Työntekijäjärjestöt jättivät valtiolle lakkovaroituksen maanantaina

Kaksi vuorokautta kestävän lakon on määrä alkaa 15. huhtikuuta. Lakon piirissä on tehtäviä niin turvallisuussektorilta, vankeinhoidosta, talous- ja henkilöstöpalveluista kuin valtion tieto- ja viestintätekniikkapalveluista. OAJ:n jäseniä lakkovaroitus ei koske, mutta tuen osoittaminen lakossa oleville on tärkeää.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Ammattiliitto Pro ovat jättäneet lakkovaroituksen valikoiduille valtiosektorin työpaikoille ajalle 15.–16. huhtikuuta. 

Valtiotyönantaja keskeytti virka- ja työehtosopimusneuvottelut 7. maaliskuuta, eikä sen jälkeen ole osoittanut halukkuutta jatkaa neuvotteluja. Valtion työmarkkinalaitos on tarjonnut selkeästi yleisen linjan alittavia palkankorotuksia ennen neuvottelujen keskeyttämistä.

Lakkovaroituksella palkansaajat hakevat paluuta sopimuspöytään sekä yleisen linjan mukaista palkankorotusta valtiolla työskenteleville.

Lakko alkaa tiistaina 15. huhtikuuta kello 00.01 ja päättyy keskiviikkona 16. huhtikuuta kello 23.59.

Lakko koskee kaikkia tällä aikavälillä alkavia työvuoroja lakon piirissä olevilla työpaikoilla:

  • Poliisihallinto | tehtävät Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä.
  • Rikosseuraamuslaitos | tehtävät Hämeenlinnan vankilassa ja Vantaan vankilassa lukuun ottamatta vankiterveydenhuollon työtehtäviä.
  • Valtiokonttori | kaikki tehtävät.
  • Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet | tehtävät Hämeenlinnan kaupungin toimipaikassa.
  • Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori | tehtävät kaikissa Helsingin kaupungin alueella sijaitsevissa toimipaikoissa lukuun ottamatta alue- ja kuntavaaleihin liittyviä tehtäviä.

On pettymys, että työnantaja ei halua neuvotella palkankorotuksista lainkaan

Vaikeassakin taloustilanteessa turvallisuusammattilaiset ja koko valtion henkilöstö ansaitsevat yhtä suuret korotukset kuin muut alat. Sopimusta halutaan kehittää, eikä työmarkkinalaitoksen yksipuolinen päätös keskeyttää neuvottelut ole hyväksyttävä. Henkilöstölle tilanne on kohtuuton, siksi on tärkeää puolustaa oikeutta neuvotella sopimuksesta itsenäisesti.

– Valtion työntekijät ovat palkankorotuksensa todellakin ansainneet. Yleinen linja on yleinen linja myös valtiolla. Käsittämätöntä venkoilua työnantajalta. Olemme valmiita neuvottelemaan vaikka heti, sanoo OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Vaikka palkansaajien ja valtiotyönantajan näkemykset eriävät, on tärkeää hakea yhteistä ratkaisua. Työntekijäjärjestöille on pettymys, että työnantaja ei halua neuvotella palkankorotuksista lainkaan. Tämä tilanne pakottaa laajentamaan työtaistelutoimia myös lakkoihin.

Valtion henkilöstö työskentelee tehtävissä, jotka ovat välttämättömiä yhteiskunnan toimivuuden ja turvallisuuden kannalta. Työn vastuullisuus ja vaikutus kansalaisten arkeen tulee huomioida myös palvelussuhteen ehtojen kehittämisessä ja palkankorotuksista sovittaessa. Työnantajan vetäytyminen neuvotteluista on vastuuton toimenpide nykyisessä maailmantilanteessa. Valtion ammattilaiset ansaitsevat työnantajalta parempaa arvostusta. Mahdottomia korotuksia palkkoihin ei vaadita, yleiseksi linjaksi muilla aloilla muodostunut taso on riittävä.

Jo aiemmin ilmoitetut kaikkia valtion työsuhteisia työntekijöitä koskevat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot sekä liukumasaldojen kerryttämiskielto ovat olleet voimassa alkaen 19. maaliskuuta.

Jos Valtion työmarkkinalaitokselta ei löydy halua neuvotella, palkansaajajärjestöt ovat valmiita laajentamaan työtaistelutoimia. Valtion virka- ja työehtosopimuksen piirissä on 76 000 virkamiestä ja työntekijää. Valtion virka- ja työehtosopimusneuvottelut alkoivat 15. tammikuuta. Sopimuksettomaan tilaan valtiolla siirryttiin 1. maaliskuuta.

Ajankohtaista teemasta Sopimusneuvottelut