Varhaiskasvatuksen sak-työaikakysely 2024

Sak-työaika tarkoittaa suunnittelu- arviointi- ja kehittämistyöaikaa. OAJ seuraa sak-työajan toteutumista varhaiskasvatuksessa säännöllisesti.

Virka- ja työehtosopimuksissa on sovittu työaikaa koskevista erityismääräyksistä, joilla halutaan turvata opetustyöhön tarvittava suunnittelu- arviointi ja kehittämistyöaika eli sak-työaika. Varhaiskasvatuksen suunnittelu, arviointi ja kehittäminen kuuluvat kelpoisuusehdot täyttävän päiväkodin johtajan, varhaiskasvatuksen opettajan ja varhaiskasvatuksen erityisopettajan työtehtäviin.

Varhaiskasvatuksen opettaja vastaa myös moniammatillisen tiimityön johtamisesta sekä sen kehittämisestä, dokumentoinnista ja arvioinnista. Näille kaikille työtehtäville pitää varata riittävästi
työaikaa. Kaikki työtehtävät pitää ehtiä tehdä työaikana. Pedagogisen suunnittelun sekä arviointi- ja kehittämistehtävien määrä on varhaiskasvatuslain ja varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden velvoitteiden myötä lisääntynyt.

Kyselystä nousseiden tulosten perusteella parhaat keinot varmistaa sak-ajan riittävyys ovat:

  • Sak-työaika suunnitellaan työvuoroluetteloon etukäteen ja sen toteutuminen pitää varmistaa myös työvuoroja muutettaessa.
  •  Päiväkodin johtaja tai lähiesihenkilö vastaa työvuoroluettelojen laatimisesta.
  • Sak-työaikaa varataan säännöllisesti kulloinkin riittävän pitkä aika eikä sitä pilkota liian pieniin jaksoihin.
  • Työnantajalla on selkeä ohje työaikaa koskevan erityismääräyksen soveltamisesta, ja päiväkodin johtaja käsittelee sen yhdessä opettajien kanssa.
  • Päiväkodissa on osoitettu häiriötön ja rauhallinen tila sak-työtehtävien tekemiseen
  • Sak-työajan tekeminen mahdollistetaan myös työpaikan ulkopuolella.

Julkaisun ovat kirjoittaneet johtava erityisasiantuntija Kirsi Sutton, tutkija Vesa Ilves sekä Maria Högberg.

Uusimmat julkaisut