OAJ tyrmää ministeriön aikeet leikata ammatillisen koulutuksen rahoitusta

Opetus- ja kulttuuriministeriössä harkitaan rahoituksen siirtämistä ammatillisesta koulutuksesta korkeakoulutukseen. OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja pitää suunnitelmaa tyrmistyttävänä, sillä Suomi tarvitsee sekä ammatillisia osaajia että korkeasti koulutettuja.

Suomi voi hyvin vain, kun resurssit ovat kunnossa läpi koko koulutusjärjestelmän, OAJ:n koulutusjohtaja Nina Lahtinen sanoo.

Vaalikeväänä puhutaan paljon koulutuksen rahoituksesta. Tänään julkaistu Ylen kysely kertoo kaikkien puolueiden olevan valmiita lisäämään koulutuksen rahoitusta.

Samaan aikaan opetus- ja kulttuuriministeriössä (OKM) valmistellaan tulevalle hallitukselle ehdotuksia, mitä heidän sektorillaan pitäisi tehdä. Kyse on ministeriön virkamiesten eikä nykyisen opetusministerin valmistelutyöstä.

OAJ:n saamien tietojen mukaan OKM:ssä kaavaillaan ammatillisen koulutuksen resurssien siirtoa korkeakoulututkseen, jotta korkeakoulututkintoja saataisiin lisää. Asiasta kerrotaan myös Amken tuoreessa blogikirjoituksessa. OAJ:n koulutuspolitiikan johtaja Nina Lahtinen pitää ajatusta rahoituksen siirtämisestä tyrmistyttävänä. Hänestä on selvää, että myös ammatilliseen koulutukseen tarvitaan lisää rahaa.

– Ministeriö julkaisee omat ehdotuksensa näillä näkymin helmikuun puolivälissä, mutta olemme jo antaneet heille asiasta palautetta. Korkeakoulutusta ja ammatillista toisen asteen koulutusta ei pidä asettaa vastakkain. Molempia tarvitaan, jos halutaan sekä ratkaista Suomen osaajapula että nostaa kansan koulutustasoa, Lahtinen sanoo.

Korkeakoulutusta ja ammatillista toisen asteen koulutusta ei pidä asettaa vastakkain.

Hän ymmärtää ministeriötä pohdituttavat haasteet, jotka liittyvät päällekkäisten toisen asteen tutkintojen tekemiseen.

– Mutta ratkaisuja ei pidä tehdä sanellen, vaan siihen tarvitaan laajempaa yhteistyötä eri osapuolten kesken.

Osaajapula ei ratkea ilman lisäresursseja

Elinkeinoelämästä kuuluu Lahtisen mukaan jatkuvasti viestejä siitä, miten huutava pula ammattiosaajista on.

– Oppivelvollisuuden laajentaminen toi ammatillisiin oppilaitoksiin paljon lisää opiskelijoita, jotka tarvitsevat nykyistä enemmän opettajan antamaa opetusta, ohjausta ja tukea. Uusien leikkausten sijaan tulevan hallituksen pitäisikin lailla turvata opiskelijoille oikeus tukiopetukseen ja erityisopetukseen ja varmistaa näihin kohdistettavalla lisärahoituksella tuen toteutuminen, Nina Lahtinen toteaa.

Uusien leikkausten sijaan tulevan hallituksen pitäisikin lailla turvata opiskelijoille oikeus tukiopetukseen ja erityisopetukseen.

Kun jokainen saa opintojen aikana tarvitsemansa tuen, voi jokainen opiskelija kasvaa ammattilaiseksi ja löytää paikkansa työelämästä.

– Samalla turvataan heille valmiudet jatkaa myöhemmin opintoja ammattikorkeakouluissa tai yliopistoissa, Lahtinen sanoo ja korostaa ammatillista koulutusta väylänä korkea-asteen opintoihin.

Seuraavalla hallituksella iso vastuu

Nina Lahtinen vaatii tulevalta hallitukselta viisautta tehdä päätöksiä, joilla rakennetaan tulevaisuudenkestävää Suomea.

Suomi voi hyvin vain, kun resurssit ovat kunnossa läpi koko koulutusjärjestelmän.

– Kuten Ylen kysely osoittaa, kaikki puolueet ovat sitoutuneet vahvistamaan koulutuksen rahoitusta. Se on ainut oikea tie. Suomi voi hyvin vain, kun resurssit ovat kunnossa läpi koko koulutusjärjestelmän. Nyt ei ole oikea aika antaa katteettomia lupauksia. Nyt on aika rakentaa luottamusta siihen, että opettajia arvostetaan myös teoissa eikä vain vaalilupauksissa, Lahtinen toteaa. 

Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Leena Koskela

Juttua täydennetty 27.1. klo 20:12: Lisätty täsmennys, että rahoitussiirron valmistelussa on kyse ministeriön virkamiesten työstä, ei nykyisen opetusministerin.

Tulevaisuudenkestävä Suomi tehdään koulutuksella

Tulevaisuutta emme voi varmuudella koskaan tietää. Mutta kun maailma ympärillämme muuttuu, yhdellä asialla voimme luoda turvaa: Koulutuksella. OAJ on laatinut seuraavalle hallitukselle ratkaisuehdotuksia, joilla vahvistetaan Suomen tulevaisuudenkestävyyttä.

OAJ:n ratkaisuehdotukset

Uusimmat uutiset ja tiedotteet