• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Vaalit2023"

”Tuki perille, ei vain paperille” – OAJ ehdottaa oppimisen tukeen radikaalia uudistusta

Oppimisen tuen ongelmat perusopetuksessa ovat viime aikoina puhuttaneet paljon, ja eri puolueet ovat nostaneet tuen uudistamistarvetta esiin vaaliohjelmissaan. OAJ ehdottaa uutta mallia, jossa hallinnollisia päätöksiä ei tehtäisi enää lainkaan tuen portaista vaan siitä, millaista tukea oppilas saa. Oppimisen tuen vahvistamista pidetään OAJ:ssä tärkeimpänä keinona puuttua laskeviin oppimistuloksiin.

14.03.2023 Tiedote
On perusopetuksen vuoro – opettajien huolenaiheet pinnalla vaalikeskusteluissa

Peruskoulu on nyt kaikkien huulilla. Näin pitää ollakin. Tämä oli tavoitteemme, kun viime vuoden keväällä ryhdyimme OAJ:n toimistolla suunnittelemaan, millä asioilla lähdemme kohti seuraavaa eduskuntavaalikautta ja hallitusohjelmaa. Erityisasiantuntija Pauliina Viitamies kertoo, missä perusopetuksen kysymyksissä OAJ pyrkii vaikuttamaan tulevaan hallitusohjelmaan.

07.03.2023 Blogi
Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola: Koulutus auttaa hahmottamaan huolentäyteistä maailmaa

Aktiivisena yhteiskunnallisena kommentaattorina tunnetun Mika Aaltolan mielestä opettajilla on keskeinen rooli kansalaiskasvattajina, yhteiskunnallisen mielenkiinnon herättäjinä ja monimutkaisen maailman selittäjinä. Hänen oma tutkijanuransa nojaa 30 vuoden opiskeluun, joka jatkuu edelleen.

01.03.2023 Uutinen
Johtajuusosaaminen on oleellinen osa opettajuutta

Kasvatus-, opetus- ja koulutusalan johtajuus on johtajien johtamista. Johtajien ja rehtoreiden kelpoisuusasetukseen on lisättävä vaatimus erillisten korkeakouluissa tarjottavien alan johtajuusopintojen suorituksesta.

21.02.2023 Blogi
Näyttelijä Elina Knihtilä: Koulutuksen arvo yhteiskunnassa mitataan nyt

Näyttelijä Elina Knihtilän mukaan nyt pitää puhua siitä, miten myös tulevaisuudessa säilytetään suomalainen menestystarina, eli laadukas ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä. Yhteiskunnan monimutkaisten ongelmien ratkaisuun tarvitaan luovuutta, vuorovaikutustaitoja ja empatiaa. Siksi hän penää satsauksia myös taito- ja taideaineisiin.

15.02.2023 Uutinen
OKM:stä tukea opettajarekisterille – kokosimme yhteen virkamiesten ehdotuksia

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tänään näkemyksensä siitä, millaista koulutuspolitiikkaa tulevan hallituksen kannattaa tehdä. Tukea saa moni OAJ:n ajama uudistus opettajarekisteristä lähtien. Kokosimme yhteen muutamia OKM:n ehdotuksista.

15.02.2023 Uutinen
8 keinoa – näin varhaiskasvatuksen opettajapula voidaan ratkaista

Varhaiskasvatuksen opettajapula on suuri ongelma, jonka ratkaisemiseen ei ole oikoreittejä. Viisailla päätöksillä voidaan kuitenkin varmistaa, että lopulta päästään perille. OAJ:n erityisasiantuntija Auli Setälä kertoo tilanteen taustoista ja listaa kahdeksan ratkaisua.

07.02.2023 Blogi
Työelämäprofessori Martti Hetemäki: Koulutus on hyvinvoinnin ja talouskasvun tae

Suomen osaajapulan ratkomiseen tarvitaan sekä lisää korkeakoulutettuja suomalaisia että kansainvälisiä osaajia, sanoo suomalaisen talouspolitiikan grand old man Martti Hetemäki. Hänestä satsaukset tutkimusrahoitukseen olisivat välttämättömiä sekä talouskasvun että Suomen houkuttelevuuden turvaamiseksi.

01.02.2023 Uutinen
Sivistys, koulutus ja osaaminen ovat avaintekijöitä Suomen menestyksen kannalta nyt ja tulevaisuudessa

Valtioneuvosto antaa tulevaisuusselonteon eduskunnalle vaalikausittain. Tulevaisuusselonteon tehtävä on tunnistaa päätöksenteon kannalta tärkeitä, tulevaisuudessa erityistä huomiota vaativia asioita. Selonteko toimii keskustelunavauksena seuraaville vuosille. Selonteko on annettu vuodesta 1993 alkaen.

30.01.2023 Lausunto
Koulutustaso aikuiskoulutuksella nousuun

Tuoreen Sivistyskatsaus 2023 -selvityksen mukaan väestön osaamista tulisi kasvattaa. Nuorten koulutustaso on laskenut huolestuttavasti, ja työikäisen väestön koulutustaso laskee tulevaisuudessa alle OECD-maiden keskitason.

30.01.2023 Blogi