Eduskunta hyväksyi tänään vientimallilain. OAJ on vastustanut vientimallilakia jyrkästi heti hallitusohjelman julkaisusta lähtien.
– Olemme todella tyrmistyneitä ja pettyneitä siihen, että hallitus vei esityksen läpi, ja haluaa ajaa muun muassa opettajat pysyvään palkkakuoppaan. Hallitus ei huomioinut useita ratkaisuehdotuksia, joita prosessin eri vaiheissa esitimme, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.
OAJ ehdotti neuvotteluja työmarkkinamallista alusta lähtien. Esitimme muun muassa puolueettoman talousdatan kehittämistä ja hyödyntämistä osana neuvottelu- ja sovittelutoimintaa. Vielä viime kädessä OAJ ehdotti, että lain perusteluihin olisi kirjattu valtakunnansovittelijalle ja sovittelulautakunnalle harkintavalta ottaa sovintoehdotuksissa huomioon esimerkiksi palkkatasa-arvoon ja osaavan työvoiman saatavuuteen liittyvät seikat.
– Vientimallilailla rajoitetaan sopimusvapautta, sillä työnantajien intressi neuvotella alakohtaisia palkankorotuksia häviää. Samalla vesitetään valtakunnansovittelijan ja sovittelulautakunnan toimivaltaa työriitojen ratkaisijana. Sovittelijasta tulee hyödytön monille aloille, joten jatkossa on pohdittava toisenlaisia ratkaisukeinoja työriitoihin, Murto toteaa.
Vientimallilain myötä päättäjät puuttuvat palkkaneuvotteluihin.
– Me tulemme jatkossa vaatimaan poliitikoilta kantaa sopivasta palkankorotuksesta opettajille ja muille opetus- ja tutkimusalan ammattilaisille. Emme halunneet kuntavaaleista ja eduskuntavaaleista palkkavaaleja, mutta vientimallilaki ajaa meidät siihen. Jo ensi keväänä palkoista käydään keskustelua kuntavaalien yhteydessä, ja samaa keskustelua käydään vuoden 2027 eduskuntavaaleissa, Murto ennakoi.
Lain hyväksyminen kesken kiivaiden palkkaneuvotteluiden on omiaan lisäämään epävakautta työmarkkinoilla. Asetelmat neuvottelukierroksella ovat jo valmiiksi haastavat.
– OAJ neuvottelee itse sopimuksensa myös jatkossa. Emme voi kuitenkaan hyväksyä sitä, että opettajat ja muut opetus- ja tutkimusalan ammattilaiset halutaan jättää pysyvästi palkkakuoppaan. Tämä tavoite on aivan järjetön, kun opettajat mahdollistavat koulutuksen, ja ilman koulutusta ei Suomessa ole osaajia, Murto painottaa.
Hänen mukaansa opettajien ja alan esihenkilöiden työn vaativuus on kasvanut merkittävästi.
– Vientimallilaki vain lisää ongelmia, eikä suinkaan edesauta palkoista ja työehdoista neuvottelemista ja sopimista. Lain seuraukset tulevat näkyväksi tulevilla neuvottelukierroksilla, Murto sanoo.
Keväällä neuvotellaan suuri osa opetusalan sopimuksista, muun muassa opetusalan virka- ja työehtosopimus (OVTES).