Valtion lakot laajenevat – Lakkoon menossa yli 5 500 valtion virkamiestä ja työntekijää

"Valitettavasti joudumme jatkamaan ja laajentamaan lakkoja. Työnantaja ei ole edelleenkään valmis hyväksymään yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia, jotka valtion palkansaajat kiistatta ansaitsevat. Tämä osoittaa käsittämättömän heikkoa arvostusta henkilöstöä kohtaan", JUKO, Pro ja JHL toteavat.

Ammattiliitto Pro, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat jättäneet jo kolmannen lakkovaroituksen valikoiduille valtion työpaikoille tiistaina 22. huhtikuuta.

Kolmas lakkoaalto on nyt käynnissä olevaa toista lakkoa laajempi, kun lakkoon menossa yli 5 500 valtion virkamiestä ja työntekijää. Valtion virka- ja työehtosopimuksen piirissä on 76 000 palkansaajaa. Lakkoon menevät tahot päätetään yhteisesti liittojen kesken.

Vaikka OAJ:n jäseniä ei tässä lakkoaallossa ole mukana, tukemme koko sopimusalan puolesta lakkoileville on vahva. Tämä näkyy mm. neutraliteettiperiaatteen noudattamisena, eli esimerkiksi lakossa olevien työtehtäviä ei tehdä.

Kolmas lakkoaalto alkaa 8.5.

Kolmas lakko alkaa 8. toukokuuta kello 00.01 ja päättyy 9. toukokuuta kello 23.59, jos valtion henkilöstön palkankorotuksista ei synny ratkaisua ennen tätä. Lakon ulkopuolelle rajataan tehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle tai merkittävää vaaraa omaisuudelle.

Lakko koskee kaikkia edellä mainitulla aikavälillä alkavia työvuoroja seuraavissa kohteissa:

  • Hätäkeskuslaitos: tehtävät Hätäkeskuslaitoksen kaikissa toimipisteissä.
  • Ilmatieteen laitos: tehtävät Sää-, meri- ja ilmastopalvelukeskuksen Sää- ja turvallisuuskeskuksessa, koskee JUKOn ja JHL:n jäseniä.
  • Poliisihallinto: tehtävät Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä, tehtävät Itä-Suomen poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä, tehtävät Oulun poliisilaitoksen kaikissa toimipisteissä, poliisin lupapalvelut kaikissa toimipisteissä Suomessa.
  • Rikosseuraamuslaitos: tehtävät Helsingin ja Riihimäen vankilassa.
  • Ruokavirasto: tehtävät Helsingin ja Loimaan toimipaikoissa, koskee JHL:n ja Pron jäseniä.
  • Suojelupoliisi: tehtävät turvallisuusselvitysyksikössä.
  • Tulli: sähköisessä palvelukeskuksessa (SPAKE) tuonnin ja viennin käsittelytehtävät ja sanoma-asioinnin tuki sekä yövuororyhmän tehtävät.
  • Työ- ja elinkeinoministeriö: tehtävät työ- ja elinkeinoministeriössä.
  • Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Palkeet: tehtävät Hämeenlinnan ja Joensuun toimipaikoissa.
  • Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori: tehtävät kaikissa Helsingin alueella sijaitsevissa toimipaikoissa ja kaikissa Rovaniemen alueella sijaitsevissa toimipaikoissa.

"Syvää välinpitämättömyyttä henkilöstöä kohtaan"

Pro, JUKO ja JHL ovat hyvin pettyneitä valtiotyönantajan asenteeseen. Työnantaja ei edelleenkään halua maksaa yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia valtion henkilöstölle, mikä osoittaa syvää välinpitämättömyyttä henkilöstöä kohtaan. Valtion virkamiesten ja työntekijöiden ansiosta yhteiskunta toimii ja turvallisuudesta pidetään huolta.

– Valitettavasti joudumme jatkamaan ja laajentamaan lakkoja. Työnantaja ei ole edelleenkään valmis hyväksymään yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia, jotka valtion palkansaajat kiistatta ansaitsevat. Tämä osoittaa käsittämättömän heikkoa arvostusta henkilöstöä kohtaan, järjestöt toteavat.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara jatkaa sopimuskiistan sovittelua torstaina 24. huhtikuuta. Valtion virka- ja työehtosopimuksesta on neuvoteltu tammikuun puolivälistä lähtien. Valtion työmarkkinalaitos katkaisi neuvottelut maaliskuun alkupuolella, jonka jälkeen kiista siirtyi sovitteluun.

Jukon valtiosektorin liitot ovat ottaneet kantaa neuvottelujen kariutumiseen ja palkkakiistaan. Muun muassa Juristiliitto ja valtion turvallisuusalan ammattiliitot muistuttavat, että valtion henkilöstö kantaa päivittäin työssään vastuuta yhteiskunnan toimivuudesta, turvallisuudesta ja laillisuudesta ja että tälle työlle yleisen linjan alittava palkankorotus on epäluottamuslause.