Väkivallan ehkäiseminen ja vähentäminen Suomessa
Akavatalon Valopiha tiistaina 6.6.2023 klo 9–16
Koulutus on tarkoitettu kasvatus- ja opetusalan johtajille ja esihenkilöille. Koulutuksen tavoitteena on lisätä osallistujien turvallisuusjohtamisosaamista ja vahvistaa osallistujien kykyä nähdä turvallisuustilanne ja siihen vaikuttavien asioiden kokonaiskuva. Tässä ajassa on erityisiä syitä kehittää turvallisuutta sekä parantaa kasvatus- ja koulutusalan toimintaympäristöjen turvallisuutta. Keskeinen päivän kysymys on, mitä voimme tehdä väkivallan vähentämiseksi.
OHJELMA
klo 8.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvi
klo 9.00 Tilaisuuden avaus
Katarina Murto, OAJ:n puheenjohtaja
klo 9.15 Kuntaliiton tervehdys
Timo Reina, varatoimitusjohtaja
klo 9.30 Rikoksilla oireilevat nuoret - onko heitä?
Henri Rikander, oikeustieteen tohtori, dosentti
klo 10.30 Jaloittelutauko (10 min)
klo 10.40 Ihmislajin väkivaltaisuuden taustat ja erityispiirteet - keinoja vähentää väkivaltaa, eritoten nuorisoväkivaltaa
Hannu Lauerma, työelämäprofessori, ylilääkäri
klo 12.10 Lounas
klo 13.10 Väkivallan ehkäisy ennakoivan turvallisuusjohtamisen keinoin
Reetta Kinnunen, tutkija, tohtoriopiskelija, Tampereen yliopisto
klo 14.10 Kahvitauko
klo 14.40 Oppilaitosturvallisuus poliisin näkökulmasta
Katja Nissinen, komisario, Helsingin poliisilaitos
klo 15.40 Loppusanat
klo 16.00 Tilaisuus päättyy
Ilmoittaudu mukaan alta
Puhujat
Ihmislajin väkivaltaisuuden taustat ja erityispiirteet - keinoja vähentää väkivaltaa, eritoten nuorisoväkivaltaa
Hannu Lauerma, työelämäprofessori, ylilääkäri
Hannu Lauerma on psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri, psykoterapeutti, lääketieteen tohtori ja dosentti, jolla on unilääketieteen erityispätevyys. Lauerma on aiemmin toiminut 25 vuotta Psykiatrisen vankisairaalan vastaavana ylilääkärinä ja toimii siellä edelleen asiantuntijaylilääkärinä. Lauerma toimii myös Turun yliopiston työelämäprofessorina ja TYKS:n oikeuspsykiatrian ylilääkärinä. Hänellä on työkokemusta väkivaltaisista potilaista vuodesta 1982 alkaen ja sivutoimisen yksityislääkärin työstä yli 40 vuoden ajalta. Lauerma on kirjoittanut useita tietokirjoja ja saanut tiedonvälitykseen liittyvä palkintoja.
Rikoksilla oireilevat nuoret - onko heitä?
Henri Rikander, oikeustieteen tohtori, dosentti
Henri Rikander on toiminut väkivaltatutkijana, opettajana sekä työsuojelun ja turvallisuusalan konsulttina ja kouluttajana. Hän on ollut kehittämässä lukuisten organisaatioiden työsuojelutoimia, riskienhallintaa ja turvallisuusjohtamista.
Väkivallan ehkäisy ennakoivan turvallisuusjohtamisen keinoin
Reetta Kinnunen, tutkija, tohtoriopiskelija, Tampereen yliopisto
Tohtoriopiskelija Reetta Kinnunen toimii tutkijana Tampereen yliopistolla. Turvallisuushallinnon alalla hänen tutkimusteemansa ovat keskittyneet opetusalan kriisivalmiuden tutkimiseen sekä turvallisuustilanteen kartoittamiseen kunnallisissa palveluissa. Kinnusen mukaan muuttuvassa turvallisuusympäristössä korostuu varautumiskyvyn lisäksi olennaisesti toimijoiden resilienssi.
Oppilaitosturvallisuus poliisin näkökulmasta
Katja Nissinen, komisario, Helsingin poliisilaitos
Komisario Katja Nissinen työskentelee Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävällä toiminnolla. Toiminnon tavoitteena on Helsingin turvallisuuden ja koheesion lisääminen sekä rikosten, vastakkainasettelun ja polarisaation vähentäminen. Nissinen johtaa toiminnolla seuraavia tehtäviä:
- luottamuksellisten suhteiden luominen nuorisoon
- nuorten rikosoirehdinnan ehkäisy ja katkaisu sekä yksilöllisten syiden selvittäminen ja ohjaaminen tarvittavan avun tai muiden toimenpiteiden piiriin
- päihteiden käytöstä aiheutuvien haittojen vähentäminen