OAJ ja globaali vastuu

Tämän päivän suurimmat haasteet ovat maailmanlaajuisia. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on myös ammattijärjestön asia.

OAJ edistää laadukasta koulutusta ja opettajien ihmisoikeuksia

Globaalit ongelmat eivät pysähdy kansallisvaltioiden rajoille, vaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan rajoja ylittävää yhteistyötä. OAJ edistää koulutuksen asiaa myös maailmalla.

Laadukasta koulutusta ei voi olla ilman, että opettajien työelämän ihmisoikeudet ovat kunnossa. Muun muassa järjestäytymis- ja lakko-oikeus, riittävä palkka, turvalliset työolosuhteet sekä ammatin arvostus ovat asioita, joita edistämme kotimaassa ja maailmalla. Keskitymme erityisesti yhteistyöhön muiden opetusalan ammattiliittojen kanssa.

Kannamme globaalia vastuuta myös muilla tavoin. Olemme esimerkiksi määrittäneet omalle työllemme ilmastotavoitteet OAJ:n ilmastoteoissa.

Jäsenmaksutuotoista 0,7 prosenttia solidaarisuus- ja kehitysyhteistyöhön

OAJ:n valtuusto on asettanut järjestön tavoitteeksi, että 0,7 prosenttia OAJ:n jäsenmaksutuotoista ohjataan kehitysyhteistyöhön ja muuhun solidaarisuustyöhön.

Tavoite on linjassa YK:n jäsenvaltioilleen asettaman tavoitteen kanssa, jonka mukaan valtiot kohdentavat bruttokansantuotteestaan 0,7 prosenttia kehitysyhteistyöhön.

Voit liittyä OAJ:n solidaarisuustyön kotimaanverkostoon Facebookissa

OAJ:n solidaarisuusverkosto on vapaaehtoispohjalta toimiva OAJ:n jäsenten matalan kynnyksen verkosto, johon jokaisen jäsenen on helppo tulla mukaan omalla panoksellaan. Verkostossa

  • Pysyt ajan tasalla OAJ:n tekemästä kehitysyhteistyöstä ja muusta solidaarisuustyöstä
  • Pääset mukaan vaikuttamaan solidaarisuus- ja kehitysyhteistyöhön
  • Koulutetaan yhdistysten solidaarisuusvastaavia, joiden kauttaan tärkeät solidaarisuuteen liittyvät viestit kantautuvat yhdistysten tietoon.

Verkostolle on perustettu ajankohtaiseen viestintään keskittyvä Facebook-ryhmä, johon voit liittyä tästä:

OAJ:n solidaarisuustyön kotimaanverkosto

Facebook-ryhmässä

  • Jaamme kuulumisia OAJ:n kehitysyhteistyöstä ja muusta solidaarisuustyöstä
  • Jaamme luku- ja kuunteluvinkkejä
  • Suunnittelemme toimintaa.

Ensimmäiset solidaarisuustyön kotimaanverkoston lähettiläät koulutettiin syksyllä 2022. Koulutukset jatkuvat vuosittain.

Kotimaanverkostolle lähetetään sähköisiä verkostokirjeitä noin kaksi kertaa kuukaudessa. Voit tilata uutiskirjeen itsellesi Ilmoittautumalla solidaarisuustyön verkostoon tai täältä:

Tilaa verkostokirjeemme

OAJ:n yhdistysten solidaarisuusvastaavat

Toivomme, että OAJ:n opettaja-, paikallis-, alue- ja valtakunnallisiin yhdistyksiin etsitään ja nimetään solidaarisuusvastaava. Solidaarisuusvastaavan ei tarvitse olla hallituksen varsinainen jäsen. On kuitenkin tärkeää, että hänet kutsutaan aina hallituksen kokouksiin puhe- ja läsnäolo-oikeudella.

Solidaarisuusvastaavan toimenkuva on laaja, mutta jokainen yhdistys ja solidaarisuusvastaava arvioi, mitkä tehtävistä ovat oman yhdistyksen kannalta olennaisimmat.

