-
Blogi 21.04.2023Tutkintojen lyhentäminen olisi tuhoisa tie – 3 asiaa, joille saisimme heittää hyvästit
Halutaanko Suomesta luokkayhteiskunta, jossa ammatillisen koulutuksen suorittaneiden ei tarvitse osata lukea, kirjoittaa, ajatella eikä vaikuttaa yhteiskuntaan? Sitä kohti mennään, jos tuleva hallitus tarttuu valtiovarainministeriön ehdotukseen lyhentää ammatillisen koulutuksen perustutkintoja kaksivuotisiksi. OAJ:n erityisasiantuntijat Eira Bani ja Mirjami Lehikoinen kokosivat yhteen, millaisia vaikutuksia tutkintojen lyhentämisellä olisi.
-
Uutinen 20.04.2023Ammatillisen koulutuksen tutkintoja ei pidä lyhentää
OAJ ja AMKE eivät kannata valtiovarainministeriön ja osan puolueista esittämää ehdotusta siitä, että ammatilliset tutkinnot voisi muuttaa kaksivuotiseksi työelämään siirtymisen nopeuttamiseksi. Järjestöjen mielestä osaajapulaa ei ratkaista osaamistasoa laskemalla, vaan hyödyntämällä oppisopimuskoulutuksen lisäksi nykyistä paremmin tutkinnon osia ja osatutkintoja.
-
Uutinen 17.04.2023Viime hetken tärpit puolueille – näin OAJ vastaa kokoomuksen kysymyspatteriin
Puolueiden on määrä antaa tiistaina vastauksensa Petteri Orpon hallitustunnustelukysymyksiin. Kysymyksiä on monelta yhteiskunnan osa-alueelta. OAJ:n vastaukset hoksauttavat, että laadukas koulutus, kasvatus ja tutkimus tarjoavat ratkaisuja moneen ongelmaan. Tärkeää on myös huolehtia hyvästä työelämästä.
-
Blogi 14.04.2023Lunttilappu eduskuntaryhmille hallitustunnustelijan kysymyksiin vastaamiseen
Psst eduskuntaryhmät! Hallitustunnustelija on antanut kysymyksensä eduskuntaryhmille vastattavaksi. OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo kirjoitti lunttilapun eduskuntaryhmille, jotka kuumeisesti miettivät vastauksia kysymyksiin viikonlopun aikana.
-
Uutinen 05.04.2023Seuraavalla hallituskaudella tulee panostaa varhaiskasvatukseen
Varhaiskasvatuslaki määrittelee 10 tavoitetta varhaiskasvatukselle. Tavoitteet ovat hyvät, mutta nykyinen päiväkotien haastava tilanne heikentää tavoitteiden toteuttamista. OAJ ja muut varhaiskasvatuksen henkilöstöä edustavat ammattijärjestöt esittävät yhdessä muutoksia seuraavalle hallituskaudelle.
-
Tiedote 03.04.2023Puolueet puolustaneet koulutusta – koulutuslupauksesta on nyt pidettävä kiinni
Vaalilupausten perusteella pitää olla selvää, että koulutuksen rahoitus ja resurssit turvataan ja ongelmia ryhdytään korjaamaan viipymättä. Koulutuslupauksesta on pidettävä kiinni, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto vaatii.
-
Blogi 28.03.2023Päättäjillä riittää huolipuhetta peruskoulusta – ratkaisut ovat tekemistä vaille valmiita
Kuka päättää, millaisia päätöksiä ja millaisella arvopohjalla tuleva eduskunta tekee? Tämä on nyt äänestäjien käsissä. Vaalien jälkeen ratkaisun avaimet siirtyvät tulevalle hallitukselle. Käännetäänkö Suomessa koulutuksen rahoitus, oppimistulokset ja koulutustaso oikeaan suuntaan ja tehdäänkö Suomesta tulevaisuudenkestävää kansaa?
-
Blogi 21.03.2023Onko kaksihaaraisen korkeakoulumallin vahvuus katoamassa?
Kaksihaaraista korkeakoulujärjestelmäämme haastavat osakeyhtiömalli ja omistajien toteuttama ohjaus. Ammattikorkeakoulut tarvitsevat toiminnallista vapautta, kirjoittaa OAJ:n erityisasiantuntija Hannele Louhelainen blogissaan.
-
Blogi 14.03.2023Ammattikasvatuksen asema kasvatustieteen alana on vakiinnutettava
Ammattikasvatus on nuori tieteenala, eikä se ole saavuttanut vielä vahvaa ja vakiintunutta asemaa. Ammattikorkeakoulupedagogiikan, ammatillisen oppimisen ja opettajuuden sekä ammattikasvatuksen tutkimukselle ja sen koordinoinnille on selkeä tarve, kirjoittavat erityisasiantuntijat Hannele Louhelainen ja Päivi Lyhykäinen.
-
Blogi 07.03.2023On perusopetuksen vuoro – opettajien huolenaiheet pinnalla vaalikeskusteluissa
Peruskoulu on nyt kaikkien huulilla. Näin pitää ollakin. Tämä oli tavoitteemme, kun viime vuoden keväällä ryhdyimme OAJ:n toimistolla suunnittelemaan, millä asioilla lähdemme kohti seuraavaa eduskuntavaalikautta ja hallitusohjelmaa. Erityisasiantuntija Pauliina Viitamies kertoo, missä perusopetuksen kysymyksissä OAJ pyrkii vaikuttamaan tulevaan hallitusohjelmaan.
Aihepiiri haku
Tuloksia haulle "Eduskuntavaalit"