• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ:n uusi erityisasiantuntija Pauliina Viitamies: ”Opettajia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan”

19.02.2019 - 14.23 Uutinen
Kuvituskuva
Pauliina Viitamies aloitti OAJ:n erityisasiantuntijana helmikuun alussa.

Pauliina Viitamies on toiminut opettajana kaikilla kouluasteilla neljällä vuosikymmenellä. Kaksi kautta eduskunnassa ja sivistysvaliokunnassa vahvisti historian ja yhteiskuntaopin opettajan halua puolustaa suomalaista peruskoulujärjestelmää. On oppilaankin etu, että opettajat jaksavat työssään ja voivat kehittyä ja innostua jatkuvasti.

Yhteiskunnan muuttuminen on laajentanut opettajan toimenkuvaa ja tehtäväkenttää. Moni opettaja kokee, että opettaminen ei enää riitä. Nyt on oltava paitsi kasvattaja myös psykologi, sosiaalityöntekijä, kuraattori ja erityisopettaja.

OAJ:ssä erityisasiantuntijana helmikuun alussa aloittaneen Pauliina Viitamiehen mielestä opettajan työn perusta on kuitenkin ennallaan. Opettaja tekee yhä työtä omalla persoonallaan.

– Jotta opettaja voi tuntea iloa omasta työstään ja jaksaa vaativassa tehtävässään, on hänellä oltava jatkuva kehittymisen, oppimisen ja innostumisen mahdollisuus. Tämä on ennen kaikkea oppilaan etu.

Peruskoulu on Suomen paras saavutus

Pauliina Viitamies aloitti koulutiensä Mikkelissä vuonna 1976. Peruskoulun kasvattina hän on nähnyt, miten tärkeä merkitys peruskoululla on jokaiselle lapselle hyvän elämän mahdollistajana.

– Pidän peruskoulua satavuotiaan Suomen parhaana saavutuksena. Mutta jotta peruskoulu oikeasti voi olla yhteiskunnan tukijalka ja huolehtia lasten ja nuorten tasa-arvoisista mahdollisuuksista, on resurssien oltava kunnossa.

Itsenäisen Suomen toiseksi paras saavutus on Viitamiehen mielestä työeläkejärjestelmä. Palkansaajaliike on tehnyt hyvää työtä myös muun muassa työaikalakien, palkkaneuvottelujen, päivähoidon ja sukupuolten tasa-arvon puolesta.

– Nyt meidän pitää varjella sitä hyvää, mitä olemme yhdessä saaneet aikaan.

Koulumaailma on muuttunut

Opintonsa Viitamies on suorittanut töitten ohessa. Ylioppilaslakin hän painoi päähänsä vuonna 1988 Mikkelin Lyseossa opiskeltuaan siellä iltalinjalla. Filosofian maisteriksi hän valmistui Jyväskylän yliopistosta vuonna 2000. Sen jälkeen hän suoritti erilliset pedagogiset opinnot ja pätevöityi historianopettajaksi.

Sijaisopettajana Viitamies toimi ensimmäisen kerran 1980-luvulla nuorena ylioppilaana. Viimeisin kokemus opetustyöstä on parin vuoden takaa Lahden Lyseon lukiosta. Vuosikymmenten aikana hän on havainnut koulumaailmassa muutoksia.

– 1980- ja 90-luvuilla kunnat vielä palkkasivat sijaisia lyhytaikaisiinkin poissaoloihin. Nykyään opettajat joutuvat osin kohtuuttomiinkin tilanteisiin, koska sijaisia ei palkata. Sairastunut joutuu palattuaan tiukille, samoin oman työnsä ohessa kollegan työtä hoitava opettaja.

Peruskoulua ja opettajia tarvitaan enemmän kuin koskaan

Opettajankoulutukseen Viitamies toivoo opiskelijoita monenlaisista taustoista. Mukana saisi olla enemmän takapulpettien vilkkaita nuoria miehiä. Kaikilla opettajilla on oltava sydäntä kohdata jokainen oppilas yhtä arvokkaana.

Opettajan merkitystä Viitamies pitää tällä hetkellä suurempana kuin aikaisemmin, koska yhteiskunnassa on eriarvoistumisen ja syrjäytymisen kaltaisia isoja ongelmia.

– On varmistettava perustaitojen oppiminen ja jatko-opintokelpoisuus. Tässäkin on kyse peruskoulusta ja siihen panostamisesta. Peruskoulua ja maailman parhaita opettajia tarvitaankin nyt enemmän kuin ehkä koskaan ennen.

Ex-kansanedustaja on yhä maailmanparantaja

Pauliina Viitamies toimi SDP:n kansanedustajana ja sivistysvaliokunnan jäsenenä kaksi kautta, vuodet 2007–2015. Hänet valittiin eduskuntaan Mikkelistä Etelä-Savon vaalipiiristä.

Vaikka aktiivivuodet politiikassa ovat nyt takana, yhä hänessä asuu entisenlainen maailmanparantaja.

– Työ opettajien edunvalvonnassa on myös hyvä väylä parantaa maailmaa, sillä lapset ja nuoret ansaitsevat laadukkaan opetuksen ja opettajan. Varsinkin nykyään, kun perheillä on paljon ongelmia, koulun on taattava jokaiselle lapselle turvallinen ja laadukas oppiminen ja oppimisympäristö.

Eduskunnan puolustettava koulutusta

Huhtikuussa valittavalta uudelta eduskunnalta Viitamies odottaa nykyistä suurempaa koulutusmyönteisyyttä. Vaikka muitakin isoja asioita on hoidettavana, koulutus on koko yhteiskunnan kannalta tärkein.

– Ensimmäiseksi on saatava opettajamitoitus vihdoin kirjattua lakiin.

OAJ:n esityksessä määritellään, kuinka monta oppilasta tai opiskelijaa pitäisi olla yhtä opettajaa kohden.

OAJ:n toimistossa Pauliina on ensitöikseen perehtynyt perusopetuslain yksityiskohtiin ja opetussuunnitelman perusteisiin sekä OAJ:n eduskuntavaalitavoitteisiin. Erityisasiantuntijana hänen tehtävinään ovat yleissivistävään koulutukseen ja siinä erityisesti perusopetukseen liittyvä koulutuspoliittinen edunvalvonta, vaikuttaminen ja viestintä sekä jäsenistön neuvonta ja koulutus.

– Pidän yhteyttä kansanedustajiin ja muihin poliittisiin päättäjiin. Nykyinen eduskunta lopettaa istuntokautensa maaliskuun puolivälissä, joten sinne asti on aikaa vaikuttaa nykypäättäjiin.

Teksti: Maija-Leena Nissilä
Kuva: Veikko Somerpuro

Jaa