Kunnan lähimmät kilpailijat henkilöstön saatavuudesta ovat naapurikunnat. Toisaalta suuressa osassa Suomen kuntia supistuvan ja ikääntyvän väestön aiheuttamassa ahdingossa se naapurikunta voisi olla myös se ainoa pelastava pelikaveri, jonka kanssa yhdessä voitaisiin vielä selviytyä. Rakennetaanko muuri vai silta?
Kuntarajat ylittävää yhteistyötä tarvitaan
Kotipaikkaidentiteetti on Suomessa vahvaa ja monissa kunnissa elinvoiman hiipuessa on tarrauduttu vahvasti tavoitteeseen säilyttää kunnan itsenäisyys. Kunnan elinvoiman ja palvelutuotannon kannalta voisi kuitenkin olla perusteltua harkita myös vahvempaa kuntayhteistyötä tai jopa kuntaliitoksia. Nämä ovat erityisesti kunnallispoliittisia päätöksiä.
Kuntalaki määrittää kunnan tehtävät, mutta säätelee huomattavasti laajemmin kuntien välistä yhteistyötä ja yhteistoimintaa. Tulevalla valtuustokaudella tarvitaan päättäjiä, jotka takaavat laadukkaat lakisääteiset palvelut kunnissa ja luovat alueelle elinvoimaa. Alue ja elinvoimaisuus eivät rajaudu kuin poikkeustapauksissa kuntarajojen mukaan. Elinvoima on lähes aina laajempi asia. Siksi on tärkeää ymmärtää, että mahdollisuudet rakentuvat erityisesti kuntien välisen ja muun muassa liiketoiminnan yhteistyön kautta.
Miten kunnasta tehdään paras työnantaja?
Kunnat työllistävät Suomessa reilusti yli 200 000 ihmistä. Kunnan tehtävät ovat kuntalaisten elämän kannalta erittäin merkittäviä ja tehtävät vaativat ihmisiä toteutuakseen. Tietokoneet, robotit ja tekoälyt eivät, ainakaan vielä, pysty heitä korvaamaan. Työnantaja joutuu kilpailemaan työvoimasta alueen muiden työnantajien kanssa, mutta työntekijä valitsee, mihin hän menee. Valinnan mahdollisuudet tulevat lisääntymään, jos toivottu talouskasvu käynnistyy. Samaan aikaan monissa kunnissa on pula kelpoisista opettajista.
Päätöksenteossa kaivataan ymmärrystä koulutuksen laadun takaamisesta, jolloin kunnan on viisasta houkutella kelpoisia opettajia kilpailukykyisillä työehdoilla ja palkalla. Näin taataan se, että päiväkodeissa ja kouluissa on riittävästi ammattitaitoisia opettajia.
Vinkit kuntapäättäjille
Tässä vinkkejä kuntapäättäjille, millaisia asioita voisi tuoda esille keskusteluissa, kun mietitään ratkaisuja opettajapulaan ja kunnan houkuttelevuuteen työnantajana:
- strategisesta johtamisesta huolehditaan hyvin – henkilöstö ja turvallisuus huomioiden
- tehtävänkuvat määritellään tarkasti ja työaikaan sopiviksi
- palkataan riittävän paljon kelpoista työvoimaa tehtäviin nähden
- maksetaan kilpailukykyistä palkkaa
- tarjotaan työhön sopivat terveelliset ja turvalliset työolosuhteet
- henkilöstöä arvostetaan ja arvostus osoitetaan tuntuvasti
- henkilöstöä kohdellaan yhdenvertaisesti ja panostetaan työhyvinvointiin
- osaamista johdetaan tarjoten täydennyskoulutusta ja urakehitysmahdollisuuksia
Oppilasmäärän kehitys kunnissa
Vuonna 2030 olemme tilanteessa, jossa kolmasosaan kunnista ei synny edes koululuokan vertaa lapsia. Seuraavalla valtuustokaudella päättäjät ratkaisevat sen, miten tähän haasteeseen vastataan. Katso Sivistyskuntakoneesta, miten oppilasmäärä kunnassasi kehittyy vuosien 2018–2030 aikana.
OAJ tarjoaa tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi
Päätöksenteon on perustuttava tuoreimpaan tutkittuun tietoon. Mitä kuntapäätöksenteossa on tärkeää huomioida perusopetuksen satsauksissa, varhaiskasvatuksen johtajuudessa ja muissa päivän polttavissa kysymyksissä? OAJ on tuottanut videosarjan kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen aloihin liittyvästä ajankohtaisesta tiedosta.
Videoissa perehdytään varhaiskasvatuksen johtamiseen, perusopetuksen vaikuttaviin panostuksiin, ammatillisen koulutuksen tuottamaan osaamiseen, TKI-panostusten vaikuttavuuteen ja Karvin tuottamien arviointien tarjoamiin mahdollisuuksiin päätöksenteon tukena.
Katso OAJ:n Tutkittu tieto päätöksenteon tukena -videosarjan tiiviit luennot Youtube-kanavaltamme!