OAJ ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat päässeet sopuun uudesta varhaiskasvatuksen opetushenkilöstöä koskevasta palkkausjärjestelmästä. Se korvaa nykyisen tehtävän vaativuuteen perustuvan järjestelmän ja sisältää useita isoja parannuksia kelpoiselle opetushenkilöstölle.
OAJ:n pitkäaikainen tavoite siitä, että kelpoisen ja kelpoisuutta vailla olevan varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön palkkaus eroaa jatkossa toisistaan, toteutui.
Jatkossa kelpoiselle opettajalle maksetaan kelpoisuuslisää
Neuvotteluissa isoin varhaiskasvatuksen opettajia koskeva muutos on kokonaan uusi kelpoisuuslisä, joka oli myös järjestön keskeinen tavoite näissä neuvotteluissa.
– OAJ:n pitkäaikainen tavoite on ollut saada koulutus huomioiduksi varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön palkkauksessa, ja nyt tavoite toteutuu vihdoin kelpoisuuslisän kautta, toteaa OAJ:n johtava erityisasiantuntija Kirsi Sutton.
OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos pitää ratkaisua periaatteellisesti tärkeänä.
– Tärkeintä oli saada kelpoisuudet osaksi palkkausta. Tämä mahdollistaa sen, että jatkossa neuvotteluissa voidaan kohdentaa osa korotuksista suoraan kelpoisuuslisään, hän sanoo.
Neuvotteluissa on aina käytettävissä vain tietty rahamäärä. Näissä neuvotteluissa varallisuus käytettiin kelpoisuuslisiin, ei peruspalkkaan, jota maksetaan hyvin harvalle varhaiskasvatuksen opettajalle. Kelpoiselle varhaiskasvatuksen opettajalle maksetaan 1.3.2025 alkaen 15 euroa kuukaudessa kelpoisuuslisää, ja kasvatustieteen maisterille edellä mainitun 15 euron lisäksi vielä 37,88 euroa. Kelpoisuuslisää maksetaan kaikille kelpoisille varhaiskasvatuksen opettajan, erityisopettajan, apulaisjohtajan ja päiväkodin johtajan tehtävissä työskenteleville.
Tasopalkkajärjestelmä huomioi osaamista ja vastuuta vaativat tehtävät
Uudessa tasopalkkajärjestelmässä palkkaus määräytyy tasokriteereiden perusteella. Jatkossa palkkaukseen vaikuttaa osaamiseen ja vastuuseen perustuvat kriteerit. Uudessa tasopalkkajärjestelmässä on kolme tasoa: normaalin osaamisen ja vastuun taso (A), vaativaa osaamisen ja vastuun taso (B) ja erittäin vaativaa osaamisen ja vastuun taso (C). Lisäksi on vielä neljäs, alin taso, jossa ei toteudu normaalin osaamisen ja vastuun tason yhdistelmä (tasoa A suppeampi tehtävä).
Ratkaisussa OAJ:lle oli tärkeää, että esiopetuksen antaminen huomioidaan aidosti velvoittavana tasokriteerinä palkkauksessa. Muita opettajia koskevia kriteerejä ovat esimerkiksi tukea tarvitsevat lapset lapsiryhmissä ja varajohtajana toimiminen.
Uusi tasopalkkajärjestelmä koskee myös KVTES:n piirissä työskenteleviä. Tasopalkat ovat erilaisia eri työntekijäryhmissä. OAJ ei kohdistanut sopimusvarallisuutta peruspalkkoihin, koska työnantaja maksaa useilla paikkakunnilla jo merkittävästi parempaa palkkaa kuin tasopalkkajärjestelmässä on määritelty.
Nykyiset paikalliset tehtäväkohtaiset palkat sijoitetaan uuteen järjestelmään siten, ettei kenenkään palkka laske.
Tasolisät neuvotellaan paikallisesti
Palkkatasojen ja kelpoisuuslisän lisäksi neuvotteluissa sovittiin velvoittavista, valtakunnallisista tasolisistä. Näitä ovat opiskelijan ohjauksesta maksettava tasolisä sekä varhaiskasvatusjohtajana toimivalle päiväkodin johtajalle maksettava tasolisä. Edellä mainittujen lisien suuruus määritellään paikallisissa neuvotteluissa. Lisäksi paikallisesti voidaan neuvotella muita tasolisiä.
Mitä seuraavaksi tapahtuu?
Uusi palkkausjärjestelmä tulee voimaan syksyllä 2025. OAJ kouluttaa luottamusmiehet kevään aikana uuteen järjestelmään. Työnantajat tekevät muutokset syksyn aikana omiin järjestelmiinsä. Varhaiskasvatuksen opettajan ei itse tarvitse tehdä mitään, mutta palkkakuitti kannattaa tarkastaa kuten aina ennenkin. Sopimuksen yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin, ja aiheesta on tulossa jäsensauna 20.1.2025 klo 17.30.
Lisätty 20.12. jäsensaunan ajankohta.
Päivitetty 9.1. jäsensaunan ajankohtaa