OAJ vastustaa: Vuodeksi määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteita

Hallitusohjelman työelämäheikennyksiä koskevat suunnitelmat jatkuvat. Syyskuussa työnsä aloitti työryhmä, jonka tehtävä on laatia esitys määräaikaisten työsopimusten mahdollistamisesta enintään vuodeksi ilman perustetta.

OAJ ei hyväksy hallituksen tavoitetta mahdollistaa määräaikaisten työsopimusten tekeminen ilman perustetta. Sen sijaan ketjutuskieltoa on tiukennettava.  

– Määräaikaiset työsuhteet ovat jo tällä hetkellä iso epävarmuutta tuova ongelma työelämässä. Yhdessä työttömyysturvaa koskevien heikennysten kanssa suunnitellut lakimuutokset johtavat erityisesti työuran alussa olevien työntekijöiden osalta kohtuuttomaan lopputulokseen, sanoo OAJ:n lakiasiainjohtaja Ulla Walli.  

Mikäli lakiesitys menee läpi, se heikentää työpaikkojen veto- ja pitovoimaa sekä mahdollisuutta saada sitoutunutta henkilöstöä.  

– Kenenkään työmotivaatio ei kasva, jos ei tiedä, onko työsuhteelle jatkoa määräaikaisen työsopimuksen jälkeen, Walli painottaa.  

Noin 20 prosenttia opetusalalla työntekijöistä  työskentelee määräaikaisessa työsuhteessa. Määräaikaisuus on yleisintä uran alkuvaiheessa kaikilla sopimusaloilla. Eniten määräaikaisia löytyy yliopisto-opettajien, taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön kentältä. 

Lakimuutos on erityisesti nuorten aikuisten kannalta haitallinen 

OAJ:n mukaan lakimuutoksesta ei ole minkäänlaisia positiivisia vaikutuksia työntekijälle, ainoastaan työnantajalle. Jos lakimuutosesitys menee läpi, tämä on erityisesti nuorille aikuisille haitallinen.  

– Perusteettomat määräaikaisuudet on erityisesti naisille ja nuorille aikuisille haitallinen. Määräaikainen työsuhde ilman perustetta ei pitäisi olla mahdollista ainakaan yli kuuden kuukauden ajalle ja sen tulisi olla kertaluonteinen. Samaan työhön ei pitäisi pystyä voida palkata uutta määräaikaista työntekijää ilman perustetta, Walli lisää. 

Lakiesitys koskee työsuhteessa olevia OAJ:n jäseniä, joita työskentelee yksityisissä kouluissa ja oppilaitoksissa sekä korkeakouluissa. Myös kunta-alalla varhaiskasvatuksessa työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajat ja erityisopettajat ovat työsuhteessa.  

Ketjutusta koskevaa lainsäädäntöä täsmennettävä 

OAJ:n mielestä työsuhteiden ketjutusta koskevaa lainsäädäntöä on täsmennettävä siten, että raskaus- ja perhevapaa eivät olisi perusteltuja syitä olla tekemättä tai jatkamatta määräaikaista työsopimusta.  

– Perhevapaalta palaaville työntekijöille on säädettävä irtisanomissuoja, joka suhteutetaan perhevapaan pituuteen vanhempainvapaan päättymisestä lukien, Walli tähdentää. 

Ketjutuksen estämiseksi työnantajan on neuvoteltava määräaikaisten työsopimusten käytöstä luottamusmiehen kanssa.  

OAJ on vastustanut heikennyksiä määräaikaisten asemaan hallitusohjelman julkaisemisesta lähtien. Järjestö on tuonut jäsenistön huolet esiin sekä esitellyt omia ratkaisuehdotuksiaan päättävien tahojen tapaamisissa. Lisäksi OAJ vaikuttaa Akavassa, jolla on edustaja työryhmässä.  

Lue lisää hallitusohjelman heikennyksistä OAJ:n verkkosivuilta