• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Miten järjestely- ja paikalliserät jaetaan harjoittelukouluissa? Neuvottelut käynnissä

18.10.2018 - 14.30 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ ja Sivistystyönantajat käyvät parhaillaan neuvotteluja siitä, miten harjoittelukoulujen työaika- ja palkkausjärjestelmää kehitetään. Neuvotteluissa on määrä päästä maaliin lokakuun loppuun mennessä, ja tulos näkyy henkilöstön kukkarossa.

Lokakuun loppuun mennessä OAJ:n ja Sivistystyönantajien on määrä löytää yhteisymmärrys siitä, miten harjoittelukoulujen palkkaus- ja työaikajärjestelmiä kehitetään. 
 
– Käytännössä kyse on siitä, miten ensi vuodelle sovitut järjestely- ja paikalliserät kohdennetaan. Niitä voidaan kohdentaa joko palkkausjärjestelmän tai työaikajärjestelmän kehittämiseen. Pöydällä on rahaa, joten neuvottelut vaikuttavat suoraan harjoittelukoulujen henkilöstön palkkoihin, OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen sanoo.
 
Pöydällä tammikuun ja kesäkuun palkankorotukset
 
Kevään sopimuskierroksella yliopistoille ja harjoittelukouluille saatiin sovittelijan avulla ratkaisu, jossa sovittiin henkilöstölle tulevista palkankorotuksista. Yleiskorotusten lisäksi sovittiin järjestely- ja paikalliserästä, joka neuvotellaan erikseen sitä varten perustettavassa työryhmässä.
 
Yliopistojen osalta neuvottelut saatiin maaliin syyskuussa. Harjoittelukoulujen osalta neuvottelut on määrä saada maaliin lokakuun loppuun mennessä.
 
– Tammikuussa 2019 on määrä tulla 0,5 prosentin korotus, kesäkuussa 2019 vielä 0,85 prosenttia, Urpilainen sanoo.
 
Hänen lisäkseen OAJ:läisiä neuvotteluissa edustavat yliopistoasiamies Hanna Tanskanen ja ekonomisti Mika Väisänen.
 
Keväällä sovittiin yleiskorotuksista sekä järjestely- ja paikalliseristä
 
  • Kevään sopimusneuvotteluissa yliopistojen ja harjoittelukoulujen henkilöstölle sovittiin kaksi yleiskorotusta. Niistä ensimmäinen, prosentin suuruinen, korotus tuli maksuun huhtikuussa 2018, ja toinen (1,1%) tulee maksuun huhtikuussa 2019.
  • Yleiskorotusten lisäksi sovittiin työryhmästä, jossa neuvotellaan järjestely- ja paikalliserien kohdentumisesta. Järjestely- ja paikalliseristä ensimmäinen erä on 0,5 prosenttia, ja sen on määrä tulla maksuun tammikuussa 2019. Toinen erä on 0,85%, ja se on tarkoitus maksaa kesäkuussa 2019.
 
Teksti: Heikki Pölönen