Töissä aikuiskoulutuksessa
Aikuiskoulutuksen piiriin kuuluvat opinnot aikuisten perusopetuksesta korkeakouluun saakka.
OAJ tekee vaikuttamistyötä vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen, aikuislukion, ammatillisen aikuiskoulutuksen sekä korkeakoulujen koulutusten kehittämisessä ja edunvalvonnassa.
Etuja ja palveluita jäsenelle
Vaikutamme opetusta ja tutkimusta koskevan lainsäädännön valmisteluun, rahoituksen parantamiseen ja päätöksentekoon siten, että laadukas koulutus olisi kaikkien saavutettavissa iästä ja taloudellisesta asemasta riippumatta.
Aikuiskoulutuksen alalla yhdistykset ovat:
- Aikuisopettajien liitto AKOL
- Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat AO
- Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat KEA
- SKO - Suomen korkeakoulujen ja toisen asteen opettajat
- Suomen musiikinopettajien liitto (SMOL)
- TOOL (Tekniikan alan oppilaitosten opettajat)
OAJ:n valtakunnalliset toimijat kokoavat jäsentensä edunvalvontaan ja järjestöpolitiikkaan liittyviä tavoitteita sekä tekevät esityksiä, aloitteita ja järjestävät koulutuksia.
Aikuiskoulutustyöryhmä kokoaa hallinnonalat yhteen
OAJ:n hallitus on nimennyt asiantuntijaelimeksi aikuiskoulutustyöryhmän, joka käsittelee laajasti aikuiskoulutuksen liittyviä asioita eri hallinnonaloilta.
Työryhmä valmistelee asioita koulutuspoliittiselle toimikunnalle. Jäseniä on seitsemältä ammatilliselta sektorilta, aikuislukioista ja vapaasta sivistystyöstä.
Tavoitteet
OAJ on vastustanut tiukasti aikuiskoulutustuen lakkauttamista hallitusohjelman julkistamisesta lähtien. OAJ on tehnyt valtavasti vaikuttamistyötä sen eteen, että tilalle saadaan korvaava tukimuoto. Aikuiskoulutustuki lakkaa 31.7.2024.
Opetusalalla kouluttautumisen mahdollisuudet korvaavalla tukimuodolla on turvattava, jotta kelpoisia opettajia on jatkossa riittävästi.
Hallitus päätti ohjelmassaan kohdentaa 25 miljoonan euron säästöt vapaan sivistystyön oppilaitoksiin. Alan rahoitus on yhteensä noin 180 miljoonaa euroa eli rahoituksen vähennys olisi peräti 14 prosenttia.
OAJ vastustaa leikkauksia, jotka toteutuessaan vaarantaisivat kattavan ja monipuolisen oppilaitosten verkoston sekä sen lakisääteisten tehtävien hoitamisen.
Ammatillinen opettajankoulutus perustuu nykyään ammattikorkeakoulujen tarjoamiin 60 opintopisteen laajuisiin opettajan pedagogisiin opintoihin. Opinnot antavat pätevyyden toimia ammatillisena opettajana. OAJ:n tavoitteena on, että opinnot olisivat osa osaamisen viitekehystä, jolloin ammatillinen opettajankoulutus olisi tunnistettu opintokokonaisuus. Tämä varmistaisi koulutuksen laadun ja läpinäkyvyyden.
Näin me vaikutamme päättäjiin
Tuoreimmat uutiset
-
Kuntavaalit 01.04.2025Nämä ovat puolueille koulutuksen pääasioita kuntavaaleissa – katso koosteMitkä ovat puolueille pääasioita koulutuksessa? OAJ kutsui eduskuntapuolueet kertomaan kuntavaalien alla näkemyksiään opetusalan ajankohtaisista kysymyksistä!
-
Sopimusneuvottelut 01.04.2025Yliopistojen työehtosopimusneuvotteluissa ei saavutettu ratkaisua määräajassa
-
Sopimusneuvottelut 31.03.2025Työntekijäjärjestöt jättivät valtiolle lakkovaroituksen maanantaina
-
Sopimusneuvottelut 28.03.2025Yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten opetushenkilöstön palkankorotuksista sopu – opetusvelvollisuuksien alentaminen etenee
-
Kansainvälisyys 26.03.2025Laadukas koulutus edellyttää koulutettuja opettajia