• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n järjestöjohtaja: Yhdistykset tekevät päätöksensä itsenäisesti

19.09.2019 - 09.10 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen toteaa, että jäsenyhdistykset ovat itsenäisiä päätöksentekijöitä.

Sosiaalisessa mediassa herättää hämmennystä tilanne, jossa OAJ:n paikallisyhdistys ei ole hyväksynyt yhtä hakijaa jäsenekseen. OAJ:n järjestöjohtaja vastaa kysymyksiin siitä, mistä on kysymys.

Sosiaalisessa mediassa, erityisesti ammatillisen koulutuksen vuosityöajasta ja perusopetuksen vuosityöaikakokeiluista keskustelevassa ryhmässä, puhutaan kiivaastikin tilanteesta, jossa OAJ:n paikallisyhdistys on alkuviikosta hylännyt yhden jäsenen jäsenhakemuksen.

OAJ:n järjestöjohtaja vastaa asiaan liittyviin kysymyksiin.

Miten OAJ:hin liitytään jäseneksi?

Koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaiset ovat jäseninä opettajayhdistyksissä tai paikallisyhdistyksissä ja vasta niiden kautta OAJ:ssä. OAJ on liittomuotoinen yhdistys, järjestö, jonka jäseniä ovat paikalliset, alueelliset ja valtakunnalliset yhdistykset.

Järjestörakenne on samantyyppinen esimerkiksi suurimmalla osalla puolueista, urheilujärjestöistä ja muista ammattijärjestöistä, joilla on paikallisia yhdistyksiä

Miten jäseneksi hyväksymisestä päätetään?

Jäseneksi hyväksymistä ohjaa yhdistyksen ja OAJ:n sääntöjen lisäksi yhdistyslaki. Jäseneksi hyväksymisestä päättää aina yhdistyksen hallitus, joka tässä tapauksessa on hylännyt jäsenen hakemuksen. Jäsenyhdistykset ovat itsenäisiä päätöksentekijöitä.

Kun yhdistys käsittelee jäsenhakemusta, yhdistyksen hallitus yleensä tutkii, täyttääkö hakija säännöissä mainitut jäsenyyden ehdot sekä sen, onko jäsen muuten sopiva yhdistyksen jäseneksi.

Kuka yhdistyksen päätökseen voi vaikuttaa?

Yhdistyksen tekemä päätös on aina lopullinen, eikä sitä voi muuttaa mikään muu instanssi kuin yhdistys itse. Yhdistys ei ole velvollinen perustelemaan jäsenhakemuksen hylkäämistä. Me keskustoimistossa Pasilassa emme myöskään voi lähteä tulkitsemaan, mitkä yhdistyksen perusteet päätöstä tehdessään ovat olleet.

Kuinka usein yhdistys hylkää jäsenten hakemuksia?

Käsittelyynsä tulevien, jäsenkriteerit täyttävien henkilöiden jäsenyyshakemuksia yhdistykset hylkäävät erittäin harvoin. Niitä on vain yksittäisiä tapauksia, ei edes yhtä joka vuosi.

Voiko OAJ:n toimisto koskaan puuttua paikallisyhdistyksen päätöksiin?

Jos paikallisyhdistys rikkoo järjestön sääntöjä, silloin yhdistys voidaan erottaa. Näin ei tässä nyt puhuttavassa tapauksessa vaikuta käyneen, eli tiedossamme ei ole tässä vaiheessa mitään sellaista, minkä vuoksi voisimme puuttua yhdistyksen toimintaan.

OAJ:lle on kuitenkin tärkeää, että järjestöön kuuluvat yhdistykset noudattavat omia sääntöjään ja OAJ:n sääntöjä. Jos niitä rikottaisiin, järjestön olisi välttämätön toimia, sillä sääntöjen ja yhdistyslain noudattaminen on järjestötoiminnassa oleellisen tärkeää.

Somessa puhutaan myös siitä, ettei OAJ kestä kritiikkiä. Siitäkö tässä on kyse?

Kyllä OAJ:tä saa arvostella. Rakentava kritiikki, moniäänisyys ja uusien ratkaisuvaihtoehtojen kertominen on välttämätöntä koko järjestön kehittämiseksi ja järjestötoiminnan uudistamiseksi. Olennaista on tietysti, että se tehdään vahingoittamatta järjestöä ja rikkomatta järjestön sääntöjä.

Parhaillaan uudistamme OAJ:n strategiaa, ja tavoitteenamme on lisätä järjestön jäsenlähtöisyyttä. Strategia ohjaa kaikkea OAJ:n ja yhdistysten toimintaa, ja toivomme, että mahdollisimman moni jäsenkin osallistuu strategian uudistamiseen ilmoittautumalla nyt mukaan ja osallistumalla verkossa lokakuussa käytävään keskusteluun. Lisätietoa tästä löytyy osoitteesta oaj.fi/strategia2020.

 

Kuva: Leena Koskela

Jaa