OAJ:n kansallisen ja kansainvälisen toiminnan taustalla ovat:
- YK:n sopimukset ihmisoikeuksista sekä lasten ja naisten oikeuksista
- YK:n kestävän kehityksen tavoitteet
- ILO-sopimukset, jotka varmistavat oikeusperusteisen työelämän, esimerkiksi ay-oikeudet ja järjestäytymisvapauden Opetusalan maailmanjärjestö EI:n kongressissa sovittuihin poliittisiin ja strategisiin linjauksiin
Kansainvälisen toiminnan tavoitteet
OAJ:n kansainvälisen toiminnan tarkoituksena on lisätä osaamista ja sitoutumista kaikilla toiminnan tasoilla. Myös jäsenten arvoihin ja ay-oikeuksiin vaikutetaan yhä enemmän kansainvälisillä areenoilla.
Kansallinen toiminta luo pohjaa kansainväliselle vaikuttavuudelle. OAJ vaikuttaa kansalliseen päätöksentekoon tavoitteenaan koulutuksen ja ammattijärjestötoiminnan vahvistaminen osana Suomen kehitysyhteistyötä.
OAJ vaikuttaa aktiivisesti kansainvälisillä foorumeilla tavoitteenaan kehittää ja vahvistaa:
- Opettajien asemaa
- Opettajien edunvalvontaa kansainvälisellä ja kansallisella tasolla
- Opettajien palkkaus- ja työolosuhteita
- Oikeutta yhdenvertaiseen koulutukseen
- Kansainvälistä solidaarisuutta
- Ihmisoikeuksia, demokratiaa ja sosiaalisia oikeuksia
- Opettajien ay-oikeuksia ja mahdollisuuksia ammattijärjestötoimintaan
Kansainvälisten trendien ja innovaatioiden kartoittaminen, seuraaminen ja hyödyntäminen nousevat yhä tärkeämmiksi toimintamuodoiksi edunvalvonnassa. Kansainvälisellä kokemustenvaihdolla on yhä suurempi merkitys järjestön omaa toimintaa kehitettäessä.
Edunvalvonta ja kansainvälinen toiminta
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:lle on tärkeää osallistua ammattiyhdistys- ja koulutuspolitiikan sekä solidaarisuustyön keskeisimmillä foorumeilla. OAJ:n kansainvälisen työn tulee edistää luottamus- ja toimihenkilöiden keskinäistä osaamista ja sitoutumista.
Aktiivinen osallistuminen antaa mahdollisuuden kehittää OAJ:n omaa toimintaa sekä jakaa omaa osaamistamme kansainvälisen toiminnan kehittämiseksi.
Pohjoismainen yhteistyö - Nordiska Lärarorganisationers Samråd, NLS
OAJ tekee yhteistyötä Nordiska Lärarorganisationers Samråd, NLS:n kautta muiden pohjoismaiden opettajajärjestöjen kanssa.
Yhteistyö mahdollistaa kokemusten vaihtamisen opettajien edunvalvonnan ja järjestötoiminnan kehittämiseksi. Pohjoismaisella yhteistyöllä luodaan linjaa ja asetetaan yhteisiä tavoitteita.
Siirry NLS:n sivuille ja lue lisää
Eurooppalainen yhteistyö - European Trade Union Committee for Education, ETUCE
European Trade Union Committee for Education, ETUCE on opettajien sosiaalidialogipartneri ja edunvalvoja Euroopan tasolla sekä maailmanjärjestö EI:n Euroopan aluetoimisto. ETUCEn kautta meillä on mahdollisuus vaikuttaa laajasti EU:n koulutus-, työelämä- ja työmarkkinakysymyksiin.
Siirry ETUCEn sivuille ja lue lisää
Lisäksi osallistumme:
- Opetussektorin sosiaalidialogin kehittämiseen
- Euroopan tason edunvalvonta- ja järjestötoimintaan
- EU:n ja OECD:n koulutus- ja työelämäpolitiikkaan kokousten kautta sekä seuraamalla koulutuspolitiikan tutkimuksia ja trendejä
Maailman opettajat - Education International, EI
Education International on opettajien ammattiliittojen maailman järjestö, johon kuului 383 jäsenjärjestöä 178 maassa ja territoriossa vuonna 2023.
EI:n tärkeimmät tehtävät ovat:
- valvoa ja puolustaa ihmis- ja ay-oikeuksia
- puolustaa opettajien asemaa
- vaikuttaa koulutuspolitiikkaan
- koordinoida ammattijärjestöllistä kehitysyhteistyötä.
- Opettajuuden ja opettajankoulutuksen vahvistaminen
OAJ osallistuu aktiivisesti EI:n järjestö- ja vaikuttamistyöhön sekä solidaarisuustyöhön. Kehitysyhteistyöprojekteissa EI:llä ja OAJ:llä on pitkä yhteistyöhistoria.
Siirry EI:n sivuille ja lue lisää
OAJ on mukana myös muilla koulutus- ja työelämäpolitiikan eri kansainvälisillä areenoilla, työryhmissä ja foorumeissa tarpeen ja resurssien mukaan.
Kansallinen yhteistyö on edellytys kansainväliselle yhteistyölle
Kansainvälinen yhteistyö edellyttää verkostoitumista ja yhteistyötä myös kansallisella tasolla. OAJ:lle on olennaista osallistua Suomen kasvatus- ja opetusalan EU-linjausten ja kannanottojen valmisteluun.
OAJ:llä on merkittävä asiantuntijarooli muun muassa opetus- ja kulttuuriministeriön EU-päätösten valmistelussa.
Keskeinen yhteistyökumppani keskusjärjestötasolla on Akava. Yhteistyö Akavan kanssa koulutus- ja työelämäpolitiikassa, erityisesti EU-kysymyksissä, on tärkeää.