• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Auta tekemään arvioinnin kriteereistä toimivat – kommentoi luonnosta verkossa

07.09.2020 - 14.14 Uutinen
Kuvituskuva

Perusopetuksen päättöarvioinnin kriteeriluonnoksia voi nyt kommentoida verkossa. Opettajien näkemyksiä tarvitaan varmistamaan, että uudet kriteerit toimivat ja myös arvioinnin työmäärä pysyy kohtuullisena.

Opetushallitus on julkaissut luonnokset perusopetuksen päättöarvioinnin arviointikriteereiksi. 

Nyt valmistelussa olevat kriteerit tulevat voimaan ensi lukuvuoden alussa, ja niiden mukainen päättöarviointi annetaan ensi kertaa keväällä 2022. 

OAJ:n tavoitteena uudistuksessa on ollut parantaa arvioinnin yhdenvertaisuutta ja rajata opettajien kasvanutta arviointityötä. 

OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo kannustaa opettajia laajasti vastaamaan kyselyyn. 

– On todella tärkeää, että opettajat ottavat kantaa etenkin oman oppiaineensa kriteereihin. Mikä kriteereistä toimii? Mikä vielä ontuu? Entä kokonaisuus? Kuinka päättöarviointi sujuisi näillä kriteereillä? Toimisivatko nämä opettajan työkaluina? 

Vähimmäisarvosana 5:n kriteerit tärkeä parannus – OAJ vaikuttanut aktiivisesti 

Salon mukaan luonnoksessa tärkeä parannus on ollut kriteerien laadinta entistä useammalle arvosanalle: 5:lle, 7:lle, 8:lle ja 9:lleOAJ on uudistuksessa vaatinut erityisesti vähimmäisarvosanan eli 5:n kriteereitä. 

Haasteeksi kriteereissä jää Salon mukaan kuitenkin yhä se, että tavoitteita on opetussuunnitelmassa jokaiselle oppiaineelle todella useita. Tällöin kriteeritkin paisuvat todella laajoiksi.  

 Tavoitteiden karsiminen edellyttäisi kuitenkin koko opsin avaamista, mistä nyt ei ole kyse. Tähän pitää kiinnittää huomiota, kun opsia seuraavan kerran kokonaisuutena uudistetaan, hän selventää. 

Arviointikriteerit ovat osa suurta perusopetuksen arvioinnin uudistusta, johon OAJ on aktiivisesti vaikuttanut viime vuosina. Opetushallituksen ja OAJ:n yhteistyö on ollut tiivistä koko uudistuksen ajan. 

Opetushallitus toivoo kriteereistä kommentteja niin opettajilta, rehtoreilta, opetustoimien hallinnon asiantuntijoilta, huoltajilta, oppilailta kuin myös muilta perusopetuksen oppimisen ja osaamisen arvioinnin kehittämisestä kiinnostuneilta.  

Kommentoi verkossa! 

  • Kriteeriluonnoksia on nyt mahdollisuus kommentoida verkossa 25.9. asti TÄÄLLÄ 

 Kuva: Leena Koskela