Opetusalan ammattijärjestö OAJ antoi lausuntonsa hallituksen suunnitelmille heikentää työntekijän irtisanomisturvaa. Työntekijän irtisanomiskynnyksen madaltamisen lisäksi esitys heikentäisi myös irtisanomisperusteen kokonaisarviointia, työnantajan varoituksenantovelvollisuutta sekä työnantajan velvollisuutta sijoittaa työntekijä muuhun tehtävään irtisanomisen välttämiseksi.
OAJ:n mielestä muutos on tarpeeton ja heikentäisi työoikeuden perusperiaatteisiin kuuluvaa työsuhteen heikomman osapuolen eli työntekijän suojelun periaatetta.
– Emme katso, että tällaisille muutoksille olisi tarvetta. Jo nykyisen lain mukaan on ollut sallittua irtisanoa sellainen työntekijä, joka on oleellisesti rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteeseen kuuluvia velvoitteitaan. Myös muutosten vaikutusarviointi on puutteellinen ja vailla työntekijän näkökulmaa, OAJ:n lakiasiainjohtaja Ulla Walli painottaa.
Lainmuutos aiheuttaa myös epävarmuutta, joka kestää pitkään. Kun laki muuttuu, sitä koskeva tähänastinen oikeuskäytäntö vanhentuu.
– Vasta vuosien päästä, uuden oikeuskäytännön myötä, tiedämme tarkemmin, kuinka helpoksi irtisanominen loppujen lopuksi muuttui lakimuutoksen myötä, Walli toteaa.
Muutos koskee kaikkia työsuhteessa työskenteleviä. OAJ:n jäsenistöstä työsuhteisia ovat sekä yksityisissä että kunnan päiväkodeissa työskentelevät varhaiskasvatuksen opettajat, vapaassa sivistystyössä ja taiteen perusopetuksessa, yksityisissä peruskouluissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa sekä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa työskentelevät opettajat.
Suora vaikutus työttömyysturvaan
Lakimuutoksilla on myös heijastusvaikutuksia. Työsuhteen päättyminen muusta kuin taloudellisesta tai tuotannollisesta syystä aiheuttaa työttömyysturvassa pääsääntöisesti korvauksettoman määräajan eli niin kutsutun karenssin työttömäksi joutuneelle.
– Tätä ei kaikissa tilanteissa voida pitää asianmukaisena, koska työsuhde on saattanut päättyä esimerkiksi työntekijän työntekoedellytysten muutoksen seurauksena, ei siksi että hän olisi tieten rikkonut tai laiminlyönyt velvollisuuksiaan, Walli sanoo.
Tutustu muihin hallituksen suunnittelemiin työelämäheikennyksiin