Työsuojeluvaltuutettu huolehtii työpaikalla yhdessä työnantajan kanssa työhyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvistä asioista sekä auttaa ja kuulee työntekijöitä. Työsuojeluvaltuutetuiksi tarvitaan opettajien arjen tuntevia ammattilaisia.
Työtä ei tarvitse tehdä yksin. Työkumppanina ovat niin työsuojelupäällikkö kuin pääluottamusmiehet.
Työsuojeluvaltuutetun tehtävässä:
- Pääset suomalaisen työelämän näköalapaikalle
- Pysyt ajan tasalla lainsäädännöstä
- Saat tueksesi hyvän verkoston muista alan toimijoista
- Saat tehtävääsi OAJ:n järjestämiä koulutuksia
Jos työsuojeluvaltuutetun tehtävät kiinnostavat sinua, ota yhteyttä omaan työsuojeluvaltuutettuusi. Työsuojeluvaltuutetun vaaleista saat lisätietoa pääluottamusmieheltäsi tai luottamusmieheltäsi.
Tehtäviin on oikeus kouluttautua työajalla. Työsuojeluvaltuutetut ja varavaltuutetut saavat osallistua muun muassa OAJ:n järjestämiin työsuojelun perusopintoihin, jatko-opintoihin ja neuvottelupäiville palkallisesti.
Käytössäsi on OAJ:n toimiston työelämäasioiden erityisasiantuntijat. Pidämme sinut ajan tasalla säännöllisesti toimitettavilla työsuojelukirjeillä ja tavoitat meidät helposti. Työsuojelu on yhteistyötä, jossa hyvä työympäristö rakennetaan yhdessä.
Työsuojelun yhteistoiminnalla kehitetään työtä ja työympäristöä
Työnantajan velvoitteena on huolehtia työympäristön turvallisuudesta, tasa-arvosta ja hyvinvoinnista. Työsuojelun yhteistoiminnan tarkoituksena on kehittää työn ja työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä mahdollistaa työntekijöiden osallistuminen ja vaikuttaminen työpaikan terveellisyyttä ja turvallisuutta koskevien asioiden käsittelyyn.
Työpaikoilla on kahdenlaista yhteistoimintaa:
- Esihenkilön ja työntekijöiden välinen jatkuva ja jokapäiväinen keskustelu työhön liittyvistä asioista on välitöntä yhteistoimintaa
- Edustuksellisessa yhteistoiminnassa työnantajan ja henkilöstön edustajat käsittelevät laajasti organisaatiota koskevia asioita.
Työsuojeluvaltuutetun tehtävät
Työsuojeluvaltuutettu edustaa hänet valinneita työpaikan työntekijöitä, kun työpaikalla käsitellään:
- Työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen välittömästä vaikuttavia asioita ja niitä koskevia muutoksia
- Periaatteita ja tapaa, joiden mukaan työpaikan vaarat ja haitat selvitetään
- Työkykyä ylläpitävään toiminaan liittyviä, työssä jaksamista tukevia ja muita työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttavia kehittämistavoitteita ja -ohjelmia
- Työntekijöiden turvallisuutteen, terveyteen ja työkykyyn vaikuttavia työn järjestelyyn ja mitoitukseen sekä niiden olennaisiin muutoksiin liittyviä asioita
- Työntekijöille annettavan opetuksen, ohjauksen ja perehdyttämisen tarvetta ja järjestelyjä
- Työhön, työympäristöön ja työyhteisön tilaan liittyviä, työn turvallisuutta ja terveellisyyttä kuvaavia tilasto- ja muita seurantatietoja
- Työsuojeluvaltuutettu ilmoittaa havaitut puutteet työnjohdolle sekä tarpeen mukaan työsuojeluviranomaisille.
