• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Hallitsetko tilanteen, kun ohjaamasi kone ahmii tukkipuuta? Selvitä SuomiAreenassa!

27.06.2019 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva
Markku Anttoora ja metsäkone, jollaisen käyttöä voi harjoitella simulaattorilla SuomiAreenan pop up -koulussa.

Jos metsätöihin haluat mennä nyt, niin edessä on takuulla yllätyksiä. Niiden varalta töitä voi harjoitella etukäteen metsäkonesimulaattorilla, joita hyödynnetään tämän päivän ammatillisessa opetuksessa jo laajasti. Porin SuomiAreenassa sellaista pääsevät kokeilemaan myös OAJ:n pop up -koulun kävijät.

Metsäkone- ja puutavara-autosimulaattorit eivät ole vain leikkikaluja. Metsäkoneenkuljettajan koulutuksessa simulaattoreista on oikeasti hyötyä. Näin vakuuttaa Markku Anttoora, joka opettaa metsäalaa Winnovan ammatillisessa oppilaitoksessa.

– Simulaattorien avulla pääsee testaamaan taitojaan ja opintojen alkuvaiheessa hyvin jyvälle siitä, mitä tuleman pitää. Oikeassa työssä puuta tulee viisi metriä sekunnissa ja hakkuukoneessa pitää pystyä nopeisiin ratkaisuihin, ettei puita pätki miten sattuu, eivätkä tukit pyöri pitkin ojia. On joku verrannut tätä lentokoneen ohjaamoonkin, Anttoora sanoo.

SuomiAreenassa OAJ:n pop up -koulussa kävijät pääsevät keskiviikkona 17.7. kokeilemaan simulaattoreita itse. Samalla havainnollistuu, miten koulutus on lyhyessä ajassa muuttunut.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

1070x536-Markku_Anttoora_amis.png

Kullaan metsäoppilaitoksen opiskelija Markku Anttoora tauolla satakuntalaisessa metsässä vuonna 1986.  

Nykyajan moniosaaja hoitaa usean ammattilaisen työt

Markku Anttoora on opettanut Winnovan Kullaan yksikössä Ulvilassa vuodesta 2002 alkaen. Saman koulun hän kävi itsekin 80-luvulla, jolloin oppilaitos oli nimeltään Kullaan metsä- ja puutalousoppilaitos.

Siellä ei ollut simulaattoreita. Opiskelu ja työ ovat muuttuneet myös niin, että nykyajan metsäkoneenkuljettaja hoitaa useamman entisajan ammattilaisen työt. Vielä 90-luvulla työnjohdon, kuljettajan ja esimerkiksi mittamiehen tehtävät olivat erillään.

– Mittamiehet merkitsivät kaadettavat puut, jotka metsuri kaatoi. Siitä ollaan aika kaukana, kun suunnittelutyö on tullut tänne kirveen varteen. Sahoilta, tehtailta tai esimerkiksi Japanista tulee ohjeita, joiden perusteella koneenkuljettajan pitää korjata täsmälleen oikean paksuista puuta, ilman hukkapätkää.

Vastuun lisääntyminen näkyy opiskeluissakin.

– Ei yrittäjä pysty ottamaan työssä oppimaan sellaista, jonka perään täytyy katsoa. Sinne opiskelijat kuitenkin viimeistään kakkosluokalla laitetaan tositoimiin, ja osa aloittaa jo ensimmäisellä luokalla.

Opettaja kasvattaa ja motivoi henkilökohtaisesti

Anttooran mukaan metsäkoneenkuljettaja on tavallaan metsänomistajan sijoituksen hoitaja: tili riippuu siitä, miten kuljettaja hoitaa hommansa. Suuri yleisö ei hänen mukaansa välttämättä ymmärrä, millainen vaatimustaso ”tuolla metsässä” on.

– Ehkei tätä työtä mielletä heti sellaiseksi korkean teknologian ammatiksi, jota se tänä päivänä on. Korjattavan puun laatu vaatii kuskilta monipuolista osaamista, josta korjuutyö on vain osa. Välillä menevät rikki letkut tai anturit, jolloin huollot pitää osata tehdä paikan päällä itsenäisesti.

Opettajan työ on Anttooran mukaan esimerkin näyttämistä, sekä työsuorituksissa että kasvattajana.

– Opiskelijoita on monenlaisia. Osa ei tarvitse kuin koneen alleen, ja alkaa tapahtua. Toiset tarvitsevat enemmän tukea, myös silloin, jos motivaatio alkaa lipsua. Mukana opettajan työssä on siis myös kasvatustehtävä.

Ammatillisen koulutuksen uudistus ja rahoitusleikkaukset ovat puhuttaneet viime vuosina, mutta Anttooran mukaan Kullaalla on pystytty pitämään kurssi jokseenkin suorana.

– Tuntikehys ja opiskelijoiden saama opetus on pyritty pitämään niin isona kuin mahdollista. Itse en siitä riviopettajan päätä, mutta pidän tilannetta kohtalaisen hyvänä.

Teksti: Matias Manner

Kuva: Tomi Glad

Hyppää ajosimulaattorin rattiin OAJ:n pop up -koulussa 17.7!
  • OAJ:n pop up -koulu avaa SuomiAreena-kävijöille mahdollisuuden tutustua nykykouluun – siis siihen, mitä opetus ja oppiminen tänä päivänä ovat eri koulutusasteilla.
  • Pop up -koulu valtaa keskiviikkona 17.7. klo 9.30–15 kokonaisen koulukorttelin. Paikkana on Porin lyseo, jonka osoite on Annankatu 5.
  • Kaiken kaikkiaan mukana on yli 30 elämyksellistä opetustuokiota, jotka sopivat kaiken ikäisille.
  • Lounasaikaan klo 11–13 tarjotaan maksuton kouluruokailukokemus 500:lle ensimmäiselle.
  • Ajosimulaattorin lisäksi pop up -koulussa voi esimerkiksi kokeilla sähköistä ylioppilaskoetta, tutustua omiin vahvuuksiin positiivisen pedagogiikan avulla tai kokeilla selvittää tietään ulos historiallisesta pakohuoneesta. Tutustu OAJ:n pop up -koulun koko kattaukseen osoitteessa oaj.fi/popupkoulu.

Kurkkaa SuomiAreenan tunnelmiin!

OAJ toi nykykoulun näyttävästi esille 15.–19.7.2019 Porissa järjestettävässä SuomiAreenassa, joka rikkoi aiemman kävijäennätyksensä. Tutustu verkossa SuomiAreenasta tehtyihin uutisiin tai katso keskustelujen tallenteita!

Uutiset ja tallenteet