Kunnan virka- ja työehtosopimus KVTES määrää, että raskaana olevalle työntekijälle täytyy maksaa palkkaa raskausvapaan 40 arkipäivältä ja vanhempainvapaalla 32 arkipäivältä, siis yhteensä 72 arkipäivältä. Vasta tämän noin 12 viikon jälkeen synnyttänyt siirtyy Kelan päivärahan piiriin.
Jos työntekijä tulee raskaaksi opintovapaalla, tilanne on ollut toinen: KVTESin määräyksen mukaan palkkaa on maksettu synnyttävälle vain viideltä viikolta. Tämän lisäksi opintovapaa on keskeytynyt kuudeksi viikoksi ja jatkunut automaattisesti sen jälkeen riippumatta siitä, onko työntekijä tämän jälkeen kyennyt jatkamaan opintoja.
– Ero on ollut rahallisesti merkittävä. Palkan ja päivärahan erotus on tältä ajalta usein jopa yli tuhat euroa. Tasa-arvovaltuutetun lausunto on tärkeä askel kohti syrjivien sopimusmääräysten purkua, kertoo OAJ:n juristi Kristiina Tuhkiainen.
KVTES ja laki ristiriidassa
Tasa-arvovaltuutettu katsoi, että kyseessä on syrjivä sopimusmääräys. Työehtosopimuksella ei voida ohittaa tasa-arvolaissa olevaa syrjinnän kieltoa.
Tasa-arvovaltuutetun mukaan vanhempainvapaaseen oikeutetulla työntekijällä on oltava oikeus keskeyttää opintovapaansa ja siirtyä perhevapaalle. Vain näin turvataan tosiasiallisesti mahdollisuus vanhempainvapaaseen lapsen hoitamiseksi.
Opintovapaalakia on uudistettava
Tasa-arvovaltuutettu vaatii muutoksia myös opintovapaalakiin.
Nykyinen opintovapaalaki ei anna mahdollisuutta ei-synnyttäville vanhemmille keskeyttää opintovapaata vanhempainvapaalle siirtymisen vuoksi tilanteessa, jossa hänelle on otettu sijainen.
Näiltä osin opintavapaalakiakin pitää tasa-arvovaltuutetun mielestä uudistaa.
Syrjivä sopimusmääräys tulee muuttaa
Kunta-alan virka- ja työehtosopimusneuvotteluja käydään parhaillaan. Tasa-arvovaltuutetun lausunto ja sen edellyttämät muutostarpeet sopimusmääräyksiin otetaan huomioon neuvotteluissa.
Tasa-arvoisemmat perhevapaakäytännöt ja työn ja perhearjen yhteensovittaminen ovat yksi OAJ:n tavoitteista sopimuskierroksella.