• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Mäntyfarkut toiveissa Äänekoskella – seudun biotuotealalla on potentiaalia

20.09.2018 - 16.45 Uutinen
Kuvituskuva

Biotuotealan kehitysnäkymät ovat suotuisat, mutta teolliset koulutuspaikat eivät juuri houkuta nuoria. Töitä tehdään mielikuvien muuttamiseksi. OAJ on the road poikkesi Äänekoskella tänään.

– Ehkä sekin päivä koittaa, jolloin vedän mäntyfarkut jalkaani, tuumaili OAJ:n jyväskyläinen varapuheenjohtaja Petri Kääriäinen uuden sukupolven biotuotetehtaassa Metsä Groupin tuotantolaitoksilla Äänekoskella.

OAJ:n maakuntakierros pysähtyi tänään 20. syyskuuta ensi kertaa pohjoisessa Keski-Suomessa.

Paikka havusellupohjaisten tuotteiden tulevaisuuden pohdiskeluun ei voisi olla vaikuttavampi. Siistissä ympäristössä tuotetaan sellun, mäntyöljyn ja bioenergian ohella uusia biotuotteita, kuten tuotekaasua ja biokomposiitteja sekä kehitellään uusia tuotekonsepteja. Niistä yksi on tekstiilikuitujen valmistaminen sellusta.

Päivittäin tehdasalueelle kaartaa 240 rekallista ja 70 junanvaunullista havupuuta ja koivua, joita kaadetaan ja kuljetetaan tehtaalle laajalta alueelta keskisestä Suomesta.

Valoisat näkymät

Äänekoski on perinteikäs teollisuuspaikkakunta, joten biotuotteiden valmistus, kehitys ja alan koulutuksen vetovoima nousivat kierroksella luonnollisesti puheisiin.

Kasvu- ja kehitysnäkymät ovat biotuotealalla suotuisat. Teolliset koulutuspaikat eivät kuitenkaan vedä nuoria puoleensa.

OAJ:n Äänekosken paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Minna Heikkinen työskentelee kolmatta vuotta opinto-ohjaajana Suolahden yhtenäiskoulussa, mutta tähän mennessä yksikään hänen oppilaistaan ei ole hakeutunut peruskoulun jälkeen prosessialalle.

– Olemme piakkoin tulossa 9-luokkalaisten kanssa vierailulle tehtaalle. Biotehtaalla ei päässyt käymään sen rakentamisaikana, mutta nyt sinne pääsee. Ehkä sekin tekee osaltaan alaa tutummaksi.

Oppia oppisopimuksella

Metsä Group esimerkiksi kouluttaa työntekijänsä pääosin oppisopimuskoulutuksella. Selluprosessin ammattilaiseksi opiskelee kerrallaan 20–30 eri-ikäistä oppijaa, jotka kiertävät neljällä eri tehdaspaikkakunnalla: Äänekoskella, Raumalla, Joutsenossa ja Kemissä.

– Biotalouden kokonaisuuden pitäisi näkyä uskottavana ja houkuttavana, mutta vanhat mielikuvat prosessiteollisuudesta muuttuvat hitaasti, henkilöstöjohtaja Lasse Brandt toteaa.

Minna Heikkinen kertoo, että muut biotalouden työt kyllä kiinnostavat hänen oppilaitaan.

– Logistiikka-alalla on vetoa ja myös metsäalalla. Esimerkiksi Saarijärven Tarvaalassa opiskellaan metsäpalvelujen tuottajaksi, ja se on ollut suosittua, hän kertoo.

Kierros jatkuu Joensuuhun

OAJ on kiertänyt vuodesta 2012 lähtien jo yli 40 paikkakunnalla tapaamassa alueiden päättäjiä, jäseniä ja aktiiveja sekä keräämässä kansalaisilta palautetta koulutuspalveluista.

Äänekoskelta OAJ:n maakuntakiertue jatkaa jo perjantaina 21.9. Joensuuhun.

Teksti: Heikki Sahlman
Kuva: Satu Kettunen

Jaa