Työmme Afrikassa
Vahvistamme opettajajärjestöjen työtä ja työelämän ihmisoikeuksia Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa yhdessä kumppaneidemme kanssa.
Opettajajärjestöjen vahvistamista Eswatinissa ja Mosambikissa
Projekti: Promoting Educators’ Rights in Africa.
Projektille on myönnetty ulkoministeriön tukea vuosille 2022–2025.
OAJ tukee Eswatinin ja Mosambikin opettajajärjestöjä yhdessä SASKin ja Education Internationalin kanssa. Työ tehdään liittojen välisenä – ei siis ylhäältä alaspäin suuntautuvana. Nykyinen projekti on toimintamahdollisuuksia vahvistava (capacity building) kokonaisuus, jossa muun muassa lisätään ay-liikkeen toimijoiden osaamista työ- ja ihmisoikeuksista.
Ydintavoitteet
- Vahvistetaan opettajajärjestöjen toimijoiden toimintaedellytyksiä, jotta erityisesti naisten, nuorten opettajien, alkuperäiskansoihin kuuluvien opettajien sekä HLBTQIA+-yhteisöön kuuluvien opettajien aseman parantuu.
- Perustetaan Eteläiseen Afrikkaan nuorten opettajien ja liittoaktiivien verkosto, joka vahvistaa nuorten toimijoiden roolia järjestöissä. Alueellinen verkosto liittyy osaksi laajempaa Afrikan nuorten opettajien verkostoa (Young Educators’ Network), jonka luomiseen samalla osallistutaan.
AY-aktiivien osaamisen vahvistamista yliopistokurssilla Etelä-Afrikassa
Projekti: Global Labour University (GLU) for Trade Union Rights, Policy and Practice, South Africa.
Projektille on myönnetty ulkoministeriön tukea vuosille 2022–2025 ja se toteutetaan yhdessä Tieteentekijöiden liiton ja Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin kanssa.
Projektissa tuetaan Global Labour Universityn (GLU) intensiivikurssia, joka on suunnattu etenkin afrikkalaisille ay-aktiiveille. Etelä-Afrikassa Witwaterstandin (Wits) yliopistossa toteutetaan ainutlaatuinen kansainvälinen ay-koulutuskokonaisuus, joka tarjoaa mahdollisuuksia uuden sukupolven ay-toimijoille maailmanlaajuiseen verkostoitumiseen ja solidaarisuuden rakentamiseen.
Koulutuksesta vastaavat Witsin professorit ja vierailevat luennoitsijat ympäri maailmaa. Koulutuksessa käsitellään seuraavia aiheita:
- Maailmantalouden kysymykset
- Valtion rooli
- Ihmiskuntaa uhkaavat ympäristökysymykset
- Tulonjako- ja palkkapolitiikka
- Demokraattisten järjestelmien nykytila ja tulevaisuus
- Sukupuolten tasa-arvo ja työn tulevaisuus.
Ydintavoitteet
- Vahvistaa kurssilaisten osaamista ja siirtää osaaminen käytännön ay-toimintaan kurssilaisten kotimaissa, esimerkiksi vahvistaa kurssilaisten valmiuksia julkiseen keskusteluun sekä poliittisiin prosesseihin.
- Mahdollistaa se, että osallistujat kehittävät yhdessä strategioita ay-oikeuksien ja ihmisarvoisten työolojen puolustamiseksi ja noudattamiseksi kansainvälisissä tuotantoketjuissa.
Kotitaloustyöntekijöiden elin- ja työolojen parantamista Mosambikissa
Projekti: Melhoria das Condições de Vida e de Trabalho dos Empregados Domésticos em Moçambique I Project 2026: Strengthening Rights of Domestic Workers.
Projektille on myönnetty ulkoministeriön tukea vuosille 2022–2025 ja se toteutetaan yhdessä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin kanssa.
