• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Työaika"

Opettaja, selätä työn sälä – tutkija kannustaa priorisoimaan ja sanomaan ei

OAJ:n työhyvinvoinnin lukuvuoden helmikuun teemana on työyhteisön hyvinvointi. Työterveyslaitoksen asiantuntija Minna Toivanen painottaa sitä, että toimivassa työyhteisössä myös tehtävien priorisointi tehdään porukalla. Työn sälän keskellä on tärkeää uskaltaa myös sanoa ei.

27.02.2020 Uutinen
OAJ:n valtuusto tenttasi hallitusta vuosityöajasta

Ammatillisen koulutuksen vuosityöaikasopimus ja perusopetuksen vuosityöaikakokeilu nousivat jo viime keväänä valtuuston keskusteluissa isosti esille. Samat aiheet puhuttavat edelleen. OAJ:n hallitus sai kyselytunnilla vastattavakseen lukuisia vuosityöaikaa koskevia kysymyksiä.

14.11.2019 Uutinen
Vaikuttaako käräjäoikeuden tuomio kiky-työajasta OAJ:n jäseniin? Lakimies vastaa

Tällä viikolla on puhuttanut käräjäoikeuden tuomio, jonka mukaan kiky-sopimuksella ei voi pidentää työntekijän työsopimukseen kirjattua työaikaa. Voiko päätöstä soveltaa myös OAJ:n jäseniin? OAJ:n johtava lakimies vastaa.

08.11.2019 Uutinen
Vipu-arvonnan voittaja: työajan seuraaminen pitää kärryillä työajan riittävyydestä

Työajan seuraaminen Vipu-sovelluksella on auttanut luokanopettaja Hanna Sirkiää hahmottamaan työaikaansa siten, että työ ei luisu vapaa-ajalle. Hän on melko kokenut Vivun käyttäjä, mutta kiireisinä hetkinä työajan seuraaminen jää helposti paitsioon.

01.11.2019 Uutinen
Hei opettaja ja esimies: Sinä riität!

Kuinka opettaja oppisi tyytymään siihen, että tekee työnsä riittävän hyvin? Entä miten rehtori tai muu alan esimies selviytyy erilaisten työtehtävien ja odotusten ristitulessa, kun samalla pitäisi sammuttaa tulipaloja? OAJ:n työhyvinvointityöryhmän Marja Hänninen-Helin ja Markku Tikkanen tuovat blogitekstissään näkökulmaa opettajien ja esimiesten jaksamiseen.

31.10.2019 Blogi
Miten käyttää tet-harjoittelussa vapautuvat tunnit? OAJ:n vinkit opettajille!

Työelämään tutustumisen takia vapautuvat oppitunnit on pidettävä heti pois, sanoo virka- ja työehtosopimus, joka ei tunne tuntipankkeja. Siitä, mihin tunnit käytetään, opettajat sopivat yhdessä rehtorin kanssa, kertoo OAJ:n työmarkkina-asiamies Anneli Vainik.

02.10.2019 Uutinen
Pois turha tunnollisuus – työ ei saa valua vapaa-ajalle

Yliopistoissa opettajien kokonaistyöaikaan tuntuu valuvan jatkuvasti uusia tehtäviä ilman, että vanhoista jätettäisiin mitään pois. Työtä tehdään kuitenkin vain sille varatulla ajalla, ja siitä ei pidä tuntea huonoa omatuntoa, OAJ:n työhyvinvointityöryhmän jäsen Kristina Lindgren kirjoittaa.

30.09.2019 Blogi
Ryhmähengestä selkänojaa työajan rajaamiseen – OAJ:n korkeakoulupäivässä pureudutaan työaikaan

OAJ:n korkeakoulupäivässä keskustellaan tänään muun muassa työajan rajaamisesta ja rahoituksen riittävyydestä. Ulla Kangasniemi kannustaa puhumaan työyhteisössä porukalla siitä, että työtä ei tehdä yli sovitun. Outi Ylitapio-Mäntylä on huolissaan siitä, millä voimavaroilla yliopistoissa edistetään jatkuvaa oppimista ja rahoitetaan koulutuspaikkojen lisäys.

27.09.2019 Uutinen
Suurin osa varhaiskasvatuksen opettajista tyytyväisiä sak-työaikaan – Ongelmia yksityisissä päiväkodeissa

OAJ:n kyselyn mukaan varhaiskasvatuksen opettajien suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen varattu työaika toteutuu heikoimmin yksityisissä ja parhaiten kunnallisissa päiväkodeissa. Lähes 60 prosenttia kunnissa työskentelevistä käyttää sak-aikaa vähintään viisi tuntia viikossa. Ongelmakohtiin puututaan tulevissa sopimusneuvotteluissa, OAJ:n Kristiina Johansson sanoo.

19.09.2019 Uutinen
Pelko työajan riittämättömyydestä suurin syy perusopetuksen vuosityöaikakokeilusta kieltäytymiselle

OAJ selvitti kyselyllä syitä, millä perusteilla perusopetuksen vuosityöaikakokeilusta kieltäytyneiden koulujen opettajat ovat tehneet äänestyspäätöksensä. Painavin syy kieltäytymiselle oli pelko työajan riittämättömyydestä. Opettajat eivät myöskään luottaneet siihen, että sopimusta noudatettaisiin käytännössä siten kuin on tarkoitettu.

19.09.2019 Uutinen