– OAJ on koko kesän ja syksyn ajan pyrkinyt tuomaan esiin vaihtoehtoista ratkaisua ja vaikuttamaan siihen, että neuvotteluprosessi uudesta työmarkkinamallista käynnistetään lakitien sijaan keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken. Odotimme, että työministeri Arto Satosen seminaarin jälkeen neuvotteluprosessi laitetaan liikkeelle. Seuraavaksi on kuitenkin vuorossa lausuntokierros, joka ei tuo asiaan mitään uutta ja jonka jälkeen käynnistetään lainsäädäntövalmistelu, puheenjohtaja Katarina Murto kertoo.
– Arvostan, että työministeri Arto Satonen kutsui työmarkkinatoimijat seminaariin keskustelemaan. Lopputulos oli kuitenkin iso pettymys. Poliitikot haluavat nyt puuttua palkkaneuvotteluihin, mistä ei seuraa kenellekään mitään hyvää. Odotankin, että maan hallitus kertoo seuraavaksi, mikä on jatkossa oikea palkankorotus opettajille ja tutkijoille, Murto sanoo.
Työministeri Satosen esittämä lakimuutos puuttuisi merkittävällä tavalla sopimus- ja neuvottelujärjestelmän toimivuuteen ja sovitteluinstituutioon. Lakitie on arvaamaton, koska lainsäädäntöä voi muuttaa, jolloin neuvottelu- ja sopimustoiminta muuttuu ennakoimattomaksi.
OAJ on koko kesän ja syksyn ajan pyrkinyt tuomaan vaihtoehtoista ratkaisua ja vaikuttamaan siihen, että neuvotteluprosessi uudesta työmarkkinamallista käynnistetään lakitien sijaan keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken. OAJ:n näkemyksen mukaan neuvottelutie on edelleen ainoa tapa ulos tästä umpikujasta.
— Haastankin keskeiset liitot työnantaja- ja palkansaajapuolelta käynnistämään neuvottelut uudesta työmarkkinamallista, Murto summaa.
OAJ:n hallitus kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen 8.11. klo 18.