Turvallinen päiväkoti ja koulu on jokaisen lapsen oikeus

Miten lapsen ja nuoren hyvinvointia tuetaan päiväkodeissa ja kouluissa? Miten kiusaamista voidaan ehkäistä? OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen peräänkuuluttaa blogissaan lapsen ja nuoren oikeutta turvalliseen koulu- ja päiväkotipäivään sekä moniammatillisen yhteistyön lisäämiseen kuntien ja hyvinvointialueiden välillä.

Nina Lahtinen
Nina Lahtinen
Koulutuspolitiikan johtaja

Kiusaaminen on vakava ongelma, jolla voi olla kauaskantoisia vaikutuksia lapsen tai nuoren hyvinvointiin, koulumenestykseen ja mielenterveyteen. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen oppimisympäristöön ja koskemattomuuteen iästä riippumatta kaikilla kouluasteilla.

Päiväkodeissa ja kouluissa on pidettävä huoli siitä, että tämä oikeus toteutuu. Lainsäädäntö velvoittaa opettajia, päiväkodin johtajia ja rehtoreita puuttumaan kiusaamiseen. Kaikkeen kiusaamiseen, häirintään, väkivaltaan, rasismiin, syrjintään ja muuhun epäasialliseen käytökseen tulee puuttua.

Rikos on rikos koulussakin. Kiusaaminen voi täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Olipa kyseessä pahoinpitely, laiton uhkaus, kunnianloukkaus, seksuaalirikos tai vahingonteko, tehokas puuttuminen edellyttää yhteydenpitoa vanhempien, poliisin ja lastensuojelun kanssa. Poliisi onkin lisännyt alkuvuodesta resursseja koulujen kanssa tehtävään työhön. Lisäksi poliisilla on valtakunnallisia oppitunteja ja yhteistyömalli.

Kuntapäättäjät voivat vaikuttaa kiusaamisen ehkäisemiseen pienentämällä ryhmäkokoja, lisäämällä samanaikaisopetusta ja huolehtimalla oppimisen ja koulunkäynnin laadukkaasta järjestämisestä sekä toimivasta opiskeluhuollosta. Muun muassa näillä keinoilla voidaan antaa opettajille paremmat mahdollisuudet havaita kiusaamista ja puuttua ongelmatilanteisiin. Päiväkodeissa ja kouluissa on myös oltava aikaa yhteisöllisyyden rakentamiseen ja siihen, että jokainen lapsi ja nuori tuntee olevansa tärkeä osa yhteisöä.

Moniammatillista yhteistyötä tarvitaan hyvinvoinnin lisäämiseksi

Kun lapsi tai nuori voi hyvin, hänellä on edellytykset myös kasvaa, kehittyä ja oppia. Koulu on yhteisö, jossa eri alojen ammattilaiset tekevät päivittäin työtä lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen. Siksi on tärkeää, että kouluterveydenhuolto, psykologi- ja kuraattoripalvelut löytyvät ensisijaisesti kouluilta ja oppilaitoksista lasten ja nuorten arkiympäristöstä. Psykologien ja kuraattorien tulee olla osa kouluyhteisöä, pysyviä ja tuttuja aikuisia niin lapsille ja nuorille kuin koulun tai oppilaitoksen henkilökunnallekin.

Hyvinvointialue vastaa opiskeluhuollon palveluista sekä esimerkiksi lastensuojelusta ja neuvoloista ja kunta taas koulutuksesta. On erityisen tärkeää varmistaa, että kuntien ja hyvinvointialueen välillä on sovittu yhteistyön muodoista, rakenteista ja vastuista. Toimiva moniammatillinen yhteistyö edellyttää, että osapuolet tuntevat toistensa vastuut ja velvollisuudet, ja yhteistyöstä lapsen asioissa vallitsee yhteisymmärrys. Sille on varattava aikaa ja resursseja.

Hyvinvointialueen on seurattava säännöllisesti kaikkien suunnitelmien toteutumista ja riittävää resursointia, samoin kunnan. Jos kunta havaitsee, ettei sen kouluissa ja oppilaitoksissa ole mitoitusten mukaisia henkilöstöresursseja, sen on puututtava tilanteeseen.

Miten voit varmistaa hyvinvointialueellasi toimivat ja riittävät opiskeluhuollon palvelut?

  • Yhteistyö toimii kunnan ja hyvinvointialueen välillä
  • Kouluissa on yksi kuraattori 670 oppilasta kohden
  • Kouluissa on yksi psykologi 780 oppilasta kohden
  • Suunnitelmien ja mitoitusten toteutumista seurataan
  • Riittävät resurssit opiskeluhuoltoon

Katso kiusaamista kokeneiden tai siihen osallistuneiden oppilaiden osuus oman kuntasi perusopetuksen osalta Sivistyskuntakoneesta! Yhdessä voimme tehdä päiväkodeista, kouluista ja oppilaitoksista entistä viihtyisämpiä ja turvallisempia paikkoja jokaiselle lapselle ja nuorelle.

Testaa Sivistyskuntakonetta

Onko sillä väliä, kuka lapsiamme opettaa?

Suomessa on maailman parhaat opettajat, jotka turvaavat päivittäin laadukkaan opetuksen läpi koko koulutusketjun. Sillä on todella väliä, onko päiväkodeissa ja kouluissa ammattitaitoisia ja kelpoisia opettajia. Opettajalla vastuut ja velvollisuudet ovat samat – oli koulutusta tai ei. Lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen koulupäivään ja laadukkaaseen opetukseen. Siksi meidän on tiedettävä, kuka lapsiamme opettaa.

Kunnissa voidaan päättää, että ainoastaan kelpoisuusvaatimuksen täyttäviä opettajia kutsutaan nimikkeellä opettaja ja muita esimerkiksi sijaisiksi. Opettajanimikkeen suojaaminen ei maksa mitään, joten tässä vaalikentille yksi tärppi, jolla osoittaa arvostusta opettajien työtä kohtaan! Kaikki puolueiden puheenjohtajat Educa-messuilla kannattivat opettajanimikkeen suojaamista.

Nina Lahtinen
Nina Lahtinen
Koulutuspolitiikan johtaja

Uusimmat blogit