OAJ: Vettlöst med ytterligare nedskärningar i yrkesutbildningen

04.09.2024 - 09:22 Pressmeddelande
Illustration

Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ är upprört över regeringens beslut att göra fler nedskärningar i yrkesutbildningen. Finland kommer inte att få tillräckligt med kunnig arbetskraft utan yrkesutbildning.

Regeringen beslutade redan i vårens budgetförhandlingar att skära ner yrkesutbildningen med hundra miljoner euro. I stället för att sätta stopp för nedbantningen, kommer nu regeringen med ett extra sparkrav på 20 miljoner euro.

– Det är ohållbart att yrkesutbildningen drabbas ännu en gång. Regeringens linje står i strid med arbetsmarknadens behov och högre kompetensnivå. Behovet av yrkesutbildade är stort, till exempel inom teknik och hälsovården. Vi kan inte lösa kompetensbristen, höja kompetensnivån eller få Finlands ekonomi att växa genom att skära ner på utbildning, betonar OAJ:s ordförande Katarina Murto.

Den totala nedskärningen skulle kalkylmässigt till exempel innebära en minskning med cirka 1 600 lärare.

– Yrkesutbildning är viktig också med tanke på vidareutbildning när anställda behöver mer kunskap eller byter yrke. Nedskärningarna är särskilt skadliga nu när även stora förändringar är på gång inom yrkesutbildningen, säger OAJ:s utbildningspolitiska direktör Nina Lahtinen.

Enligt en medlemsundersökning som OAJ genomförde vid årsskiftet upplever yrkeslärarna att studerandenas stödbehov har ökat, studiefärdigheterna försämrats och att lärarna har mindre tid för undervisning än tidigare.

– Nedskärningarna kommer oundvikligen att påverka kvaliteten på undervisningen. Mängden närundervisning har länge varit otillräcklig, även om behovet av undervisning och stöd har ökat bland studerandena. Nedskärningarna förvärrar situationen ytterligare. Det verkar som om regeringen fattar dessa beslut utan att förstå verkligheten inom yrkesutbildningen, säger Murto.

Utbildningspolitik och utbildningsfinansiering är alltför nyckfullt och förknippat med regeringsperioder.

– Finland behöver en långsiktig finansieringsplan för utbildning. Läranderesultat och utbildningsnivå kan nå världstoppen endast om finansieringen säkerställs på alla utbildningsnivåer, avslutar Murto.