”Tuntuu mielivaltaiselta” – kolme valtuutettua kertoo, mitä Sivistan syrjivästä päätöksestä seurasi

Kolme OAJ:n valtuutettua kertoo Sivistan painostustoimien sekavista seurauksista: yksi heistä saa palkkaa kokouksen ajalta, toinen ei ja kolmas joutui jättämään kokouksen kokonaan väliin. OAJ:n puheenjohtajan mielestä Sivista heikentää toimillaan koko yksityisen opetusalan mainetta. OAJ riitauttaa Sivistan päätöksen.

Vesa Lahtisen mukaan omalla työpaikalla yhteistyö työnantajan kanssa sujuu hyvin ja kunnioittavasti. Sivistan hän kokee sen sijaan synnyttävän vastakkainasettelua. Kuva: Leena Koskela.

OAJ kertoi viime viikolla aikovansa riitauttaa yksityisiä kouluja ja oppilaitoksia edustavan Sivistysala ry:n päätöksen, jonka mukaan yksityisen opetusalan sopimuksen piiriin kuuluvilla ei ole enää oikeutta osallistua työajalla ja ansiota menettämättä ammattiliittojen päättävien elinten kokouksiin. Työehtosopimuksessa tämä oikeus on turvattu.

OAJ:n puheenjohtajan Katarina Murron mukaan Sivista pyrki päätöksellään estämään OAJ:n valtuutettujen osallistumisen parhaillaan käynnissä olevaan valtuuston kokoukseen.

– Sivistan päätöstä ei voi hyväksyä. Se kohdistuu yksittäisiin työntekijöihin ja syrjii liittoon kuulumisen perusteella. Lisäksi päätöksen seuraukset ovat naurettavia, sillä yksi osallistuu nyt valtuuston kokoukseen palkalla, yksi palkatta ja yksi ei ollenkaan, Murto sanoo. 

OAJ haastaa Sivistan ohjeistuksen mukaan toimivat työnantajat käräjäoikeuteen.

– Tällaisilla toimenpiteillä Sivista heikentää koko yksityisen opetusalan mainetta. Nyt pitäisi pystyä hakemaan ratkaisua ja neuvotella. Toivomme, että pääsemme neuvotteluissa eteenpäin, ettei uusia lakkoja tarvita, Murto sanoo.

Kolme valtuutettua kertoo Sivistan painostustoimista

Kysyimme kolmelta valtuutetulta, millaisia seurauksia Sivistan päätöksellä heille oli.

Matti Seisen mukaan jäsenet toivovat hyvän sopimuksen syntyvän nopeasti. Kuva: Jarkko Mikkonen.

Ammatillinen opettaja: ”ensin annettiin ymmärtää yhtä, sitten toista”

Ammatillinen opettaja Matti Seise osallistuu valtuuston kokoukseen ja saa kokouspäiviltä palkkaa, kuten työehtosopimuksessa on sovittu.

Matkassa oli kuitenkin mutkia, sillä Sivistan päätös johti epämääräiseen tilanteeseen.

– Ensin annettiin ymmärtää, että et saa osallistua ainakaan palkallisesti, sitten, että saa osallistua mutta palkkaa ei tipu. Vasta, kun esittelin OAJ:n ohjeistuksen asiasta, sain luvan osallistua palkallisesti, kuten työehtosopimuksessa on sovittu, Seise kertoo.

Luottamusmiehenä hän saa sopimusneuvotteluista paljon viestejä ja kysymyksiä edustamiltaan jäseniltä.

– Monet jäsenet pelkäävät, että palkankorotusten taso jää kunnallisen puolen alle. Sopimuksen toivotaan syntyvän nopeasti, mutta sopimus ei saa olla huono. Tarvittaessa ollaan valmiita uusiin lakkoihinkin.  

Vesa Lahtisen mielestä Sivista poimii rusinoita pullasta. Kuva: Leena Koskela.

Aineenopettaja: ”Tuntuu mielivaltaiselta”

Aineenopettaja ja Helsingin yhteislyseon luottamusmies Vesa Lahtinen osallistuu valtuuston kokoukseen, mutta rehtorin mukaan hän ei saa kokouksen ajalta palkkaa.

