OAJ on iloinen saadessaan tehdä yhteistyötä CMI:n kanssa historian ensimmäisen Rauhan avain -palkinnon myöntämisessä.
– On tärkeää, että opettajien tekemä työ saadaan näkyväksi. Kouluissa kohdataan kaikki yhteiskunnan ilmiöt ja esimerkiksi Ukrainan sota on tullut koulujen arkeen konkreettisesti pakolaisena saapuneiden oppilaiden myötä. Opettajat tekevät joka päivä äärimmäisen tärkeää työtä myös rauhan edistämiseksi käytännössä ja integroivat konfliktialueilta tulleita oppilaita opetukseen ja suomalaiseen kouluympäristöön, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto korostaa.
Tänä vuonna valinnassa painotetaan sopeuttamiseen ja siltojen rakentamiseen liittyviä tekoja. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi oppilaitosten tekemää työtä konfliktialueilta tulleiden oppilaiden kanssa, tai oppilaitoksen panostusta turvallisten tilojen luomiseen.
– Opettajat, oppilaitokset ja muut koulualan toimijat ovat avainasemassa luomassa pohjaa kestävälle ja inhimilliselle rauhalle. CMI:n Ahtisaari-päivien kouluyhteistyössä näemme, miten yleinen epävarmuus on lisännyt konfliktien määrää ja tarvetta konfliktinratkaisutyökaluille myös kouluissa ja oppilaitoksissa. Koulualan toimijat ansaitsevat tunnustuksen pitkäjänteisestä työstään rauhan puolesta, sanoo Janne Taalas, CMI:n toimitusjohtaja.
CMI:n mukaan arjen rauhanrakentajat ansaitsevat enemmän tunnustusta. Siksi lanseerataan Rauhan avain -palkinto, joka jaetaan vuosittain kansainvälisenä rauhanpäivänä. Palkinnon saa oman yhteisönsä ja CMI:n valitsema toimija, jonka pienet teot ovat luoneet ympärilleen kestävää, inhimillistä rauhaa.
Rauha on pieniä tekoja ja päätöksiä, yhteisön rakentamista ja ylläpitämistä. Rauhaa ei rakenneta pelkästään rauhanpöydissä, vaan se edellyttää tekoja kaikilla tasoilla, jokapäiväisessä arjessa.
Vuoden 2023 palkintohaku on avoin kaikille Suomen peruskouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja muille koulumaailman toimijoille. Tutustu tarkempiin kriteereihin.
Hakuaika 15.3.–15.5.2023. Raati valitsee voittajan kesäkuussa. Lue lisää palkinnosta