Jyväskylän keskustassa maanantai-iltana kokoontunut mielenosoitus vaati lasten ja nuorten tulevaisuuden jättämistä säästämisohjelman keinovalikoiman ulkopuolelle.
— Jyväskylä on koulutuskaupunki, ja nyt mitataan onko se maineensa mittainen, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto.
— Suunnitellut säästötoimet osuisivat opetukseen ja kasvatukseen. Siihen ei nyt ole varaa. Jos näin isot henkilöstöleikkaukset toteutuvat, vaikuttaa se myös työssä jaksamiseen ja työhyvinvointiin, Murto jatkaa.
Esitetyssä talousarvioesityksessä on mainittu kymmenien miljoonien leikkausvaateet, jotka suurelta osin kohdistuvat varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen. Vaikka kaupunginjohtajan talousarvioesityksessä esitetyn pienen veronkorotuksen myötä leikkausvaateet hieman pienenivät, osuvat ne silti kohtalokkaasti varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa olevien lasten ja nuorten oppimisedellytyksiin ja jatko-opintovalmiuksiin. Eniten kärsivät oppimiseensa tukea tarvitsevat lapset.
Kaupunginjohtajan talousarvioesityksen mukaan ensi vuonna ei vielä tarvitsisi kasvattaa ryhmäkokoja merkittävästi. Talousarvioesityksessä yhtenä keinona on esitetty esimerkiksi ryhmäkokojen kasvattamista ja opetustuntien vähentämistä.
Paikalla mielenilmausta kuuntelemassa oli myös Jyväkylän kaupunginvaltuutettuja. Valtuutetuille jaettiin vetoomus, jossa vaadittiin olemaan leikkaamatta koulutuksesta talouden tasapainotuksen työkaluna. Voit lukea koko vetoomuksen OAJ:n Jyväskylän paikallisyhdistyksen sivuilta.
Jyväskylän kaupunginvaltuusto käy lähetekeskustelun talousarvioesityksestä 6.11.2023 ja päättää samalla veroprosentit vuodelle 2024. Kaupunginhallitus käsittelee talousarvioesitystä seminaarissaan 9.-10.11.2023 ja talousarvio hyväksytään kaupunginvaltuuston kokouksessa 27.11.2023.
Kuvia Älä leikkaa tulevaisuudesta! -mielenilmauksesta
Kuvaaja: Petri Blomqvist
Uutista muokattu 1.11. klo 15:00: Lisätty kappale kaupunginvaltuutetuista ja linkki vetoomukseen.