– Maaliskuussa ilmoitin OAJ-poissaolot, ja apulaisrehtori oli jo järjestänyt päiville sijaiset. Sivistan ohjeistuksen jälkeen pidin perusteltuna varmistaa vielä rehtorilta, saanko työluvan OAJ:n valtuustoon osallistumiseksi. Rehtori ja Sivistan hallituksen jäsen Jussi Sutinen vastasi, että ilman muuta saan osallistua, mutta Sivistan ohjeistuksen mukaisesti he pidättävät kokouksen ajalta palkan, Lahtinen sanoo.

Vaikka Lahtinen toimii aktiivisesti OAJ:ssä ja Sutinen Sivistassa, on yhteistyö sujunut aina hyvin.

– Asiat joskus riitelevät, me emme. Kunnioitamme toisiamme puolin ja toisin. Nyt tuntuukin siltä, että Sivista on se, joka synnyttää vastakkainasettelua sekä ohjeistaa työnantajia painostamaan luottamushenkilöitä ja pelottelemaan opettajia. Työmarkkinajohtajan ulostuloista on tullut sellainen kuva, että yksityisellä opetusalalla työskentelevät ovat eri alalla kuin kunnalla työskentelevät kollegat, joten meille ei kuulu yhtä hyvät palkankorotukset. Mutta kyllähän meidän pitää pysyä kunnan palkkakehityksen tuntumassa, jotta ero ei kasva liian suureksi.

Työmarkkinajohtajan ulostuloista on tullut sellainen kuva, että yksityisellä opetusalalla työskentelevät ovat eri alalla kuin kunnalla työskentelevät kollegat, joten meille ei kuulu yhtä hyvät palkankorotukset.

Yksityisen opetusalan työehtosopimus umpeutui maaliskuun lopussa.  Työehtosopimuksiin liittyy niin sanottu jälkivaikutus, eli aiemman sopimuksen ehtoja sovelletaan siihen asti, kunnes uusi sopimus aikanaan tulee voimaan. Lahtisen mielestä Sivista poimii rusinat jälkivaikutuspullasta.

– Jälkivaikutuksena työnantaja esimerkiksi toivoo, että tulen koululle ja opetan oppilaita entiseen tapaan. Samalla Sivista kuitenkin ilmoittaa, että päättäviin elimiin osallistumisesta ei makseta palkkaa, vaikka työehtosopimuksen mukaan niin pitäisi tehdä. Tuntuu mielivaltaiselta. Voinko minäkin siis itse tulkita, että pidän oppituntini, mutta muut tehtävät Wilma-viesteistä välituntivalvontaan ei olekaan jälkivaikutuksen piirissä?

Marraskuun valtuuston kokouksen yhteydessä Eero Kolari osallistui mielenilmaukseen paremman työmarkkinapolitiikan puolesta. Kuva: Heikki Pölönen.

Tampereen konservatorion lehtorilta evättiin kokonaan pääsy kokoukseen

Tampereen konservatoriossa lehtorina työskentelevältä Eero Kolarilta valtuuston kokous jäi Sivistan päätöksen seurauksena kokonaan väliin.

– Työnantaja ei myöntänyt työlomaa, edes palkatonta, valtuuston kevätkokoukseen osallistumista varten. Ilmeisesti työnantaja ei aio myöntää jatkossa vapaata mihinkään ammattijärjestötoimintaan, Kolari kertoo.

Se ei ole ainut painostustoimi, joka Kolariin on kohdistunut. Musiikkioppilaitoksen opettajana hän pitää räikeimpänä epäkohtana sitä, että työnantaja kielsi menemästä lakon aikana työnantajan tiloihin. 

– Musiikkioppilaitoksissa opettajat opettavat pääosin omilla henkilökohtaisilla soittimillaan saamatta tästä korvausta. Nyt työnantaja ei siis ole päästänyt hakemaan henkilökohtaista omaisuutta työpaikalta. Pitäisikö meidän nyt sitten linjata, että kukaan ei jatkossa opeta omilla soittimilla eikä käytä omaa nuottimateriaalia, jos siitä ei saada korvausta?

 

Teksti: Heikki Pölönen

 

Uusimmat uutiset ja tiedotteet