OAJ:n solidaarisuusvastaava

  • Viestii yhdistyksen jäsenille OAJ:n kehitysyhteistyöstä ja muusta solidaarisuustyöstä.
  • Osallistuu mahdollisuuksien mukaan OAJ:n keskustason järjestämiin koulutuksiin.
  • Osallistaa yhdistyksen jäseniä globaalin vastuun kantamiseen (mahdolliset kampanjat ja hankkeet, OAJ:n ja SASKin kampanjoista tiedottaminen).
  • On mukana huolehtimassa vastuullisuuden toteutumisesta omassa yhdistyksessään apunaan esimerkiksi OAJ:n turvallisemman tilan periaatteet, OAJ:n järjestöaktiivin toiminnan periaatteet sekä OAJ:n ilmastoteot.

Jos olet kiinnostunut solidaarisuusvastaavan tehtävästä, ota yhteyttä omaan yhdistykseesi. Tarvittaessa voit kysyä lisätietoja myös OAJ:n solidaarisuusvastaavilta, katja.jarvinen(at)oaj.fi tai jenni.arnkil(at)oaj.fi.

Jäsenenä voit lähteä vapaaehtoistyöhön kehitysyhteistyökohteisiin

Opettajat ilman rajoja

OAJ tekee vapaaehtoisohjelmissa yhteistyötä Opettajat ilman rajoja -verkoston (OIR) kanssa. Tässä Kirkon Ulkomaanavun ohjelmassa on mahdollista hakeutua erimittaisille vapaaehtoisjaksoille ja vapaaehtoistyötä voi tehdä myös etänä. OAJ on ollut mukana verkoston ohjausryhmässä sen perustamisesta lähtien. Lisätietoja löydät täältä:

Opettajat ilman rajoja

Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK

SASK kouluttaa jäsenliittojen jäsenten joukosta lähettiläitä, jotka voivat edistää solidaarisuustyön tavoitteita työpaikoilla. Vuosittain OAJ ja SASK järjestävät myös yhden yhteisen lähettiläskoulutuksen nimenomaan OAJ:n jäsenille.

SASK järjestää myös lähettiläsmatkoja, joihin lähettiläskoulutuksen käyneiden on mahdollista hakea. Matkoilla tutustutaan SASKin työhön ja työelämän ihmisoikeuksien tilanteeseen maailmalla. OAJ on SASKin jäsenliitto ja toteuttaa kehitysyhteistyöhankkeita yhteistyössä SASKin kanssa. Lisätietoja löydät täältä:

 Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK

Jäsenenä voit hakea solidaarisuustyön matkastipendiä

Jos OAJ:n jäsen lähtee Opettajat ilman rajoja -verkoston kautta vapaaehtoiseksi ulkomaille tai osallistuu SASKin opintomatkalle, hänen on mahdollista hakea OAJ:ltä kirjoituspalkkiota matkasta kertovaa kirjoitusta vastaan tai matka-apurahaa toteutuneisiin matkakuluihin, joista tarvitaan kuitit. 

Matka-apuraha ja kirjoituspalkkio on suunnattu matkoihin, joista tulee merkittäviä taloudellisia kuluja niille lähteville OAJ:n jäsenille. Taloudellista tukemista varten on perustettu OAJ:n matka-apuraha (SASKin opintomatkat) ja kirjoituspalkkio (OIR/vapaaehtoisjaksot)

Sekä kirjoituspalkkiota että matka-apurahaa haettaessa hakija sitoutuu tekemään

  • Lyhyen selvityksen matkasta OAJ:lle
  • Julkaisun OAJ:n solidaarisuustyön kotimaanverkoston Facebook-ryhmään
  • Erikseen sovittavat pienimuotoiset viestinnälliset toimet (esim. Instagram-julkaisu, jossa mainitaan OAJ:n myöntämä palkkio tai korvaus matkaa varten).

Kirjoituspalkkion myöntäminen edellyttää myös, että hakija kirjoittaa matkasta 1-2 A4-liuskan mittaisen matkakertomuksen, jossa kertoo matkan perustietojen lisäksi matkan annista oman ammatillisen kehittymisen näkökulmasta. Tämän kirjoituksen tai sen osien julkaisu OAJ:n viestintäkanavilla on mahdollista. Matkakertomuksia voidaan koota esimerkiksi OAJ:n globaalin vastuun nettisivuille.

OAJ:n korvaus on maksimissaan 500 euroa. Kirjoituspalkkion osalta tästä summasta vähennetään verot. Matkakulujen korvaus on puolestaan tarkoitettu vain matka- ja majoituskulujen kattamiseen kuitteja vastaan ja ne korvataan ainoastaan, jos samoja kuluja ei korvata muualta.

