Onko maan hallitus sitä mieltä, että Suomessa ei tarvita enää metsäkoneen kuljettajia, muusikkoja, tarjoilijoita, siistijöitä, prosessinhoitajia ja monia muita työntekijöitä? Kuinka ministeri pärjää ilman putkimiestä, joka korjaa hänen viemärinsä, tai ilman asentajaa, joka asentaa ikkunat hänen taloonsa, tai ilman myyjää, joka opastaa vaatteiden valinnassa, tai ilman autonkuljettajaa, joka vie häntä valtioneuvoston kokoukseen?
Ammatilliset oppilaitokset luovat valtavan osan suomalaisesta osaamisesta. Osaajat mahdollistavat käytännössä kaikkien ihmisten – ministereidenkin – perusarjen. He myös tuovat todella tarpeellista osaamista esimerkiksi vientialan yrityksille.
Hallituksen budjettiesityksessä ensi vuonna vähennetään ammatillisen koulutuksen rahoituksesta 150 miljoonaa euroa. Vähennykset tarkoittavat laskennallisesti yli 2000 ammatillisen opettajan irtisanomista. Lisäksi koulutuksen järjestäjät jopa lakkauttavat koulutuksia tai pienentävät sisään otettavien opiskelijoiden määrää.
Leikkaukset koskettavat rajusti myös opiskelijoita
OAJ:n jäsenkyselyn mukaan opiskelijoiden tuen tarve on kasvanut, opiskeluvalmiudet heikentyneet ja opettamiseen on käytettävissä aiempaa vähemmän aikaa. Ammatilliseen koulutukseen hakeutuu runsaasti erityistä tukea tarvitsevia opiskelijoita. Ammattiin opiskelevien järjestö Sakki ry:n barometrissä kolme neljäsosaa opiskelijoista tarvitsee lisää tukea opiskeluunsa.
Hallituksen leikkausten takia opiskelijat jäävät nyt heitteille. Tutkintoon valmentavan koulutuksen (TUVA) rinnalle on saatava kuntouttavaa TUVA-koulutusta, jotta vaikeassa tilanteessa olevat opiskelijat selviäisivät lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen.
Leikkaukset rapauttavat työelämää
Ammatillisen koulutuksen leikkaukset uhkaavat suomalaista sivistystä ja kilpailukykyä. Esimerkiksi aikuiskoulutustuen lakkauttaminen vaikeuttaa uudelleen kouluttautumista ja alan vaihtamista. Työntekijöiden osaaminen laskee entisestään, ja työvoimaa on yhä vaikeampi saada.
Hallituksen päätös on jyrkässä ristiriidassa työmarkkinoiden tarpeiden kanssa. Lähes kaksi kolmasosaa monien eri toimialojen työvoimatarpeesta edellyttää tulevaisuudessa ammatillista osaamista.
Ammatillisesta koulutuksesta ei ole varaa leikata
Ammatillinen koulutus on negatiivisessa kierteessä, mikä vaarantaa koko järjestelmän toimivuuden. Leikkausten sijaan ammatillinen koulutus tarvitsee nyt työrauhaa ja yli hallituskausien kestävän kehittämissuunnitelman, jossa tehtävät, tavoitteet ja resurssit linjataan pitkälle tulevaisuuteen. Näin ammatillisen koulutuksen suunnittelu ja toteutus ei olisi arvaamatonta ja heittelehtivää.
Ammatillinen koulutus on olennainen osa koulutusjärjestelmää. Se on kriittinen osa myös onnistunutta kotouttamista. Ammatillisen koulutuksen on oltava mukana koulutuksen erityissuojelussa. Vain huolehtimalla myös ammatillisesta koulutuksesta voidaan taata suomalainen sivistys ja osaaminen.
Ammatillinen koulutus tarvitsee nyt positiivisia viestejä!
OAJ:n valtuusto