Hallitus ei ole korjaamassa kotoutumiskoulutuksen valuvikoja

Hallitus on lupaillut maahanmuuttajien kielitaidon parantamista, mutta hallituksen toteuttama politiikka näyttää johtavan täysin päinvastaiseen suuntaan. Hallituksen valmistelemassa uudistuksessa ollaan hukkaamassa mahdollisuus kotoutumiskoulutuksen nivomisesta osaksi koulutusjärjestelmää. Samalla hallitus on leikkaamassa lisää vapaan sivistystyön rahoitusta 12 miljoonalla eurolla.

Maahanmuuttajien kotoutumisen kokonaisuus siirtyy valtiolta kuntien vastuulle vuonna 2025. Viimeisimpien tietojen mukaan kuntien on kuitenkin jatkossakin kilpailutettava kotoutumiskoulutus. Samalla hallitus on leikkaamassa vapaan sivistystyön rahoitusta luku- ja kirjoitustaidon opetuksen osalta.

– Tiedämme jo nyt kokemuksesta, että kun kotoutumiskoulutusta kilpailutetaan, se päätyy herkästi yritysten polkuhinnoittelemaksi sen sijaan, että ammatilliset oppilaitokset ja vapaan sivistystyön toimijat järjestäisivät palvelua laadukkaan pedagogiikan lähtökohdista. Uudistusta tehtäessä on sivuutettu opetusalan ammattilaisten ääni, vaikka juuri heillä on tästä käytännön kokemusta, OAJ:n erityisasiantuntija Päivi Lyhykäinen korostaa.

Seurauksena kilpailutuksista on heikkotasoinen palvelu – tai pahimmillaan ei palvelua lainkaan, jos tarjouksen voittanut voittoa tavoitteleva yritys ei pystykään pyörittämään toimintaa lupaamallaan tavalla.

– Markkinoilla on tällä hetkellä villi länsi eikä laaduntarkkailulle ole toimivaa mallia. Hallitus on eri yhteyksissä lupaillut maahanmuuttajien kielitaidon parantamista, mutta nyt hallituksen toteuttama politiikka näyttää johtavan täysin päinvastaiseen suuntaan, Lyhykäinen sanoo.

Samaan aikaan vapaan sivistystyön valtionosuusrahoitus olisi vähenemässä noin viidenneksellä eli noin 12 miljoonalla eurolla.

– Tämä tarkoittaa merkittävää leikkausta tilanteessa, jossa vapaasta sivistystyöstä on jo hetkeä aiemmin säästetty.  Leikkaus ei myöskään kohdistu tasaisesti kaikkiin oppilaitoksiin. Vapaan sivistystyön rahoitus vähenisi 21 kansanopiston kohdalla yli 30 prosenttia, ja niiden koko toiminta olisi vaakalaudalla. Yksittäisen oppilaitoksen vapaan sivistystyön rahoituksesta voi kadota enimmillään jopa neljä viidesosaa, Lyhykäinen havainnollistaa. 

Vaikka uudistuksen valmistelu on jo pitkällä, hallituksella on valta peruuttaa suunnitelmissaan. Kilpailutuksista luopuminen voisi olla myös kustannustehokkain vaihtoehto, sillä aina kun koulutuksen järjestäjä vaihtuu, menetetään synergiaedut muiden koulutusmuotojen kanssa.

– Viimeistään nyt pitäisi ottaa silmälaput pois silmiltä ja katsoa tosiasioita. Ammatilliset oppilaitokset ja vapaan sivistystyön toimijat ovat parhaita järjestämään kotoutumiskoulutusta, sillä niissä opetusalan ammattilaiset voivat tehdä työtään pitkäjänteisesti ilman, että taloudelliset pikavoitot ohjaavat toimintaa, Lyhykäinen toteaa.

Uusimmat uutiset ja tiedotteet