Projektissa tuetaan Mosambikin kotitaloustyöntekijöiden elin- ja työoloja, tukemalla paikallista kotitaloustyöntekijöiden kansallista liittoa (SINED). Mosambikin kotitaloustyöntekijät työskentelevät epävirallisella sektorilla, jossa palkkaus on pientä, ihmis- ja työoikeudet huonolla tolalla ja suoranaisen väkivallan uhka on suuri. Erityisesti nuoret naiset tai tytöt joutuvat tekemään raskaita töitä pienellä palkalla vailla arvostusta, ylityökorvauksia, sosiaaliturvaa, äitiysvapaita tai kirjallisia sopimuksia. Kotitaloustyöntekijöiden ja heidän perheidensä lisäksi myös SINEDin aktiivit ja toimihenkilöt ovat hankkeen kohderyhmää.
Ydintavoitteet
- Vahvistaa kotitaloustyöntekijöiden järjestäytymistä, kehittämällä liiton taloushallinto- ja jäsenrekisterijärjestelmiä, edistämällä työntekijöidenrekisteröitymistä sosiaaliturvan piiriin, tarjoamalla jäsenistölle oikeusapua sekä kampanjoimalla työntekijöidenoikeuksista laajalle yleisölle ja päätöksentekijöille.
- Hankkeessa kampanjoidaan aktiivisesti ILO:n yleissopimuksen C189 ratifioimisen puolesta sekä sosiaaliturvalainsäädännön kehittämiseksi.
- Hankkeen tuloksena Mosambikin noin 500 000 kotitaloustyöntekijän oikeustietoisuus ja työolot paranevat. SINED vahvistuu sekä maantieteellisesti että taloudellisesti.
Afrikan Unionin vapaakauppasopimus (AfCFTA)
Projekti: Trade Unions in Africa and Trade and The Africa Continental Free Trade Agreement.
Projektille on myönnetty ulkoministeriön tukea vuosille 2022–2025 ja se toteutetaan yhdessä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin ja sen lukuisten jäsenjärjestöjen kanssa.
Hankkeessa pyritään parantamaan Afrikan mantereen ay-liikkeiden osaamista ja mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa vapaakauppasopimusneuvotteluihin. Afrikan Unionin (AU) vapaakauppasopimus on osa AU:n Agenda 2063 tavoitteita, jossa pyritään luomaan Afrikan 55 valtion väliset yhteiset ja vapaat markkinat. Tällä AU pyrkii luomaan Afrikkaan investointeja, taloudellista kasvua ja materiaalista hyvinvointia.
Vapaakauppasopimuksen vaarana kuitenkin on, että se heikentää työntekijöiden asemaa sekä työn ja työntekijöiden suojelua ja sääntelyä koskevaa lainsäädäntöä, häiritsee kansallisia työmarkkinoita ja heikentää ay-liikkeen toimintaa ja vaikuttamismahdollisuuksia. Tästä syystä on tärkeää tukea Afrikan ay-liikkeitä vaikuttamisprosessissa, jotta sopimus huomioisi myös työntekijäosapuolen työ- ja perusoikeudet.
Ydintavoitteet
- Parantaa Afrikan mantereen ay-liikkeiden osaamista ja mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa vapaakauppasopimukseen.
- Tukea Afrikan ammatillisten keskusjärjestöjen vaikuttamisen, kehittämisen ja alueellisten näkemysten esilletuomisen osaamista vapaakauppasopimusneuvotteluissa.
- Hankkeessa tehtävän tutkimustiedon toivotaan vaikuttavan edunvalvontaan ja seurantamekanismin kehittämiseen suhteessa vapaakauppasopimukseen.
Työmme Aasiassa
Vahvistamme opettajajärjestöjen työtä Nepalissa ja Filippiineillä yhdessä kumppaniemme kanssa.
Kehitystyömme Aasiassa
Projekti: Promoting Educators’ Rights in Asia.
