OAJ on tunnistanut tarpeen kehittää rinnakkaisjärjestäytymismallia.
– Valmistelutyötä on tehty alkukevään 2023 aikana järjestö- ja viestintätoimikunnassa. OAJ:n hallitus kävi asiasta keskustelun huhtikuun kokouksessaan ja päätti esittää kevätvaltuustolle OAJ:n rinnakkaisjärjestäytymisen periaatteiden uudistamista, uudistusta valmistellut OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen kertoo.
OAJ:n valtuusto päätti hyväksyä hallituksen esityksen, jonka mukaan rinnakkaisjäsenet maksavat OAJ:n normaalin jäsenyysreittinsä mukaisen prosentuaalisen jäsenmaksun ja lisäksi pienen erillisen euromääräisen jäsenmaksun rinnakkaisjäsenyydestä. OAJ suorittaa jäsenen puolesta toissijaisen liiton jäsenmaksun OAJ:n ja kyseisen liiton välisen sopimuksen mukaisesti. Jäsenen euromääräinen jäsenmaksu rinnakkaisjäsenyydestä voi olla matalampi kuin OAJ:n jäsenen puolesta toissijaiselle liitolle suorittama jäsenmaksu.
– Rinnakkaisjärjestäytyneillä jäsenillä ensisijainen ammattijärjestö määräytyy sen mukaan, mikä järjestö hoitaa alan edunvalvontaa. OAJ on ainoa ammattijärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan etuja, joten alalla toimivien ensisijainen ammattijärjestö rinnakkaisjäsenyystapauksissa on jatkossakin aina OAJ, Pasi Pesonen kertoo.
OAJ:llä on tällä hetkellä rinnakkaisjärjestäytymissopimukset Suomen Ekonomien, Insinööriliiton ja Tekniikan akateemisten kanssa. Rinnakkaisjäsenyys varmistaa opetustehtävissä toimiville ekonomeille, insinööreille ja diplomi-insinööreille tehokkaan opetusalan edunvalvonnan ja samalla mahdollisuuden kuulua omaan koulutus- tai tutkintotaustaiseen liittoon.
– Uudistus antaa mahdollisuuden kohentaa nykyisiä sopimuksia sekä laatia rinnakkaisjärjestäytymissopimuksia myös muiden Akavalaisten liittojen kanssa, OAJ:n järjestöjohtaja Pasi Pesonen iloitsee.