Palvelussamme on käyttökatko torstaina 26.9. klo 15 alkaen. Sen aikana jäsenhakemusta ei voi lähettää. Pahoittelemme häiriötä.

Yksityisen varhaiskasvatusalan työehtosopimusneuvottelut alkavat

Yksityisen varhaiskasvatusalan oman työehtosopimuksen neuvottelut alkoivat 17.9.2024. Neuvotteluosapuolia ovat Sivistysala ry, JHL, OAJ, SuPer ja Talentia.

Neljä naista ja kaksi miestä seisoo Akavatalon käytävällä katsoen kameraan
Neuvottelutiimi tapasi ensimmäisen kerran Akavatalolla 17.9.

Varhaiskasvatus on koulutusjärjestelmän ensimmäinen askel, joka luo perustan lapsen oikeuksien toteutumiselle. Yksityisellä varhaiskasvatuksella on tärkeä rooli osana varhaiskasvatuspalveluja tarjoten perheille monipuolisia ja laadukkaita palveluita. Sen piirissä on Suomessa noin 40 000 lasta. 

Yksityisen varhaiskasvatusalan edellytysten vahvistamiseksi Sivista, JHL, OAJ, SuPer ja Talentia ovat 17.9.2024 aloittaneet neuvottelut alan omasta työehtosopimuksesta. 

– Olemme erittäin tyytyväisiä, että pääsemme yhteistyössä kumppaniemme kanssa rakentamaan yksityiselle varhaiskasvatusalalle omaa, alan erityispiirteisiin pohjautuvaa työehtosopimusta. Sen myötä jäsenemme voivat yhä paremmin keskittyä tuottamaan perheille parasta mahdollista varhaiskasvatuksen palvelua, sanoo Sivistan työmarkkina-asiantuntija Joona Kaunisniemi

– JHL on erittäin iloinen uudesta  työehtosopimuksesta, joka tulevaisuudessa vastaa varhaiskasvatusalan tarpeisiin ja huomioi ammatillisia erityispiirteitä nykytilaa paremmin, kertoo vastaava sopimusasiantuntija Hanna Katajamäki sanoo. 

– Yksityisen varhaiskasvatusalan työehtosopimus on ollut OAJ:n tavoite jo pitkään, ja olemme tyytyväisiä, että sitä nyt päästään neuvottelemaan. Haluamme varmistaa, että varhaiskasvatuksen opetushenkilöstön palvelussuhteen ehdot toteutuvat parhaalla mahdollisella tavalla uudessa työehtosopimuksessa", OAJ:n sopimuksesta neuvotteleva johtava erityisasiantuntija Kirsi Sutton painottaa. 
 
– On tärkeää, että yksityistä varhaiskasvatusalaa kehitetään neuvottelemalla alalle paremmin sopivat työehdot. Samalla huolehditaan myös yksityisen varhaiskasvatusalan koulutetun henkilöstön veto- ja pitovoimasta. Alan oma työehtosopimus antaa tähän hyvän mahdollisuuden, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola kertoo. 
 
– Yksityisellä varhaiskasvatusalalla ammattikorkeakouluista valmistuneiden sosionomien rooli on merkittävä niin opettajien, johtajien kuin uuden ammattiryhmän eli varhaiskasvatuksen sosionomien tehtävien keskuudessa. Talentia on motivoitunut rakentamaan uutta työehtosopimusta, jossa huomioidaan moniammatillisen osaamisen tarpeet, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio sanoo.   


Lisätietoja:

  • Sivista: Työmarkkina-asiantuntija Joona Kaunisniemi p. 040 522 5799 ja työmarkkina-asiantuntija Eija Meripaasi p. 050 361 5871
  •  JHL: Vastaava sopimusasiantuntija Hanna Katajamäki, 050 513 7701
  • OAJ: Johtava erityisasiantuntija Kirsi Sutton p. 020 748 9768
  • SuPer: sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
  • Talentia: puheenjohtaja Jenni Karsio p. 044 541 5955 

Yksityinen varhaiskasvatusala työllistää noin 10 000 palkansaajaa. Suomessa asuvista lapsista noin 20 prosenttia on yksityisissä päiväkodeissa, eli vuosittain reilut 40 000 lasta saa varhaiskasvatusta yksityisesti järjestetyissä varhaiskasvatuspalveluissa. Alalla ei kuitenkaan aikaisemmin ole ollut omaa työehtosopimusta, vaan toimijat ovat olleet mm. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä. 

Uusimmat uutiset ja tiedotteet