Fokus på HUVUDSAKERNA leder till en ljus framtid

I vårens kommunalval väljs beslutsfattare som har till uppgift att säkerställa att barns och ungas rätt till fostran och utbildning av hög kvalitet förverkligas. Det ska ske jämlikt i alla kommuner i Finland, från Hangö till Utsjoki. Kommunalvalet är ett utbildningsval.

Katarina Murto
Katarina Murto
Puheenjohtaja

Vi befinner oss i en situation där vi måste kunna förbättra läranderesultaten och kompetensnivån. Vi måste se till att det finns tillräckligt med kompetens på arbetsmarknaden även i framtiden. Vi blickar samtidigt framåt och på nuläget. 

I de minsta finländska kommunerna bor färre än tusen invånare, i de största städerna över 200 000. Gemensamt för alla kommuner är att deras livskraft kan säkerställas genom högklassig fostran, utbildning och kompetens. Genom daghem, skolor, läroanstalter och möjligheter till fortsatta studier fostras nytt kunnigt folk i kommunerna och nya skattebetalare lockas till kommunerna.

I fortsättningen går cirka 60 procent av kommunernas budgetar till att anordna småbarnspedagogik och utbildning. Det är inte en extra utgiftspost, utan en investering.

Det är upp till varje kommun att antingen avsätta tillräckligt med finansiering för utbildningen eller börja med nedskärningar. Med tillräckliga resurser kan man trygga fungerande gruppstorlekar i daghem och skolor, läroanstalternas studieutbud och högklassiga läromedel. Resurserna avgör också huruvida man får stöd för inlärningssvårigheter. Lärare samt andra yrkesverksamma inom utbildningssektorn och föräldrar runt om i Finland vädjar för tillräckliga resurser.

Med utbildningsbeslut kan man också främja att personer som kommer till Finland från utlandet integreras, etableras som en del av samhället och sysselsätts. 

En bildningskommun är öppen för samarbete, oavsett om det sker över kommungränserna, med välfärdsområdena eller inom kommunen. En högklassig utbildning förutsätter förutom behöriga lärare och chefer även fungerande elevhälsa, barnskydd och familjetjänster. Vårens välfärdsområdesval är avgörande för dessa tjänster.

För högklassig fostran och utbildning behövs utbildade yrkespersoner. Kommunen kan locka och hålla kvar behöriga lärare och chefer inom utbildningssektorn med en bra arbetsgivarpolitik som omfattar en rättvis lönenivå och löneutveckling samt goda arbetsförhållanden.

OAJ erbjuder framtida beslutsfattare inom kommuner och välfärdsområden lösningar som gör det möjligt att bedriva en klok utbildningspolitik i varje kommun. Se till att din kommun fokuserar på huvudsakerna, det vill säga högklassig småbarnspedagogik och utbildning samt barns och ungas välbefinnande. 

På så sätt kan familjerna, din hemkommun och hela Finland må bättre i framtiden.

 

Katarina Murto

OAJ:s ordförande

Katarina Murto
Katarina Murto
Puheenjohtaja