OAJ:n tammikuussa tehdyssä jäsenkyselyssä yli 80 prosenttia vastaajista kertoi olevansa valmis osallistumaan lailliseen lakkoon, jos maan hallitus jatkaa työelämää heikentävien lakimuutosten edistämistä.
– Tämä on selvä viesti jäseniltämme. OAJ:n kynnys lähteä poliittisiin työtaisteluihin on kuitenkin äärimmäisen korkealla. Toisaalta tilanne on hyvin poikkeuksellinen, ja tavoitteenamme on edelleen saada järkevä lopputulos. Päätavoitteemme ja paras ratkaisu olisi saada lopputulos neuvottelemalla ja vaikuttamalla, mutta nyt tarvitaan muitakin toimia. Vahva tahtotilamme on, että työmarkkinoita ei ajeta sellaiseen kriisiin, josta ulospääsy on vaikeaa, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto painottaa.
OAJ:n hallitus pitää työmarkkinoiden tilannetta erittäin valitettavana niin sopimusyhteiskunnan, työmarkkinoiden ja työelämän vastuullisen ja tasapainoisen kehittämisen kuin Suomenkin kannalta.
– OAJ:n hallitus vetoaa, että poliittiset päättäjät eivät sekaannu palkkaneuvotteluihin, rajoita liittojen sopimusvapautta kansainvälisten sopimusten vastaisesti ja tee valtakunnansovittelijan tehtävää tarpeettomaksi. Meillä on edelleen valmius ja tahtotila neuvotella uudesta työmarkkinamallista. Tällä hetkellä olemme kuitenkin umpikujassa, koska kaikki keskeiset liitot eivät ole halukkaita neuvotteluihin. Lakitie on lopputuloksen kannalta kestämätön ratkaisu, Murto korostaa.
Mikäli vientimalli etenee lakiin saakka, seuraukset ovat työmarkkinoiden, neuvottelutoiminnan, työrauhan ja taloudenkin näkökulmasta arvaamattomat. Laissa oleva vientimalli olisi erityisen vahingollinen julkisen ja julkisrahoitteisen sektorin työvoimapulasta kärsiville ja naisvaltaisille aloille.
– Vetoamme myös työmarkkinaosapuoliin, että kaksikantaiseen neuvottelupöytään palataan keskeisten liittojen ja neuvottelujärjestöjen kesken viipymättä ja työmarkkinamallista neuvotellaan ilman poliitikkojen väliintuloa, Murto esittää.
OAJ:n jäsenkyselyssä kysyttiin myös, mitkä hallitusohjelman työelämää koskevat esitykset ovat erityisen kriittisiä.
– Lakiin säädettävä vientimalli, määräaikaisten aseman heikentäminen, aikuiskoulutustuen lakkauttaminen sekä ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus ovat jäsentemmekin mielestä kriittisiä heikennyksiä, joita emme voi hyväksyä. Olemme esittäneet näihin heikennyksiin vaihtoehtoisia ratkaisuja, Murto korostaa.
Murto painottaa, että OAJ ei vastusta maan hallitusta.
– Tehtävämme on ajaa ja puolustaa jäsentemme etua. Me emme ymmärrä erityisesti hallituksen tahtoa puuttua palkkaneuvotteluihin ja työmarkkinamalliin, sillä palkoista neuvotteleminen kuuluu liitoille. Opettajat ja opetus- ja tutkimusalalla työskentelevät ansaitsevat oikeudenmukaisen ansiokehityksen, eikä vientialat voi neuvotella palkankorotuksia puolestamme, Murto toteaa.
OAJ:n hallitus kokoontui tänään illalla ylimääräiseen kokoukseen, jonka aiheena oli maan hallituksen suunnittelemat työelämäheikennykset ja erityisesti työministeri Arto Satosen eilinen ilmoitus käynnistää vientimallia koskevat lakivalmistelut. Hallitus päätti kokouksessaan OAJ:n jatkotoimenpiteistä, joista ilmoitetaan myöhemmin.
OAJ:n hallitus päätti myös, että mahdollisissa poliittisissa lakoissa lakkoavustus jäsenille on viime kevään tasolla, eli 180 euroa vuorokaudessa. Lakkoavustusta voidaan maksaa niille jäsenille, joiden jäsenmaksuasiat ovat kunnossa, sekä niille uusille jäsenille, joiden jäseneksi liittymisen prosessi on aloitettu ennen mahdollisen lakkovaroituksen antamista.
Järjestövalmiuskysely lähetettiin osana jäsenkirjettä 10.1.2024. Kysely oli avoinna 16.1.2024 asti, ja siihen vastasi 2175 jäsentä.
Ajankohtaista työmarkkina-asiaa
-
TiedoteTyömarkkinat 17.12.2024Poliitikot sekaantuvat jatkossa palkkaneuvotteluihin – vientimallilailla halutaan ajaa opettajat palkkakuoppaan
-
TiedoteTyömarkkinat 13.11.2024Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia
-
BlogiTyömarkkinat 29.10.2024Ruotsin palkkatilastot osoittavat, että vientimalli johtaa palkkavaaleihin
-
UutinenTyömarkkinat 23.10.2024Mihin perustuvat puheet opettajien palkkakuopasta? Ekonomisti avaa palkkatilastoja
-
UutinenTyömarkkinat 09.10.2024Hallituksen säästötalkoot aiheuttivat valtion organisaatioissa yt-neuvotteluiden aallon
- Lisää ajankohtaista