Jyrki Linnankiven mielestä hienointa Suomen koulutusjärjestelmässä on se, että ihan kaikilla on mahdollisuus koulutukseen. Tätä pitää hänestä vaalia.
– Ihmisillä on niin erilaisia lähtökohtia elämään. Olis hienoa, jos koulutus tois kaikille mahdollisuuden ja rohkeuden päästä mukaan elämään. Ettei kukaan jäis syystä tai toisesta rannalle.
Olis hienoa, jos koulutus tois kaikille mahdollisuuden ja rohkeuden päästä mukaan elämään.
Koulutus on Linnankivestä rauhan tae. Hänestä on keskeistä, että ihmiset oppivat ymmärtämään maailmaa ja toistensa erilaisuutta. Näin he pystyvät olemaan parempia ihmisiä toisilleen.
Opettajia pitää tukea ja arvostaa
Linnankivi satsaisi erityisesti opettajien voimavaroihin, jaksamiseen ja arvostukseen. Ammattikunnan maailma on hänelle tuttu, koska hänen suvussaan on paljon opettajia. Opettajien väsyminen on ollut paljon esillä myös mediassa.
Hänestä opettajien väsymiseen ja työtaakkaan vaikuttaa paljon se, miten lapsi suhtautuu koulutukseen ja koulunkäyntiin. Hän itse oppi opettajien kunnioittamisen ja arvostuksen kotoa.
– Sen pitäis olla selvää myös vanhemmille, miksi lapsi käy koulussa.
Rokkariksi koulujen kautta
Linnankivi itse sai kotoa nuorena selkeän elämänohjeen: kunhan hoidat itsellesi koulutuksen, voit tehdä mitä tahansa hullua.
Nuorena lukiolaisena 1980-luvulla häntä kiinnostivat erityisesti rock, sarjakuvat ja Amerikka. Koulutus olikin hänelle passi rock ’n’ rollin maailmaan. Lukio pitäisi hoitaa hyvin, jotta pääsisi yliopistoon ja saisi muuttaa mahdollisimman nopeasti Helsinkiin.
– Motiivina oli se, että sit pääsee rokkaamaan.
Lukiossa Linnankivessä heräsi myös halu oppia ympäröivästä maailmasta. Hän puhuu ylpeydellä 1800-luvulla perustetusta Hämeenlinnan lyseon lukiosta, jota on käynyt esimerkiksi Jean Sibelius.
– Se oli historiallinen kulttuurin kehto. Siellä opiskeleminen oli innostavaa ja opettajat olivat loistavia. Halusin olla mukana siinä maailmassa, josta siellä opetettiin.
Siellä opiskeleminen oli innostavaa ja opettajat olivat loistavia. Halusin olla mukana siinä maailmassa, josta siellä opetettiin.
Kiertue-elämän korkeakoulussa
Lukion jälkeen Linnankivi meni Helsingin yliopistoon opiskelemaan kemiaa. Häntä kiinnostivat myös hammaslääkärin ja arkkitehdin opinnot, joihin hän pyrki useampana vuotena.
– Mutta sitten musat rupes tapahtumaan, ja 69 Eyes lähti vetämään.
The 69 Eyesin kiertueilla Linnankivi tutustui ensin Suomeen ja myöhemmin moneen eri maailman kolkkaan. Rokkarin kiertue-elämä on ollut oma korkeakoulunsa erilaisiin maailmoihin, ihmisiin ja kulttuureihin.
– Nautin rokkarina matkustamisesta. Maailmaa oppii hahmottamaan keikoilla kiertäessä ihan eri lailla.
Työelämän ja osaamisvaatimusten muuttuessa ympäri maailman puhutaan paljon jatkuvasta oppimisesta – siitä, miten tärkeää on voida oppia uutta läpi työuran. OAJ esittääkin vaalien alla keinoja, joiden avulla jatkuvaa oppimista voitaisiin tuoda useampien ulottuville.
Linnankivestä on hienoa, että Suomessa voi opiskella koko ikänsä, vaikka muusikonuran ohessa. Hän itse on valmistunut filosofian maisteriksi analyyttisesta kemiasta, hankkinut ICT-alan osaamista ja prepannut ranskan kielen taitoaan. Rockissa sekä Linnankivi että The 69 Eyes -yhtye on itseoppinut.
– Meidän bändissä innostus rokkiin on ajanut taidon ja teorian ohi. Se on kuulunut hyvässä ja huonossa. Toisaalta ollaan onnistuttu omalla sarallamme.
Koulutus on rokkarin turvaverkko
Linnankivi ei itse asiassa kerro akateemisesta taustastaan mielellään. Hänestä asian ihmettely on vanhanaikaista. On jo pitkään ollut tavallista, että rokkari voi viihtyä lavojen ja baarin lisäksi myös yliopistolla.
– Koen vaivaannuttavana, että mun akateemisesta taustasta ollaan vielä kiinnostuneita. Meillä kaikillahan on mahdollisuus kouluttautua. Sivistyksen hankkiminen kuuluu mun rock ’n’ rolliin.
