• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Jouluna edessä työttömyysjakso? Saatat tietämättäsi olla oikeutettu työttömyyspäivärahaan

05.12.2019 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva

Työttömäksi kannattaa ilmoittautua aina, vaikka olisi vain pienen pätkän työttömänä tai vaikka rehkisi kahdessa osa-aikatyössä kalenteri täynnä. Taustalla on keväällä voimaan astunut muutos soviteltuun työttömyyspäivärahaan, kertoo toimistopäällikkö Mikko Häyrinen Opettajien työttömyyskassasta.

Loppuuko työsopimuksesi jouluksi, mutta tiedät jo, missä työskentelet tammikuussa? Mietitkö, kannattaako näin lyhyen ajan takia nähdä kaikki se vaiva, että ilmoittautuu työttömäksi työnhakijaksi?

– Ehdottomasti kannattaa. Tapaukset ovat moninaisia, joten jokaisen kannattaa itse huolehtia, ettei menetä etuuksia, joihin on oikeutettu, toimistopäällikkö Mikko Häyrinen Opettajien työttömyyskassasta kannustaa.

Laki sovitellusta päivärahasta muuttui

Työnhakijaksi ilmoittautumisen merkitys korostui, kun soviteltua työttömyyskorvausta koskeva laki muuttui viime keväänä. Soviteltu työttömyysetuus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi työttömyysjaksolla tehty osa-aikatyö voi vähentää työttömyysetuutta.

Ennen lakimuutosta työttömyyden aikana tienatut tulot soviteltiin ajalle, jolloin työ oli tehty. Jos teit työtä helmikuussa, työstä saatu palkka vähennettiin helmikuun työttömyystuesta. Näin silloinkin, kun työstä saatava palkka maksettiin vasta myöhemmin.

Saattoi siis käydä niin, että helmikuulle tuli ansioihin yhtäkkiä lovi, kun palkkaa joutui vielä odottelemaan.

Lakimuutoksen jälkeen ansiopäivärahaa vähennetään siltä kuulta, jolloin palkka maksetaan. Eli, jos työttömyysaikana on tehnyt työtä helmikuussa, mutta palkka siitä maksetaan vasta huhtikuussa, päiväraha pienenee nimenomaan huhtikuussa. Näin ansiot pysyvät aiempaa tasaisempina eri kuukausien välillä.

– Muutos johti viime kesänä pieneen notkahdukseen jäsentemme tulotasossa, koska osa keväällä tehdystä työstä tuli maksuun vasta kesällä. Nyt huolemme on, että tulonmenetyksiä aiheutuu siitä, että jäsenet eivät ilmoittaudu työttömiksi ja pidä työnhakua yllä.

Omavastuuaika kuluu maanantaista perjantaihin – pyhinäkin

Työttömyyspäivärahassa omavastuuaika on viisi työpäivää. Sinä aikana ei ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen.

Omavastuuaika alkaa aina uudestaan, kun päivärahakausikin nollautuu.  Näin käy, kun työssäoloehto täyttyy, eli kun työntekijä on ollut töissä 26 viikkoa.

Jos työttömyysjaksojen, kuten kesän ja joulun välissä, on tehnyt töitä vain 25 viikkoa, työttömyyspäiväraha alkaa rullata ilman omavastuuta ensimmäisestä työttömyyspäivästä lähtien. Tästä syystä myös jouluksi kannattaa ilmoittautua työttömäksi.

Häyrinen muistuttaa, että omavastuuaika kuluu suhteellisen nopeasti.

– Se kuluu maanantaista perjantaihin, vaikka ne olisivat pyhäpäiviä. Esimerkiksi tänä vuonna viikolle osuvat joulupyhät kuluttavat omavastuuaikaa.

Osa-aikaisuus voi olla peruste etuudelle, vaikka työtunteja olisi täysaikaisen työn verran

Opettajien työttömyyskassassa on suuri huoli vapaan sivistystyön opettajista. Esimerkiksi kansalaisopistoissa joulutauot ovat pitkiä.

– Moni katkaisee työnhaun lukukausien aikana, vaikka ei kannattaisi. Voi jäädä etuutta saamatta, Häyrinen huomauttaa.

Samalla tavoin osa-aikatyöntekijöiden kannattaa pitää työnhakuaan jatkuvasti voimassa. Tämä silloinkin, kun tekee kahta eri osa-aikatyötä ja työtä riittää yhden täysiaikaisen työn verran.

– Työttömyysturvan näkökulmasta kyse on edelleen osa-aikatyöstä, jolloin saattaa olla oikeutettu etuuksiin. Työttömäksi ilmoittautumalla ja päivärahaa hakemalla selviää, mihin on oikeutettu ja mihin ei.

Lisätietoa kannattaa etsiä Opettajien työttömyyskassasta!

  • Asiantuntijasi työttömyysturvassa on Opettajien työttömyyskassa
  • Paras tapa ottaa yhteyttä työttömyyskassaan on Openetti, jonka linkin löydät kassan kotisivuilta.
  • Toimiston puhelinpalvelu 09 2294 4100 palvelee tiistaisin ja torstaisin klo 10:00–14:00.

Teksti: Salla Hongisto
Kuva: Leena Koskela