Hallituksen säästötalkoot aiheuttivat valtion organisaatioissa yt-neuvotteluiden aallon

OAJ:n jäsenistöä koskevista neuvotteluista on ilmoittanut tällä hetkellä Pelastusopisto, jossa työskentelee 52 OAJ:n jäsentä.

Osassa valtion hallinnon alaisista organisaatioista on alkanut massiiviset yhteistoimintaneuvottelut, joiden seurauksena on tulossa myös henkilöstön vähennyksiä. Suurin osa valtion oppilaitoksista on vielä yt-neuvotteluilta säästyneet. Pelastusopisto ilmoitti kuitenkin syyskuun lopussa aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut. Vähentämisuhan alla noin 25 OAJ:n jäsentä.   

– Pelastajista on tällä hetkellä pulaa kentällä, samoin heidän kouluttajistaan. Mikäli koulutus loppuu, loppuvat myös pelastusalan ammattilaiset, jotka ovat huoltovarmuuden kannalta yhteiskunnallisesti merkittävässä asemassa. Nämä säästöt ovat todella lyhytnäköistä touhua, ihmettelee OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto.  

Kuopiossa sijaitseva Pelastusopisto on Suomen ainoa oppilaitos, joka kouluttaa pelastajien lisäksi myös muun muassa hätäkeskuspäivystäjiä sekä pelastusalan johtajia ja asiantuntijoita.  

Lisää yhteistoimintaneuvotteluita saattaa olla tulossa 

Jukon uutisen (30.9.) mukaan tähän mennessä yhteenlaskettu vähennystarve valtion organisaatioissa on noin 400 työpaikkaa, joten lisää ilmoituksia yhteistoimintaneuvotteluista ja henkilöstövähennyksistä on tulossa. 

– Hallituksen leikkaukset alkavat oikeasti näyttää todella huolestuttavilta. Näyttää siltä, että leikkaukset tehdään excelissä, jolloin leikkaajalla ei ole ymmärrystä siitä mitä leikkaa puhumattakaan siitä, mihin leikkaukset johtavat, Tuomisto kritisoi.  

– Suhdanne on työtä hakevalle vaikea. Kun samaan aikaan on heikennetty työttömyysturvaa, hallitus lyö työttömiä molemmille poskille, hän lisää. 

Jäsenyys kannattaa 

Nyt jos koskaan kannattaa kuulua ammattijärjestöön. Epävarmoina aikoina jäsenyys tuo turvaa.  

– Olemme OAJ:ssä jäsentemme tukena ja teemme varmasti kaikkemme, että työnantaja ja maan hallitus huomioivat jäsentemme yhteiskunnallisesti tärkeän työpanoksen, valtion sopimuksesta oppilaitosten osalta vastaava OAJ:n erityisasiantuntija Petra Kirkko-Jaakkola painottaa.  

Valtion nykyien virka- ja työehtosopimus päättyy ensi vuonna 28. helmikuuta. Neuvottelut uudesta sopimuksesta alkavat alkuvuodesta.  

Valtion virka- ja työehtosopimuksesta löytyy lisätietoja oaj.fi:stä. Samalla sivulla seurataan myös sopimusneuvottelujen etenemistä.  

Lue lisää valtion virka- ja työehtosopimuksesta