Projektille on myönnetty ulkoministeriön tukea vuosille 2022–2025 ja se toteutetaan yhdessä Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin ja Education Internationalin kanssa.
OAJ tukee Filippiinien ja Nepalin opettajajärjestöjä yhdessä SASKin ja Education Internationalin kanssa. Työ tehdään liittojen välisenä – ei siis ylhäältä alaspäin suuntautuvana. Nykyinen projekti on toimintamahdollisuuksia vahvistava (capacity building) kokonaisuus, jossa muun muassa lisätään ay-liikkeen toimijoiden osaamista työ- ja ihmisoikeuksista.
Ydintavoitteet
- Kehitetään opettajajärjestöjen aktiivien ja jäsenten osaamista, työ- ja ihmisoikeuksien tuntemusta sekä vahvistetaan toimintaedellytyksiä.
- Kehitetään alueelle oma opettajien työelämän ihmisoikeuksien tilannetta mittaava Teachers Rights Index.
- Kerätään todisteita työ- ja ihmisoikeusrikkomuksista ja julkaistaan ne Teachers Rights Indexissä.
- Ajetaan aktiivisesti yhdenvertaisia, kunnollisia työolosuhteita sekä julkisella että yksityisellä koulutuskentällä (muun muassa minimipalkka, äitiysturva, sosiaaliturva).
- Edistetään kunnollisia työolosuhteita, sosiaalista dialogia ja työelämän ihmisoikeuksia sekä tuetaan kasvatus- ja koulutusalan ay-liikkeitä omien oikeuksiensa puolustamisessa tutkimusperusteisesti ja kansainvälisesti tunnustetuin välinein.
Kehitysyhteistyön aikajana
1981–1991 Opettajajärjestö ZIMTA (johtajuuskoulutukset)
1992–1994 Opettajajärjestö ZIMTA (johtajuuskoulutukset)
1998 Opettajajärjestö ZIMTA (järjestöjohdon seminaari)
2000–2001 ZIMTAn alue- ja paikallisjohto sekä jäsenistö (koulutustilaisuudet)
2003–2005 ZIMTAn johto (koulutustilaisuudet)
2006–2008 ZIMTAn johto (koulutustilaisuudet)
1994–1995 Opettajajärjestö NANTU (opettajien englannin kielen parantamisprojekti)
1997– Martti Ahtisaari Koulu (OAJ:n 60-vuotislahja Martti Ahtisaarelle)
1998–2000, 2000–2002 Varhaiskasvatusprojekti (kapasiteetinrakennus, kouluttajakoulutus)
2003–2005 Varhaiskasvatusprojekti, NECD (aluekoordinaattoreiden kouluttajakoulutus)
2013–2015 Opettajajärjestö NANTU (koulutustilaisuudet)
1996–1998 Opettajajärjestö SNEEL (oppikirjaprojekti)
2000–2002 Oppijoiden, erityisesti tyttöjen opiskelumahdollisuuksien parantaminen (oppikirjojen hankinta, tiedotuskampanja)
1997–2002
Viro, Liettua, Latvia, seminaareja ja opettajajärjestöjen koulutusta vaikuttamismahdollisuuksista
2000–2002 Opettajajärjestö SNEC (koulutukset, laitehankinnat keskus- ja aluetoimistolle)
2003–2005 Opettajajärjestö SNEC (koulutukset)
2006–2008 Opettajajärjestö SNEC (jatkohanke, koulutukset, järjestölehden toimituskulut, työvälinehankinnat)
2000–2002 Opettajajärjestö ONP:n kehittäminen (aluekeskuksen perustaminen, toisen aluekeskuksen kehittäminen)
2003–2005 Opettajajärjestö ONP/SNPM kehittäminen (koulutustilaisuudet)
2006–2008 Opettajajärjestö ONP/SNPM kehittäminen (jatkohanke, koulutustilaisuudet)
