Förvaltningsdomstolen: Det finns inga grunder för visstidsanställning om verksamheten är etablerad

30.05.2024 - 17:18 Nyheter
Illustration

Förvaltningsdomstolen har ålagt Helsingfors stad att betala ersättningar till en lärare för ogrundade visstidsanställningar. Enligt förvaltningsdomstolen var verksamheten etablerad och därför fanns inga lagliga grunder för visstidsanställning.

Helsingfors stad ålades i maj att betala ersättningar till en språklärare i grundskolan som haft flera på varandra följande tjänsteförordnanden för ett läsår i taget med motiveringen att språkundervisningen var oetablerad och oförutsägbar.

– Förvaltningsdomstolen bekräftar OAJ:s ståndpunkt att tjänsteförhållanden i princip borde vara tillsvidare och att det inte finns grund för visstidsanställningar om undervisningsverksamheten fortsätter år efter år, säger OAJ:s ledande jurist Erkki Mustonen.

Staden kunde inte ge någon trovärdig förklaring till att antalet undervisningstimmar i engelska skulle ha varit osäkert eller att behovet senare skulle ha minskat väsentligt. Arbetskraftsbehovet för de undervisningsuppgifter som läraren hade ansågs vara permanent och årligen återkommande.

– I stället för att gång på gång visstidsanställa läraren, borde arbetsgivaren ha vidtagit åtgärder för att tillsätta tjänsten permanent genom en offentlig ansökningsprocess, fortsätter Mustonen.

Förvaltningsdomstolen ålade Helsingfors stad att betala en ersättning till läraren som motsvarar sex månaders lön. Domen har inte vunnit laga kraft.

 

 

 

 

 

Dela