• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Laki"

OAJ:n lausunto varhaiskasvatuslain muutoksista

Kehysriihessä kuntien norminpurulle asetettiin 100 miljoonan euron säästötavoite. OAJ katsoo, että lainsäädännön yksi tärkeimpiä tehtäviä on suojata ja turvata heikomman osapuolen oikeuksia ja asemaa ja siksi norminpurku soveltuukin huonosti kasvatus-, koulutus-, ja opetusalalle.

28.06.2024 Lausunto
OAJ antoi lausuntonsa hallituksen esityksestä koskien lakimuutoksia

OAJ antoi lausuntonsa hallituksen esitykseen koskien työriitojen sovittelusta ja eräiden työtaistelutoimenpiteiden edellytyksistä annetun lain muuttamisesta.

25.06.2024 Lausunto
OAJ:n lausunto luonnoksesta lukiolain muuttamiseksi – oppimisen tukea on vahvistettava konkreettisesti

Lukiolakia ja siihen liittyviä lakeja uudistetaan Petteri Orpon hallitusohjelman mukaisesti. OAJ pitää uudistusten tavoitteita kannatettavina, mutta lakiluonnokset edellyttävät vielä tarkentamista. OAJ kannattaa oppimisen tuen vahventamista, mutta lisärahoitus on kohdennettava konkreettisesti erityisopettajien määrän lisäämiseen.

05.06.2024 Lausunto
Hallinto-oikeus laittoi stopin ketjutuksille

Hallinto-oikeus velvoitti Helsingin kaupungin maksamaan espanjan- ja ranskan kielen opettajalle 13 kuukauden palkan, koska kaupunki oli ketjuttanut laittomasti opettajan määräaikaista virkasuhdetta yli 10 vuotta. Päätös on erittäin tärkeä, koska Helsingin kaupungilla on ollut jo vuosia periaate, ettei kielten opettaja voi saada pysyvää virkasuhdetta, jollei toinen opetettava kieli ole englanti tai ruotsi. Tällaista määräaikaisuuden perustetta ei lainsäädäntömme kuitenkaan tunne, toteaa opettajaa oikeudessa avustanut OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.

30.05.2024 Uutinen
Työtuomioistuin laittoi lopun työvuorokikkailulle 

Työtuomioistuin totesi tuomiossaan Lempäälän kunnan työvuoroluettelokäytänteiden olleen virka- ja työehtosopimuksen vastaisia. Työtuomioistuimen tuomion myötä Lempäälän kunta joutui muuttamaan toimintaansa sekä maksamaan sakkoja virka- ja työehtosopimuksen tahallisesta rikkomisesta. 

22.05.2024 Uutinen
Hallinto-oikeus: Jos toiminta on vakiintunutta, ei määräaikaisuudelle ole perusteita

Opettaja voitti hallinto-oikeudessa riidan, joka käsitteli määräaikaisuuden laillisuutta. Vastaajana ollut Helsingin kaupunki määrättiin korvauksiin. Hallinto-oikeuden mukaan toiminta oli vakiintunutta, jolloin määräaikaisuudelle ei ollut laillisia perusteita.

15.05.2024 Uutinen
Tasa-arvovaltuutettu: synnyttänyttä ei saa syrjiä

Tasa-arvovaltuutettu on antanut lausunnon äskettäin synnyttäneen opettajan palkkasyrjinnästä. OAJ pyysi lausuntoa, koska Turun yliopisto pidätti raskausvapaan jälkeen kesäksi töihin palanneen harjoittelukoulun opettajan palkan. Vastaavanlaisia tapauksia on ollut myös yksityisen opetusalan oppilaitoksissa. Tasa-arvovaltuutetun lausunto oli OAJ:n näkemyksen mukainen. Se katsoi työnantajan toiminnan tasa-arvolain vastaiseksi. 

02.05.2024 Uutinen
Sosiaaliturvan heikennykset

Maan hallitus on muuttanut tai muuttamassa useita sosiaaliturvaa heikentäviä lakeja. Tälle sivulle on koottu kaikki tämänhetkiset tiedot heikennysten sisällöistä.

03.04.2024 Sisältösivu
OAJ: Jos neuvotteluja työmarkkinamallista ei aloiteta, lakivalmistelu vientimallista on keskeytettävä

OAJ on turhautunut, että työmarkkinamallia koskevia neuvotteluja ei vieläkään saatu käyntiin ja työmarkkinatilanne on yhä jumissa. Järjestö vaatii, että hallitus keskeyttää vientimallin lainsäädäntövalmistelun, ellei neuvotteluja voida käynnistää niiden kesken, jotka ovat valmiita neuvottelemaan työmarkkinamallista.

20.03.2024 Uutinen
OAJ antoi lausuntonsa julkisuuslain ajantasaistamista valmistelleen työryhmän mietinnöstä

OAJ pitää julkisuusperiaatetta olennaisena osana avointa ja demokraattista yhteiskuntaamme. Kannatamme julkisuuslain soveltamisalan laajentamista, mutta jotta vältymme tulkintaongelmilta, on työryhmän mietinnön eriävissä mielipiteissä esitetyt huomiot otettava jatkotyöstössä huomioon. On myös hyvä, että viranomaisen asiakirjan käsitettä selkeytetään ja ajantasaistetaan vastaamaan nykyaikaista tietojenkäsittelyä.

09.02.2024 Lausunto