Töissä taiteen perusopetuksessa
OAJ on taiteen perusopetuksessa työskentelevien opettajien oma ammattijärjestö.
Haluamme, että jokainen taiteen perusopetuksessa työskentelevä onnistuu työssään, voi hyvin sekä tietää oikeutensa ja velvollisuutensa.
Etuja ja palveluita jäsenelle
OAJ:n jäsenenä kuulut taiteen opettajien yhteisöön
OAJ:n jäsenenä kuulut myös valtakunnalliseen yhdistykseen. Ne kokoavat jäsentensä edunvalvontaan ja järjestöpolitiikkaan liittyviä tavoitteita sekä tekevät esityksiä, aloitteita ja järjestävät koulutuksia.
Taiteen perusopetuksen parissa työskentelevät voivat kuulua näihin yhdistyksiin:
- Aikuisopettajien liitto AKOL
- Suomen musiikinopettajien liitto (SMOL)
- Aikuisopettajien liitto AKOL
- Ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajat ja asiantuntijat AO
- Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat KEA
- KSOLLI (Kuurojen ja sokeain opettajain liitto)
- SKO - Suomen korkeakoulujen ja toisen asteen opettajat
- TOOL (Tekniikan alan oppilaitosten opettajat)
Vaikutamme puolestasi
Teet arvokasta työtä, ja sen tulee näkyä myös palkassa ja työoloissa.
OAJ vaikuttaa alan arvostukseen sopimusneuvotteluissa sekä poliittisella vaikuttamistyöllä. Työmme tavoite on laadukas taiteen perusopetus kaikissa taiteen perusopetusta antavissa oppilaitoksissa Suomessa.
Tavoitteet
Taiteen perusopetus on investointi nuoren tulevaisuuteen ja kunnan elinvoimaan. Kunnilla on oltava vahvempi vastuu paikallisen kulttuuritoiminnan ja toimijoiden tukemisessa.
On kehitettävä taiteen perusopetuksen, kuntien maahanmuuttajatyön, vanhustyön, sosiaali- ja terveystoimen ja seurakuntien yhteistyötä. Maahan muuttavien lasten ja nuorten taideharrastusten jatkaminen tai harrastuksen aloittaminen on mahdollistettava matalalla kynnyksellä.
Pitkäjänteisen taideharrastamisen mahdollisuuksia on vahvistettava eri alueilla.
Alueellisesti kattavaa ja monipuolista opetustarjontaa on parannettava muun muassa järjestämällä koulutusta yhdessä naapurikuntien kanssa sekä vahvistamalla taiteen perusopetuksen toimijoiden ja muiden koulutusmuotojen keskinäistä yhteistyötä.
Tämä on mahdollista esimerkiksi koulun kerhotoiminnassa. Oppilasmaksut eivät saa olla este osallistumiselle.
Taiteen perusopetuksen ylläpidon ja kehittämisen on oltava pitkäjänteistä ja suunnitelmallista koulutuspolitiikkaa.
Koulutuksen kehittäminen vaatii panostuksia. Rahoitustasoa on nostettava, ja rahoitusmallin on oltava kunnille velvoittava niin, että se sidotaan kunnan omaan maksuosuuteen. Sekä laajaa että yleistä oppimäärää on kehitettävä jatkossakin ominaan näiden omaleimaisuus huomioiden.
Koulutuksen laatutyötä on edistettävä. Opettajien osaamista on vahvistettava täydennyskoulutuksella. Kaikkien yhdeksän taiteen perusopetuksen taiteenalan opettajankoulutus ja opettajien saatavuus on varmistettava.
Lisäksi on tarjottava erillisryhmänä koulutusta niille, joilla ei ole opettajan työkokemuksesta huolimatta oman alansa opettajan ammatillista pätevyyttä.
Tietopohjaa taiteen perusopetuksen toiminnasta, sen laajuudesta ja luonteesta on lisättävä vahvistamalla Tilastokeskuksen tiedonkeruuta.
On edistettävä taiteen perusopetuksessa saavutetun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista muilla koulutusasteilla.
Yleissivistävän koulutuksen, taiteen perusopetuksen ja vapaan sivistystyön yhteistyötä esimerkiksi lukiodiplomin suorittamisessa pitää vahvistaa.
Näin me vaikutamme päättäjiin
Vaikutamme lainsäädännön valmisteluun ja päätöksentekoon siten, että laadukasta taiteen perusopetusta olisi saatavilla kaikkialla Suomessa.
Tuoreimmat uutiset
-
Järjestö 20.11.2024Murto OAJ:n valtuuston avauspuheessaan: Me kuljemme kohti edunvalvonnan megakevättä varmoin askelin, yhdessä!OAJ:n kolmepäiväinen syysvaltuusto alkoi tänään 20.11. Helsingissä. OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto nosti avauspuheessaan esiin mm. sivistyksen teemavuoden, lapsen oikeuksien päivän, haastavan taloustilanteen vaikutukset opetusalaan sekä opettajien ja koulutuksen tärkeyden Suomen kilpailukyvylle. Hän myös esitti ratkaisuja, joilla palkkatasa-arvoa ja opetusalan ammattilaisten asemaa voitaisiin tukea kiistellyn vientimallilain edetessä.
-
Sopimukset 19.11.2024Kehittämiserää koskevat neuvottelut hyvässä vauhdissa yksityisellä opetusalalla
-
Järjestö 19.11.2024OAJ:n valtuusto kokoontuu –Seuraa striimissä OAJ:n puheenjohtajan, opetusministerin ja väestönkehityksen asiantuntijan puheenvuoroja
-
OAJ työnantajana 19.11.2024Harjoittelija ICT-tukihenkilön tehtäviin
-
Työmarkkinat 13.11.2024Vientimallilaki ei saa kansan tukea – vain 26 prosenttia kannattaa lakia