OAJ:s enkät: Lärarna fördömer förslaget om att flytta skolelevernas sommarlov

Enligt OAJ:s färska medlemsenkät motsätter sig majoriteten av lärarna att sommarlovet skulle flyttas fram. Det skulle innebära en enorm förändring för hela utbildningssektorn och försämra orken i arbetet och läranderesultaten.

Enligt en enkät som Undervisningssektorns Fackorganisation OAJ genomfört bland sina medlemmar motsätter sig 78 procent av lärarna förslaget om att flytta fram sommarlovet. OAJ:s medlemsenkät besvarades av 17 557 lärare. 

Enligt OAJ kan sommarlovet inte påverkas av intresset för Finland som turistland eller turistnäringens lönsamhet. 

– Visst är det värt att öka Finlands attraktionskraft som resmål. Men hur skulle turistnäringens årliga omsättning öka genom att flytta skolelevernas sommarlov till en senare tidpunkt, om föräldrarna inte får längre lov? Föräldrarnas semestrar flyttas ju inte heller automatiskt till augusti, säger OAJ:s ordförande Katarina Murto. 

Att flytta fram skolelevernas sommarlov skulle kräva att årsrytmen i hela utbildningssystemet ändras allt från grundskolan till högskolorna. En förskjutning skulle påverka bland annat tidtabellen för studentskrivningarna samt högskolornas ansökningstider och urvalsprov. 

– Utbildningssystemet ska inte omvälvas enbart utifrån turismbranschens behov. Det lönar sig att vara väldigt lyhörd för lärarnas åsikter beträffande ändringar i utbildningssystemet, konstaterar OAJ:s ordförande Katarina Murto. 

Av de lärare som svarade på enkäten anser 74 procent att orken i arbetet skulle bli lidande och 63 procent att läranderesultaten sjunker om sommarlovet senareläggs från den nuvarande starten i början av juni. 82 procent av svarandena uppskattar att förändringen skulle negativt påverka arbetsron i skolorna. 

Vårterminen är längre än höstterminen. Skillnaden skulle ytterligare öka om sommarlovet skulle flyttas fram. 

– En oproportionerligt lång vårtermin skulle trötta ut både elever och lärare och påverka allas ork, visar enkäten. Rastlöshet och störningar är redan nu ett problem i skolorna och saken ska inte förvärras med strukturförändringar som inte tar avstamp i utbildningen, säger OAJ:s förhandlingsdirektör Petri Lindroos. 

OAJ:s enkät om att flytta sommarlovet skickades till 49 000 medlemmar. Enkäten genomfördes 6.3–14.3 och besvarades av 17 557 lärare i grundskolan och gymnasiet. 

  • 78 procent av respondenterna understöder inte tanken på att flytta tidpunkten för sommarlovet.  
  • 73 procent av respondenterna anser att förändringen skulle försämra orken i arbetet. 
  • 83 procent anser att förändringen skulle försämra elevernas ork.
  • 82 procent uppskattar att förändringen skulle påverka arbetsron i skolorna negativt. 
  • 63 procent anser att en framflyttning skulle försämra läranderesultaten.