Murto toi aluksi esiin huolensa siitä, miten sivistyksen teemavuosi ei näy yhteiskunnallisessa keskustelussa, joka on paikoitellen ollut repivää ja vastakkainasettelua korostavaa. Suurten haasteiden edessä tarvitaan kuitenkin yhteistyökykyä ja pragmaattisuutta. Huoli talouden näkymistä on todellinen, mutta Suomelle välttämätöntä talous- ja tuottavuuskasvua ei Murron mukaan tapahdu ilman panostuksia koulutukseen ja tutkimukseen.
─ Ensi keväänä edessä ovat kunta- ja aluevaalit, hallituksen puoliväliriihi sekä haastavat sopimusneuvottelut. Me kuljemme kohti edunvalvonnan megakevättä varmoin askelin yhdessä, ja pidämme jäsentemme puolta.
Arvostuksessa ja toimissa näkyy suuri ristiriita
Vaikka koulutuksen ja opettajien työn merkitys koko yhteiskunnalle tiedostetaan, maan hallitus haluaa ajaa koulutetut opettajat pysyvästi vientialoilla työskenteleviä heikompaan ansiokehitykseen.
Murto muistutti, että aikuiskoulutustuen lakkauttaminen, ammatillisen koulutuksen rajut leikkaukset, opettajien täydennyskoulutuksen leikkaukset ja vientimallilaki osuvat erityisen kipeästi juuri koulutussektorille.
OAJ:n Aula Researchillä lokakuussa teettämän tutkimuksen mukaan 72 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, ettei ole hyväksyttävää heikentää opettajien palkkakehitystä vetoamalla vientialojen kilpailukykyyn ja kansantalouden kestävyyteen. Merkittävä enemmistö suomalaisista ei kannata vientimallilakia.
─ Esitän, että mikäli hallitus ei ole edelleenkään valmis perumaan lakiesitystä, esityksen perusteluja täsmennetään niin, että se täyttää kansainvälisten sopimusten, sopimusvapauden ja valtakunnansovittelijan puolueettomuuden edellytykset, ja lakiesitykseen lisätään valtakunnansovittelijalle ja sovittelulautakunnalle mahdollisuus poiketa yleisestä linjasta tiettyjen kriteerien kuten esimerkiksi palkkatasa-arvon, palkkojen jälkeenjääneisyyden tai työvoimapulan johdosta, sanoi Murto puheessaan.
Katse myös positiiviseen
Koulutukseen on myös panostettu tällä hallituskaudella. OAJ:n pitkäaikainen tavoite oppimisen tuen uudistamisesta on toteutumassa ja näkemyksiämme on kuultu. Tuen toimivuus ja toteutuminen ratkaistaan käytännössä kunnissa.
Esimerkiksi vuosiviikkotuntien lisäykset, kännyköiden käytön rajoittaminen sekä opettajankoulutuksen ja korkeakoulujen aloituspaikkamäärien lisäykset ovat tarpeellisia uudistuksia.
Poukkoilusta pitkäjänteisyyteen
Suomesta puuttuu edelleen koulutuksen perusrahoituksen pitkäjänteinen suunnitelma. Koulutuksen kehittäminen ei voi olla hallituskausittain vaihtuvaa poukkoilua. Korkeakoulutuksen visiotyö käynnistyy nyt marraskuussa. Murron mukaan myös ammatillinen koulutus tarvitsee tulevaisuuden vision.
─ Ammatillisen koulutuksen osalta tarvitsemme erityisen arvostuksen nousun tässä yhteiskunnassa. Koko koulutusketjun on toimittava, ja vakava viestini onkin, että ensi kevään kehysriihessä ei pidä tehdä leikkauksia minkään koulutusasteen osalta, Murto painottaa.
Ammatillisen koulutuksen leikkausten seurauksena on jo käynnistynyt mittavat yt- ja muutosneuvottelut, jotka johtavat todennäköisesti satojen opettajien irtisanomisiin, tutkintojen ja koulutusalojen lakkauttamisiin, alanvaihdon vaikeutumiseen ja osaajapulan syvenemiseen sekä esimerkiksi ryhmäkokojen kasvamiseen, vaikka oppimisen tuen tarpeet ovat lisääntyneet.
Koulutus on kuntavaalien pääasia
Tulevat kuntavaalit ovat koulutus- ja sivistysvaalit, sillä koulutus ja kasvatus on kuntien pääasia. Jatkossa kuntien budjeteista noin 60 prosenttia menee varhaiskasvatuksen ja koulutuksen järjestämiseen. Se ei ole ylimääräinen menoerä, vaan investointi.
Riittävillä resursseilla voidaan turvata päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten toimivat ryhmäkoot ja laadukkaat oppimateriaalit. Resursseja tarvitaan myös oppimisen tuen uudistuksen toteutumiseen käytännössä. Koulutuspäätöksillä voidaan edistää myös sitä, että Suomeen muualta saapuvat kotoutuvat ja asettuvat osaksi yhteisöä ja työllistyvät.
Opettajan ammatti on maailman paras
Murto muistutti, että opettajan ammatti on edelleen maailman paras ja tärkein, ja näin sen tulee olla myös jatkossa.
─ Siksi OAJ on olemassa, että me yhdessä puolustamme jäseniämme ja edustamiamme aloja. Haastava työmarkkinatilanne, koulutuksen puolustaminen sekä vaikea ja repivä vientimallilaki vain korostavat ammattiliittoon kuulumisen merkitystä. Positiivisuutta, toivon kipinää ja katsetta eteenpäin, Murto päätti puheensa.
Voit lukea koko valtuuston avauspuheen täältä tai katsoa tallenteen puheesta täältä.