Kirjoituspalkkio tai matka-apuraha voidaan myöntää ainoastaan OAJ:n jäsenelle, jonka jäsenmaksut ovat kunnossa.

Matka-apurahan tai kirjoituspalkkion hakeminen aloitetaan täyttämällä hakemuslomake:

Solidaarisuustyön matkastipendin hakemuslomake 

Vaikutamme

OAJ vaikuttaa eri yhteyksissä siihen, että Suomen kehityspolitiikassa painotetaan laadukkaan koulutuksen ja työelämän ihmisoikeuksien välistä yhteyttä. OAJ:n vaikuttamistapoja:

  • OAJ:llä on vuonna 2023 edustus Fingon hallituksessa, SASKin hallituksessa sekä Opettajat ilman rajoja -verkoston ohjausryhmässä. OAJ:lla on myös Akavan edustajana varajäsenyys YK-liiton hallituksessa.
  • OAJ on mukana Fingon koulutus ja kehitys -ryhmässä sekä OPH:n, OKM:n ja UM:n yhteisessä Koulutus kehittyvissä maissa -verkostossa.
  • Kirjoitamme blogeja ja tarvittaessa mielipidekirjoituksia tai artikkeleja, annamme lausuntoja ja olemme aktiivisia keskustelijoita sosiaalisessa mediassa.
  • Järjestämme koulutuksia ja osallistumme erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin.
  • Jaamme aktiivisesti tietoa toiminnastamme jäsenillemme ja osallistamme heitä keskusteluun ja tarvittaessa vaikuttamistyöhön.

Autamme kriisien keskellä

OAJ on mukana auttamassa kriisien keskelle joutuvia opettajajärjestöjä maailmalla. OAJ on tukenut vuodesta 2023 lähtien säännöllisesti Education Internationalin Solidaarisuusrahastoa (10 000 e/vuosi) ja osallistunut tilanteen mukaan EI:n hätäapuinstrumentti Urgent Action Appealin avunpyyntöihin.

Urgent Action Appeal -hätäapu

Urgent Action Appeal -hätäapu on Education Internationalin (EI) instrumentti, joka kannustaa globaalia kasvatus- ja opetusalan yhteisöä sekä aktivisteja ottamaan kantaa maailmalla tapahtuviin kriisi- ja hätätilanteisiin. Apu voi olla muun muassa poliittisiin päättäjiin vetoamista tai rahallisia avustuksia erilaisissa kriisitilanteissa.

OAJ on vuosien 2019–2023 välillä tukenut yhteensä lähes 54 000 eurolla opettajia ja opettajajärjestöjä. Apua järjestöt ovat saaneet muun muassa:

  • Luonnonkatastrofeissa
  • Korona-ajan haasteissa
  • Sodan tai vallankaappauksen keskellä.

Tukea on annettu muun muassa Mosambikiin, Zimbabween, Libanoniin, Keniaan, Haitille, Myanmariin ja Ukrainaan.

 

Tyttöjen koulutus

OAJ:n kansainvälinen strategia painottaa tyttöjen koulutuksen sekä demokratiakehityksen tukemista. Kun tytöt saavat laadukasta koulutusta, tukea saa yksilöiden lisäksi koko yhteisö. Kun kaikki otetaan koulutuksen avulla yhteiskuntaan mukaan:

  • Kasvatetaan bruttokansantuotetta
  • Tuetaan demokratia- ja tasa-arvokehitystä
  • Taistellaan lapsiavioliittoja ja lapsityötä vastaan
  • Tyttöjen oikeuksiin panostaminen on panostamista ihmisoikeuksien toteutumiseen. 

Työ tyttöjen oikeuksien parantamiseksi on linjassa ulkoministeriön kehityspolitiikan tavoitteiden kanssa. Erityisesti se toteuttaa tavoitetta “Laadukasta ja inklusiivisesta koulutuksesta”. Pyrkimyksenä on vahvistaa globaalin etelän yhteiskunnissa heikommassa asemassa olevien oikeutta laadukkaaseen ja inklusiiviseen koulutukseen.

OAJ:n hanketyö keskittyy ennen kaikkea opettajajärjestöjen tukemiseen maailmalla, mutta jokaisessa hankkeessa on huomioitu tavalla tai toisella myös sukupuoli-näkökulma. 

OAJ tukee tyttöjen koulutusta myös toimimalla vuosittain Planin Tyttösponssina.