(Keski-Aasia, Kirgisia, Tadzhikistan, Uzbekistan ja Kazakstan)
2009–2011 Opettajajärjestöjohdon koulutukset (järjestöjohdon koulutukset kussakin maassa)
2008–2010 Opettajajärjestö FESEN järjestöllinen kehittäminen (seminaarit, laitehankinnat)
2011–2013 Opettajajärjestö FESEN järjestöllinen kehittäminen (koulutustapahtumat, laitehankinnat)
2015–2017 Koulutuksen ja opettajien aseman vahvistaminen (koulutustilaisuudet jäsenille, jäsenrekry)
SASK-jäsenyys 2020
2022–2025 Opettajajärjestöt Nepalissa ja Filippiineillä (kapasiteetinrakennusohjelma, koulutuksia työ- ja ihmisoikeuksista)
2022–2025 Opettajajärjestöt SNAT/ONP, SADC (kapasiteetinrakennus, koulutukset, yhteistyöverkoston luominen)
2022–2025 Kotitaloustyöntekijöiden kansallinen liitto SINED (koulutukset ay-liikkeen vahvistamiseksi)
Kehitysyhteistyökumppanimme
Educational International (EI)
Education International on opettajien ammattiliittojen kansainvälinen kattojärjestö, johon vuonna 2023 kuuluu 383 jäsenjärjestöä 178 maassa ja territoriossa.
Education Internationalin eli EI:n jäsenjärjestöt vaativat maailmanlaajuisesti opettajien aseman parantamista sekä lasten, nuorten ja aikuisten oikeutta saada laadukasta koulutusta. Koulutuksen tärkeimpänä voimavarana nähdään koulutetut ja ammattitaitoiset opettajat. Opettajuuden ja opettajankoulutuksen vahvistaminen ovat tärkeitä yhteisiä tavoitteita.
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on työelämän ihmisoikeusjärjestö, joka tukee globaalin etelän kehittyvien maiden työ- ja ihmisoikeuksia.
OAJ:n edustaja on kaudella 2023–2024 SASKin hallituksessa.
Suomalaiset kehitysjärjestöt – Fingo
Fingo on suomalaisen kehitysyhteistyön, kestävän kehityksen, globaalin kansalaiskasvatuksen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen 270 jäsenjärjestöä.
OAJ on Fingon jäsenjärjestö ja kaudella 2022–2023 OAJ:n edustaja on Fingon hallituksessa.
Opettajat Ilman Rajoja – Kirkon Ulkomaanapu
Kirkon Ulkomaanavun alainen Opettajat ilman rajoja on kasvatus- ja opetusalan ammattilaisten vapaaehtoisverkosto, joka vastaa globaaliin oppimisen kriisiin.
Opettajat Ilman Rajoja (OIR) -verkosto pyrkii siihen, että kaikki pääsisivät tasa-arvoisen ja laadukkaan opetuksen piiriin.
OAJ:n edustajat ovat mukana verkoston ohjausryhmässä yhdessä Opetushallituksen, ulkoministeriön, Fingon, Kirkkohallituksen, Helsingin ja Oulun yliopistojen opettajankoulutuslaitosten sekä OIR:in vapaaehtoisten edustajan kanssa.
Suomen YK-liitto
Suomen YK-liitto on kansalaisjärjestö, joka tukee YK:n toimintaa ja tekee sitä tunnetuksi.
OAJ:n edustaja on varajäsenenä mukana YK-liiton hallituksessa kaudella 2023–2024.
Plan International
Plan International on erityisesti tyttöjen oikeuksien parantamiseen keskittynyt lastenoikeusjärjestö, joka työskentelee 75 maassa (2023).
OAJ on tehnyt Planin kanssa yhteistyötä kotimaassa ja ollut mukana muun muassa Girls Takeover -kampanjassa. OAJ on Planin Tyttösponssi.