Näiden lisäksi työsuojeluvaltuutetun tehtävänä on:
- Oma-aloitteisesti perehtyä työpaikkansa työympäristöön ja työyhteisön tilaan liittyvien työntekijöiden turvallisuuteen ja terveyteen vaikuttaviin asioihin sekä työsuojelusäännöksiin
- Osallistua työsuojelua koskeviin tarkastuksiin ja asiantuntijan tutkimuksiin, jos tämä tai työsuojeluviranomainen katsoo tutkimuksiin osallistumisen tarpeelliseksi
- Osaltaan kiinnittää edustamiensa työntekijöiden huomiota työn turvallisuutta ja terveellisyyttä edistäviin seikkoihin.
Työsuojeluvaltuutetun tehtävät ja oikeudet kerrotaan tarkemmin Laissa työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta.
Työsuojelun yhteistoiminnan osapuolet
Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikoilla työpaikan työntekijöitä työsuojelun yhteistoiminnassa. Työsuojeluvaltuutettu ja kaksi varavaltuutettua valitaan vaalilla kahdeksi vuodeksi kerrallaan, ellei tästä ole toisin sovittu.
Kunnissa työsuojeluvaltuutettujen toimikaudeksi on sovittu neljä vuotta. Yksityisissä työpaikoissa kaudesta on voitu sopia paikallisesti.
Edustuksellisessa työsuojelun yhteistoiminnassa työsuojeluvaltuutettu ja työsuojelutoimikunta toimivat työntekijöiden edustajina. Jokaisessa päiväkodissa, koulussa tai oppilaitoksessa ei välttämättä ole työsuojeluvaltuutettua tai -toimikuntaa, mutta jokaisella työnantajalla on. Selvitä, kuka on oman työpaikkasi työsuojeluvaltuutettu.
Työsuojelupäällikkö toimii työnantajan edustajana työsuojelun yhteistoiminnassa.
Työsuojeluvaltuutettu kunnissa
Kunnissa työsuojeluvaltuutetut valitaan vaalilla nelivuotiseksi kaudeksi. Vaalit käydään Työturvallisuuskeskuksen vaaliohjeen mukaan. Mikäli työsuojeluorganisaatiossa tapahtuu kauden aikana muutoksia, järjestetään täydennysvaalit edellä mainittujen ohjeiden mukaisesti.
Kunnissa työsuojeluvaltuutettujen irtisanomissuojasta ja työsuojeluvaltuutetun korvauksesta teksti KVTES luku IX: työsuojeluvaltuutetun irtisanomissuoja (1 §), työsuojeluvaltuutetun korvaus (2 §) ja työsuojeluvaltuutetun ansion menetyksen korvaaminen (3 §). Nämä korvaavat seuraavat virka- ja työehtosopimukset, jotka eivät enää ole voimassa:
- Virka- ja työehtosopimus työsuojeluvaltuutetun irtisanomissuojasta ja työsuojeluvaltuutetun korvauksesta (Helsingissä 24. marraskuuta 2011)
- Virka- ja työehtosopimus kuukausipalkkaisen työsuojeluvaltuutetun korvauksen korottamisesta (Helsingissä 27. toukokuuta 2020)
Kunnissa on lisäksi käytössä:
- Työsuojelun yhteistoimintasopimus, joka määrittelee tarkemmin mm. yhteistoiminnassa käsiteltävistä asioista, työsuojelun yhteistoimintaorganisaatiosta, työsuojelupäällikön, työsuojeluvaltuutetun sekä työsuojeluasiamiehen tehtävistä
- Kunta- ja hyvinvointialan työsuojeluvaltuutetun ajankäyttöä ja ansionmenetyksen korvaamista koskeva työ- ja virkaehtosopimus. Tässä sopimuksessa on määritelty mm. työsuojeluvaltuutetun tehtävän hoitamiseen käytettävä aika sekä se, miten ajankäytön kerroin määritetään
- Kunnallisen alan työsuojelun yhteistoimintaryhmä TYRY seuraa työsuojelun yhteistoimintasopimuksen sekä työsuojeluvaltuutetun ajankäytöstä annetun sopimuksen toteutumista sekä pyynnöstä antaa lausuntoja sopimuksen soveltamisesta aiheutuneista tulkintakysymyksistä.