OAJ:n jäsenistä lakon piirissä ovat kaikki pääkaupunkiseudun (Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa) varhaiskasvatuksessa työsuhteessa työskentelevät sopimusalasta ja työnantajasta riippumatta. Lakolla pyritään vaikuttamaan OAJ:n jäsenille ja koko opetus- ja tutkimusalalle erityisen haitallisiin työelämäheikennyksiin.
Jäsenistöltä vahva tuki lakolle
Tammikuussa OAJ:n tekemässä jäsenkyselyssä jäsenet antoivat vahvan tuen lailliselle lakolle. Varhaiskasvatuksen vastaajista peräti 87 prosenttia oli valmiita lakkoon.
– OAJ:n kynnys poliittisiin työtaisteluihin on äärimmäisen korkea. Nyt kynnys ylittyy, koska rakentava ja tiivis vuoropuhelu maan hallituksen kanssa ei ole tuottanut tulosta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto toteaa.
OAJ ymmärtää tarpeen tasapainottaa julkista taloutta ja nostaa työllisyysastetta, mutta kaikki esitetyt työelämäheikennykset eivät tue näitä tavoitteita. OAJ:n järjestämällä lakolla ei vastusteta maan hallitusta, vaan hallituksen suunnittelemia opetus- ja tutkimusalalla työskenteleville erityisen haitallisia työelämäheikennyksiä. Jäsenkysely tukee OAJ:n näkemyksiä siitä, että vientivetoista työmarkkinamallia ja sen lisäksi määräaikaisten aseman heikentämistä, aikuiskoulutustuen lakkauttamista ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta ei voi hyväksyä.
Maan hallitukselta odotetaan johtajuutta
OAJ on pitkin syksyä esittänyt neuvotteluja työmarkkinamallista ja vaihtoehtoisia ratkaisuja keskeisimpiin työelämäkysymyksiin.
– Tulehtuneessa tilanteessa tarvitaan kaikilta osapuolilta pragmaattisuutta ja kykyä kompromisseihin. Toivon erityisesti maan hallituksesta löytyvän nyt sellaista johtajuutta, jonka avulla kriisiytynyt työmarkkinatilanne saadaan ratkaistua. Nyt olisi viisasta estää tilanteen pahempi kärjistyminen, Murto muistuttaa.
OAJ esittää edelleen vetoomuksen muille työmarkkinaosapuolille, että neuvottelupöytään työmarkkinamallista palataan viipymättä. OAJ myös julkaisi tänään Ammattiliitto Jytyn kanssa yhteisen kannanoton, jossa vedotaan sopimusvapauden säilyttämisen ja neuvottelutien puolesta.
Lakolla vaadimme parempaa työelämää
- Poliittisen työtaistelun syynä ovat maan hallituksen ajamat työelämäheikennykset, kuten lakiin säädettävä vientivetoinen työmarkkinamalli. Lue vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin täältä!
- Vientivetoinen työmarkkinamalli, aikuiskoulutustuen lakkauttaminen, määräaikaisten aseman heikentäminen, ensimmäisen sairaslomapäivän palkattomuus. Hallitusohjelmassa on useita esityksiä, jotka toteutuessaan heikentäisivät merkittävästi OAJ:n jäsenten asemaa. Pidämme jäsentemme puolia ja haemme ratkaisuja, jotka rakentaisivat oikeudenmukaista ja turvallista työelämää. Lue lisää heikennyksistä ja OAJ:n vaikuttamisesta täältä.
Ajankohtaista työmarkkina-asiaa
-
TiedoteTyömarkkinat 17.12.2024Poliitikot sekaantuvat jatkossa palkkaneuvotteluihin – vientimallilailla halutaan ajaa opettajat palkkakuoppaan
-
TiedoteTyömarkkinat 13.11.2024Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia
-
BlogiTyömarkkinat 29.10.2024Ruotsin palkkatilastot osoittavat, että vientimalli johtaa palkkavaaleihin
-
UutinenTyömarkkinat 23.10.2024Mihin perustuvat puheet opettajien palkkakuopasta? Ekonomisti avaa palkkatilastoja
-
UutinenTyömarkkinat 09.10.2024Hallituksen säästötalkoot aiheuttivat valtion organisaatioissa yt-neuvotteluiden aallon
- Lisää ajankohtaista