• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Tuloksia haulle "Kiusaaminen"

Kiusaamiselle stoppi – mitä siihen tarvitaan? OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä

Jokainen kiusaamistapaus on liikaa. Poliittiset päättäjät voivat päätöksillään vaikuttaa siihen, että kiusaaminen ja väkivalta kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa saadaan loppumaan. OAJ listaa kymmenen tärkeintä toimenpidettä, jotka tällä hallituskaudella pitää toteuttaa.

21.10.2020 Näkemys
Väkivallan ja kiusaamisen ehkäisy koulussa edellyttää esimiesten ja opettajien osaamisen varmistamista

OAJ muistuttaa, että jos kouluissa halutaan onnistua väkivallan ja kiusaamisen ehkäisemisessä, on tärkeää kouluttaa esimiehiä ja opettajia peruskoulutuksesta lähtien. Osaamista on tarvittaessa vahvistettava täydennyskoulutuksen avulla.

21.10.2020 Lausunto
Rehtorin pitää voida evätä väkivaltaa tehneeltä oikeus tulla kouluun – OAJ perää päättäjiltä toimia kiusaamista vastaan

OAJ vaatii päättäjiltä toimia koulussa tapahtuvan väkivallan torjumiseksi. OAJ on jo pitkään ajanut muutosta, että koulun rehtori voisi evätä toiselle väkivaltaa tehneeltä oppilaalta oikeuden tulla kouluun. Epäämisen kesto olisi korkeintaan kolme päivää, ja oppilaalla olisi velvollisuus osallistua oppilashuollon tukitoimiin.

23.09.2020 Uutinen
Opettajamitoituksesta olisi paljon hyötyä – tässä 14 esimerkkiä

Suomessa opettajat ovat maailman huippua ja he haluavat tehdä työnsä hyvin. Monesti opettajalla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta antaa riittävästi aikaa jokaiselle oppilaalle. Siksi OAJ ehdottaa lakiin opettajamitoitusta. Sari Jokinen listasi 14 esimerkkiä opettajamitoituksen hyödyistä.

12.02.2020 Blogi
Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen kehittämiseen yli 300 miljoonaa – OAJ kiittää

Opetusministeriö satsaa yli 300 miljoonaa euroa kolmivuotisiin kehittämisohjelmiin, joilla vahvistetaan laatua ja tasa-arvoa perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Opetusministeri on OAJ:n kanssa samoilla linjoilla siitä, että kun laatuun satsataan ja työn edellytykset ovat kunnossa, opettajia on helpompi saada varhaiskasvatukseen.

26.11.2019 Uutinen
Koulupäiviin aikaa ryhmäytymiseen ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun

Koulupäiviin tulisi varata lisäaikaa oman ryhmän tunneille, ryhmäytymiseen ja vuorovaikutustaitojen harjoitteluun oman opettajan ohjauksessa, sanoo OAJ lausunnossaan mielenterveysstrategian luonnoksesta. Näin ehkäistäisiin yksinäisyyttä ja kiusaamista.

07.11.2019 Lausunto
Pride-viikolla edistetään työelämän yhdenvertaisuutta – ”kieli luo todellisuutta”

Kuinka varmistamme kaikille yhdenvertaisen työpaikan? Kysymystä pohditaan pride-viikolla Akavan, SAK:n ja STTK:n järjestämässä keskustelutilaisuudessa. Työyhteisöissä homo- ja transfobian kitkeminen on yhteisiä linjauksia ja konkreettisia tekoja yhdenvertaisuuden puolesta.

24.06.2019 Uutinen
Nettikiusaaminen kuriin empatialla – tekoälystä visioidaan apuria

Empatia nettiin -hankkeessa haetaan teknologian keinoja ja kansalaisten keinoja estää nettikiusaamista. Yhtenä keinona visioidaan tekoälyä, joka oppii tunnistamaan ja poistamaan viesteistä loukkaavia ilmaisuja. Kiusaamisen ehkäisemisessä vanhemmat ovat avainroolissa, mutta yhteistyötäkin tarvitaan.

07.05.2019 Uutinen
Mikä onnistui hallituksen koulutuspolitiikassa, mihin seuraavan pitäisi tarttua? OKM:n kansliapäällikkö vastaa

Hallitus saavutti monta koulutuspoliittista tavoitettaan, mutta tulevalla hallituksella on tekemistä esimerkiksi jatkuvan oppimisen ja koulupolun alun kehittämisessä. Hankelähtöisen kehittämisen kritiikki on kuultu, kertoo opettajille Akatavatalossa puhunut opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

05.04.2019 Uutinen
OAJ haluaa malliohjeet oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Opetushallituksen tulisi laatia valtakunnalliset malliohjeet opetussuunnitelman mukaiseen suunnitelmaan oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä, vaatii OAJ.

07.02.2019 Lausunto