Sivistyksen hankkiminen kuuluu mun rock ’n’ rolliin.
Linnankiven koulutustausta on herättänyt lukuisia kysymyksiä myös rokkarikollegoissa ulkomailla. Hän kertoo heille mielellään Suomen maksuttomasta koulutusjärjestelmästä ja upeasta kirjastolaitoksesta.
Koulutuksen kerryttäminen on ollut Linnankivelle myös varasuunnitelma rockmuusikon taloudellisesti epävarmalla taipaleella – rockilla kun elää Suomessa hyvin harva. Hänestä on hienoa, että hän on voinut opiskella, vaikkei ole varakkaasta perheestä, ja hyödyntää akateemisia taitojaan työelämässä.
– Olen miettinyt kavereita menestyneissä rockbändeissä jenkeissä. Se on niiden elinehto. Ne soittaa kuin viimeistä päivää, koska ei ole muuta mahdollisuutta. Meillä Suomessa on turvaverkot, jotka voi koulutuksen avulla kutoa vaikka kuinka tiiviiksi.
Meillä Suomessa on turvaverkot, jotka voi koulutuksen avulla kutoa vaikka kuinka tiiviiksi.
Elämässä on paljon opittavaa
Missä Linnankivi sitten olisi ilman koulutusta? Haudassa, hän toteaa goottirokkarin tyyliin sopivasti, mutta tosissaan. Kotoa tullut kannustus koulutukseen ja koulutus itsessään takasivat sen, ettei hän päätynyt nuorena menehtyneiden rokkareiden seuraan.
– Rock ’n’ rollin maailma on vaarallinen. Se, että on sivistys taustalla, auttaa selviämään siitä niin, ettei mene itse kaiken likaveden mukana.
53-vuotiaan Linnankiven mielestä elämässä on vielä paljon opittavaa. Hän on jälleen palannut yliopisto-opintojen pariin. Uudesta oppiaineesta hän vaikenee, jotta julkisuuden Jyrki69-fantasiahahmo ei saisi enää uusia akateemisia ulottuvuuksia.
– Rockin pitää olla alkukantaista, hullua ja päätöntä, ja sen takia olen esillä julkisuudessa. Joku vielä ajattelee, että pitäisi olla akateeminen pystyäkseen rokkaamaan. Se ei kyllä ole niin!
Kuka Jyrki Linnankivi?
-
Rockmuusikko Jyrki69, The 69 Eyes -yhtyeen laulusolisti, keulahahmo ja laulujen sanoittaja. Tehnyt myös kaksi soololevyä.
-
Filosofian maisteri, pääaineena analyyttinen kemia. Opiskellut myös muun muassa ylemmän AMK-tutkinnon ICT-palveluista ja tietojärjestelmistä sekä suorittanut ranskan ylioppilaskirjoitukset iltalukiossa.
-
Juontaa 80’s Rock Show -ohjelmaa Radio Cityssä yhdessä Jere Ollisen kanssa.
-
Kiinnostunut sarjakuvien piirtämisestä, matkailusta, luonnonsuojelusta ja popkulttuurista.
Teksti: Heidi Pelander, kuvat: Jarkko Mikkonen
Asiaa eduskuntavaaleista
-
UutinenTyömarkkinat 24.11.2023”Halutaanko, että Suomessa on jatkossa päteviä opettajia?” Kolmelta opettajalta terveisiä neuvotteluihin
-
UutinenTyömarkkinat 08.11.2023OAJ:n hallitus päätti painostustoimista
-
BlogiTyömarkkinat 03.11.2023Neuvottelu työ- ja virkaehtosopimuksista kuuluu liitoille ja neuvottelujärjestöille – Otetaan mallia Ruotsin neuvottelukulttuurista
-
TiedoteTyömarkkinat 30.10.2023OAJ:n valtuustolta täydet valtuudet järjestöllisiin toimiin
-
TiedoteTyömarkkinat 11.10.2023OAJ:n hallitus: Työmarkkinamalli valmisteltava yksityisen ja julkisen sektorin kesken
-
UutinenOpettajan työ 26.09.2023OAJ selvitti: Vain murto-osa opettajista kokee työtään arvostettavan
-
TiedoteKoulutuksen rahoitus 22.09.2023Kolme tutkimuslaitosta, Karvi ja OAJ vaativat: Opettajarekisterin perustamista jatkettava
-
TiedoteKoulutuksen rahoitus 19.09.2023OAJ:lta budjettiehdotukselle kiitosta – vapaan sivistystyön leikkaukset tyrmistyttävät
-
UutinenKoulutuksen rahoitus 19.09.2023Järjestöt: Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen pahentaa kuntien ja hyvinvointialojen työvoimapulaa
-
BlogiJärjestö 31.08.2023Työmarkkinamallia kehitettävä – pallo työnantajaliitoilla
- OAJ.fi/vaalit2023