Fullmäktige beslutade om OAJ:s nya strategi med fokus på intressebevakning och medlemsservice

16.05.2024 - 13:33 Nyheter
Illustration
Strategin är mycket proaktiv i förhållande till de utmaningar som medlemmarna och vi som organisation står inför de kommande åren, säger OAJ:s fullmäktigeordförande Timo Saavalainen.

OAJ:s fullmäktige har fastställt strategin som ger riktlinjerna för hela organisationens verksamhet de kommande fyra åren. Kärnan i strategin är intressebevakning och medlemsservice. Samtidigt beaktas också de utmaningar som organisationen står inför.

Vi bevakar medlemmarnas intressen i arbetslivet och är en gemensam röst för medlemskåren. Vi erbjuder kvalitetstjänster och utmärkta förmåner. Vårt mål är nöjda medlemmar.

Så här beskrivs OAJ:s kärnuppgift i den strategi som fullmäktige godkände idag för åren 2025–2028.

– Medlemmarna anser att intressebevakningen är viktig. Den omfattar både kollektivavtal och utbildningspolitik. Framgångsrik intressebevakningen kräver naturligtvis till exempel utbildning av förtroendemän, kommunikation och god medlemsservice, säger OAJ:s fullmäktigeordförande Timo Saavalainen.

Också medlemmarna gav vägkost

I strategiberedningen hördes både fullmäktigeledamöter och vanliga medlemmar. I en medlemsenkät fick vi över 8 000 svar på vad medlemmarna förväntar sig av OAJ i framtiden.

– Samarbetet mellan medlemmar, föreningsaktiva och kanslipersonal har varit mycket starkt och medlemmarnas önskemål återspeglas tydligt i den nya strategin. Också de modigt förnyade värderingarna visar hur OAJ-gemenskapen vill lotsa organisationen framåt, säger OAJ:s utvecklings- och personaldirektör Jari Cavernelis.

Cavernelis betonar också betydelsen av framtida samarbete.

– Strategin blir verklighet när vi genomför den tillsammans. Redan i höst inleder vi en stark dialog med föreningarna för att strategin genast från början av nästa år ska genomsyra verksamheten på alla organisationsnivåer.

Förändringar utmanar också till förnyelse

Strategin beaktar också förändringar i OAJ:s verksamhetsmiljö och medlemmarnas arbete. 

Större påverkande förändringar är bland andra befolkningsförändringar, utmaningarna i den offentliga ekonomin och haltande beslutsfattande samt fackförbundens ställning i samhället. 

– Strategin är mycket proaktiv i förhållande till de utmaningar som medlemmarna och vi som organisation står inför de kommande åren. Strategin beaktar till exempel att antalet elever minskar, vilket påverkar medlemmarnas arbete. OAJ strävar efter att påverka så att förändringarna blir hanterbara. Strategin beaktar också en allt tuffare arbetsmarknad och vi ska arbeta för att stärka OAJ:s ställning, säger Timo Saavalainen.

– När hela OAJ-gemenskapen arbetar för gemensamma mål kommer vi tillsammans att göra Finland till en bättre plats för att undervisa, lära och forska, säger Jari Cavernelis.

Bekanta dig närmare med den nya strategin här.  

Foto: Jarkko Mikkonen