Keskittymällä PÄÄASIOIHIN tulevaisuutemme on valoisa

Kevään kuntavaaleissa valitaan päättäjät, joiden tehtävänä on varmistaa, että lasten ja nuorten oikeus laadukkaaseen kasvatukseen ja koulutukseen toteutuu. Sen tulee tapahtua yhdenvertaisesti kaikissa Suomen kunnissa Hangosta Utsjoelle. Kuntavaalit ovat koulutusvaalit.

Katarina Murto
Katarina Murto
Puheenjohtaja

Olemme tilanteessa, jossa oppimistuloksia ja osaamistasoa on pystyttävä parantamaan. Meidän on varmistettava, että työmarkkinoilla on riittävästi osaajia myös tulevaisuudessa. Katseen tulee olla yhtä aikaa kaukana ja lähellä.

Pienimmissä suomalaisissa kunnissa asuu alle tuhat asukasta, isoimmissa kaupungeissa yli 200 000. Yhteistä kaikille kunnille on se, että niiden elinvoima voidaan varmistaa laadukkaalla kasvatuksella, koulutuksella ja osaamisella. Päiväkodeilla, kouluilla, oppilaitoksilla ja jatko-opintomahdollisuuksilla kasvatetaan kuntiin uusia osaajia ja houkutellaan asukkaiksi uusia veronmaksajia.

Jatkossa kuntien budjeteista noin 60 prosenttia menee varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämiseen. Se ei ole ylimääräinen menoerä, vaan investointi.

On jokaisen kunnan käsissä, varataanko koulutukselle riittävä rahoitus vai lähdetäänkö leikkausten tielle. Riittävillä resursseilla voidaan turvata päiväkotien ja koulujen toimivat ryhmäkoot, oppilaitosten opintotarjonta ja laadukkaat oppimateriaalit. Resursseista riippuu sekin, saako oppimisvaikeuksiin tukea. Näiden puolesta vetoavat opettajat sekä muut opetusalan ammattilaiset ja vanhemmat ympäri Suomen.

Koulutuspäätöksillä voidaan edistää myös sitä, että Suomeen rajojemme ulkopuolelta saapuvat kotoutuvat, asettuvat osaksi yhteisöä ja työllistyvät. 

Sivistyskunta on avoin yhteistyölle, tapahtuu se kuntarajojen yli, hyvinvointialueiden kanssa tai kunnan eri toimintojen välillä. Laadukas koulutus edellyttää kelpoisten opettajien ja esihenkilöiden lisäksi myös toimivaa opiskeluhuoltoa, lastensuojelua ja perhepalveluita. Näiden palveluiden kohtalosta päätetään kevään aluevaaleissa.

Laadukas kasvatus ja koulutus eivät synny itsestään. Niihin tarvitaan koulutettuja ammattilaisia. Kunta voi houkutella ja pitää kiinni kelpoisista opettajista ja opetusalan johtajista hyvällä työnantajapolitiikalla, joka sisältää reilun palkkatason ja palkkakehityksen sekä hyvät työolot.

Me OAJ:ssä tarjoamme tuleville kunta- ja aluepäättäjille ratkaisuja, joiden avulla jokaisessa kunnassa voidaan tehdä viisasta koulutuspolitiikkaa. Varmista, että sinun kunnassasi keskitytään pääasioihin, eli laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja koulutukseen sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin. 

Näin perheet, kotikuntasi ja koko Suomi voivat huomenna paremmin kuin tänään.

 

Katarina Murto

OAJ:n puheenjohtaja

Katarina Murto
Katarina Murto
Puheenjohtaja

Uusimmat blogit