Koulutuksen erityissuojelus ei ole toteutunut kaikilla koulutusasteilla

Jotta suomalaisten osaamistasoa saadaan nostettua, pitää koulutuspolun olla hyvin resursoitu koko sen mitalta. OAJ piti koulutuksen erityissuojelusta koskevan seminaarin Helsingissä 2.10.2024.

Opetusministeri Anders Adlercreutz pitämässä puheenvuoroa.
Opetusministeri Anders Adlercreutz korosti Akavatalon Valopihalla pitämässään puheenvuorossaan pätevien ja koulutettujen opettajien merkitystä.

Petteri Orpon hallitus on päässyt yli yhden vuoden ikään. Koulutuksen erityissuojelusta koskevassa seminaarissa tarkasteltiin, miltä tähän mennessä kasvatusta ja koulutusta koskevat päätökset ovat näyttäneet.

– OAJ on monin paikoin tyytyväinen hallitusohjelmassa oleviin koulutuspoliittisiin linjauksiin. Erityissuojelus on kuitenkin murtunut tänä vuonna ammatillisen koulutuksen leikkausten johdosta,  OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto muistutti seminaarin avauspuheenvuorossa.

Opetusministeri Anders Adlercreutz (r.) valotti puheenvuorossaan koulutuspolitiikan tulevaisuutta. Adlercreutz nosti erikseen esiin perustaitojen vahvistamisen tärkeyden.

– Teemme perusopetukseen pysyvän 200 miljoonan euron lisäyksen. Perusopetuksen oppimisen tuen kokonaisuudistus on isossa roolissa. Hallitus on myös lisännyt perusopetuksen tuntimäärää kolmella vuosiviikkotunnilla, Adlercreutz listaa.

Adlercreutz kumosi puheenvuorossaan ulkomailla asti liikkuneen huhun siitä, että suomalainen koulu palaisi pelkkään kynään ja paperiin, vaikka kännyköiden käyttöä jatkossa säädeltäisiinkin paremmin.

Opetusministeri painotti kelpoisten opettajien merkitystä kaikilla koulutusasteilla.

– Pidän erityisen tärkeänä sitä, että varhaiskasvatuksen opettajaksi ja erityisopettajaksi pätevöitymiseen on monipuolisesti mahdollisuuksia. Tulemme tarvitsemaan jatkossakin päteviä opettajia niin päiväkodeissa, kouluissa kuin oppilaitoksissammekin, Adlercreutz korostaa.

Murto toivoi opetusministeriltä opettajan ammattinimikkeen suojaa ja opettajarekisteriä.

– Opettajanimikettä voi tällä hetkellä käyttää kuka tahansa. Olisi aito arvostuksen osoitus, että opettajanimikettä voisi käyttää vain kelpoinen opettaja. Tällä tehtäisiin myös vanhemmille näkyväksi se, opettaako lapsia kelpoinen opettaja, Murto korostaa.

Hallitus ja oppositiopuolueet eri linjoilla

Seminaarin paneelissa keskustelleet hallituspuolueiden kansanedustajat Oskari Valtola (kok.), Sara Seppänen (ps.) ja Mikko Ollikainen (rkp.) puolustivat hallituksen pitäneen kiinni koulutuksen erityissuojelusta tiukassa taloustilanteessa. Eri mieltä aiheesta oli kansanedustaja Nasima Razmyar (sd.).

Kun kuntien valtionosuudet tippuvat, vaikuttaa se kasvatukseen ja koulutuksen järjestämiseen, muistuttivat kaupunkeja edustaneet Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä (kesk.) ja Tampereen apulaispormestari Matti Helimo (vihr.).

– Tulee mieleen hölmöläisen peitonjatkaminen. Toisesta päästä leikataan, kun toisesta päästä lisätään, OAJ:n johtava erityisasiantuntija Pauliina Viitamies kiteytti.

Uusimmat uutiset ja tiedotteet